Автор Тема: Рекла Казала IV: Fury Road  (Прочитано 2041092 пати)

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 13932
Одг: Рекла Казала IV: Fury Road
« Одговори #15195 на: 20 Декември 2023, 09:47:51 am »
Дозволија бидејќи во 70/80/90-тите шетаа кучиња, и не правеа деца, а иднината на една држава се младите. Истово ја чека и Македонија, само тука нема "увоз" од надвор. Сега за сега Полска и Маџарска се држат, ама до кога, ќе видиме. Углавном цела европа е отидена...

Арапите ги прават децата од религиозни причини.
Западњаците планираат фамилија.

Од 1990-та навака, средната класа секаде во светот е во изумирање заради високите цени на недвижностите, бидејќи за да формираш фамилија ти треба дом.
Платите стагнираат или растат со многу помал интензитет во однос на недвижностите.

Во 50-тите и 60-тите години, платите растеа парарелно со цената на недвижностите.

За илустрација, дедо ми и баба ми беа обични работници во Австралија, на лента. Со три деца!

Успееја со прекувремена работа и ептен штедење, за една година да соберат пари да си купат куќа во Мелбурн. Една година значи работејќи во Dunlop и GM.

Да си купат!

Сеа една просечна куќа во Мелбурн е $945 000 во 2023 (Melbourne's median house price held flat in November, sitting at just under $945,000).

Јас кога бев во 2013 година, просек беше $500 000 и тоа со покачување - Median house prices in 2013 in Melbourne rose 8.5% to $563,000.

Значи за 10 години дупло се кренаа цените на недвижностите.

Плата просек (2013) - 6000 долари - The Full-Time Adult Average Weekly Total Earnings in November 2013 were $1,498.70 (1500*4 = 6000 долари)
Плата просек (2023) - 7570 долари - The average salary in Australia for 2023 is 7,570 Australian dollars (AUD) per month

Што ќе купиш сеа со 180000 долари м? (двата по 90000)
« Последно менување: 20 Декември 2023, 10:00:41 am Carpathian Lord »

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54990
  • Махер
« Одговори #15196 на: 20 Декември 2023, 09:49:54 am »
Како сте задоволни од Hoya стакла за диоптерски цвиќери? Или пак препорака за оптика за изработка на стакла/наочари.
Вреди ли доплата за антирефлекси стакла(сами што затемнуваат), во смисол, за секојдневна употреба на наочарите. (диоптерот е минус)

За преку ден за надворешни услови (за на плажа, за возење преку ден, во лето), ок се фотогреј, за работа и нормални услови - не. Затемнуваат некој степен, дури и кога нема сонце. Ем после некое време тоа пигментот губи од својствата, па после некое време ќе ти станат како наочари за сонце (нема да се осветлуваат навечер).
Инаку, антирефлекс се супер за канцелариска работа и работа пред монитори со  прозори наоколу и сл. Стварно намалуваат рефлексија. Рефлексијата се јавува од светло позади глава, кое се одбива од наочарите и смета на погледот низ наочари. Блокирање на плаво светло е по желба. Не е докажано дека плавото светло „расипува“ очи. Само влијае на мелатониот - можеби :) Мене ми е поубав погледот на светот низ „блокирано“ плаво светло ;D

Антирефлексни да, ама не дека нема рефлексија - пак ја има, ама не боди толку очи. Ова го кажувам, да не очекуваат луѓето дека нема да имаат рефлексија.
Тоа блу филтер, интересно е. Го гледаш светот со warm филтер :) Не е толку депресивен - посебно Скопје и магливе :D

Последниве наочари ги зедов од Геталдус 2018 година.
Пред 2 години почна да се лупи фолијата на самите стакла после 2 години носење и се направија како искривувања во леќата и мораше да ги сменам.

Ги сменав во Prima Optics во ГТЦ. Ми изработија на лице место и еве од 2020 до сеа се супер - значи испаднаа подобри од стаклата во Геталдус. Едино овие немаат таков изразен blue filter. Тие од Геталдус, ко Аmelie Poulain филмот да го гледаш беа (се зезам).

Нешто ваков ефект добиваш со изразен blue filter. Не е сликава од тоа, сакам само да доловам ефект. Ова е поларизирачко стакло.

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Ова е поларизација, нема врска со блу филтри. Идеално за возење со кола, на пример.

Отсутен kimi makedonski

• Редовен
  • Пораки: 2748
  • Слобода или смрт
« Одговори #15197 на: 20 Декември 2023, 09:50:04 am »
Само за потсетување до пред 70тина години Либан бил скоро 70 проценти христијанска држава. Денес знаете што се случува со либан и сте слушнале за Хезболах. Европа е на тој пат..

Отсутен kimi makedonski

• Редовен
  • Пораки: 2748
  • Слобода или смрт
« Одговори #15198 на: 20 Декември 2023, 09:55:39 am »
Дозволија бидејќи во 70/80/90-тите шетаа кучиња, и не правеа деца, а иднината на една држава се младите. Истово ја чека и Македонија, само тука нема "увоз" од надвор. Сега за сега Полска и Маџарска се држат, ама до кога, ќе видиме. Углавном цела европа е отидена...

Арапите ги прават децата од религиозни причини.

Западњаците планираат фамилија.

Од 1990-та навака, средната класа секаде во светот е во изумирање заради високите цени на недвижностите, бидејќи за да формираш фамилија ти треба дом.

Платите стагнираат или растат со многу помал интензитет во однос на недвижностите.

Во 50-тите и 60-тите години, платите растеа парарелно со цената на недвижностите.

Не дека нема улога и ова но не е пресудно. Знам многу луѓе што имаат по 5 стана и едно дете. Јас лично поседувам неколку недвижности и на 30+ сеуште немам деца. Повеќе би рекол дека културта во западот стана таква што луѓето станаа нестабилни за да формираат семејство.

Отсутен bear

• Редовен
  • Пораки: 1997
  • If you can dream it, you can do it.
« Одговори #15199 на: 20 Декември 2023, 09:59:25 am »
Прават за да го потиснат домашното население, и успеваат. Имаш и наш пример. Мислам дека со 5/6 деца во Германија, убаво поволности и социјални помоши имаат, а не бараат луксуз и се останато.
Едноставно, друго е кога чопоративно ќе отидеш некаде, се гледа сила. Поединец, ќе те снема.
Кими, каде би одел ти?

пс: Не чекај Кими, работи на случајот.  :)

Администрација да префли во соодветна тема ако може.
Никогаш не вели никогаш.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10460
« Одговори #15200 на: 20 Декември 2023, 10:02:59 am »
Како сте задоволни од Hoya стакла за диоптерски цвиќери? Или пак препорака за оптика за изработка на стакла/наочари.
Вреди ли доплата за антирефлекси стакла(сами што затемнуваат), во смисол, за секојдневна употреба на наочарите. (диоптерот е минус)
staklo i vozi. eventualno ako si vnimatelen anti refleks, mada ja slojot go po*bav za 2 dena. Staklo mineralno za sega naj dobro mi bilo. Prvite gi plativ 3000 den, gi ostajv v kola, ko se vrativ bea ispukani. Zemi si od pazar ramki, site shto sum gi plakjal od optika bilde dzabe frleni pari. Ko kje gi natisnish i ednite i drugite kje se skrshat podednakvo isto. Imase nekoj polo i titaniumski shto se po elasticni. za sonce zemi ushte eden par crni/zolti tie sekako se so zashtita. Ko gi preziveavme crt monitorite, bidete sigurn deka ovie nema nisto da ni napraat, kraj kraeva imash blue filter, mada ene go shrfon godina dena pred penzija e pa ne okjoiravel od plavoto svetlo, misla nemame problem so plavo svetlo, pogotovo ne od monitor, imame problem so uv, shto e daleku poslabo nego od toa shto go proizveduva sonceto.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43719
  • Il Moderatore
« Одговори #15201 на: 20 Декември 2023, 12:00:43 pm »
Блу филтер е scam. Плус све тера на жуто. Особено проблематично пред компјутер ако работиш со бои или нешто поврзано со бои. Мене лично би ми сметало.

Само добар антирефлексен слој и евентуално некоја заштита од гребење. И тоа е тоа.
Кај мене идеше у паЌет блу, антискреч и антирефлекс :) Ако виде од моите писанија, не се потресувам нешто као „wow“ опција околу блу филтер, али во одбрана, може да кажам дека не пречи, дури и кога возам на брајт сани дејс, одлични се. 

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #15202 на: 20 Декември 2023, 12:48:51 pm »

За преку ден за надворешни услови (за на плажа, за возење преку ден, во лето), ок се фотогреј, за работа и нормални услови - не. Затемнуваат некој степен, дури и кога нема сонце. Ем после некое време тоа пигментот губи од својствата, па после некое време ќе ти станат како наочари за сонце (нема да се осветлуваат навечер).
Инаку, антирефлекс се супер за канцелариска работа и работа пред монитори со  прозори наоколу и сл. Стварно намалуваат рефлексија. Рефлексијата се јавува од светло позади глава, кое се одбива од наочарите и смета на погледот низ наочари. Блокирање на плаво светло е по желба. Не е докажано дека плавото светло „расипува“ очи. Само влијае на мелатониот - можеби :) Мене ми е поубав погледот на светот низ „блокирано“ плаво светло ;D

Антирефлексни да, ама не дека нема рефлексија - пак ја има, ама не боди толку очи. Ова го кажувам, да не очекуваат луѓето дека нема да имаат рефлексија.
Тоа блу филтер, интересно е. Го гледаш светот со warm филтер :) Не е толку депресивен - посебно Скопје и магливе :D

Последниве наочари ги зедов од Геталдус 2018 година.
Пред 2 години почна да се лупи фолијата на самите стакла после 2 години носење и се направија како искривувања во леќата и мораше да ги сменам.

Ги сменав во Prima Optics во ГТЦ. Ми изработија на лице место и еве од 2020 до сеа се супер - значи испаднаа подобри од стаклата во Геталдус. Едино овие немаат таков изразен blue filter. Тие од Геталдус, ко Аmelie Poulain филмот да го гледаш беа (се зезам).

Нешто ваков ефект добиваш со изразен blue filter. Не е сликава од тоа, сакам само да доловам ефект. Ова е поларизирачко стакло.

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Ова е поларизација, нема врска со блу филтри. Идеално за возење со кола, на пример.
Зошто тогаш има пречкртано кола на поларизирани цвикери, како на пример на призмата?
Мислам за на вечер дека се жолти нај добри, а ако не си профи возач дури и жолта ХТЗ цвикера преку твојата нема да ти смета. Во оптика ЕЛИ ( бисер) имаше баш жолти стакла со диоптер, на ниет ни се ама месецов 2 пара купив па тие нареден ќе одат.

Инаку за деците, жена ми лошо помина на пораѓаи, инаку одма ќе и настегав уте некое, ама сметам дека не би било фер од моја страна, бидејќи не ги раѓам јас, а со туѓ алат лесно е да млатиш глогинкi :D  Дур се котат некои баш не контролирано поарно ние. плус тоа беар што го кажа „Едноставно, друго е кога чопоративно ќе отидеш некаде, се гледа сила. Поединец, ќе те снема“. А многу сакам Македонскит народ ко ќе покаже сила. ама сме еб*нковци. Сори на речник.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 13932
« Одговори #15203 на: 20 Декември 2023, 12:55:52 pm »

:)

Отсутен bear

• Редовен
« Одговори #15204 на: 20 Декември 2023, 13:06:16 pm »
Симо, а дали имаш проблем при возење? Поточно, на интернет наоѓам постови, како се жалат дека самите премази им затемнувале дашборд, па мултимедијата им трепкала, итн. (или мајтап па си тераат)
Никогаш не вели никогаш.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #15205 на: 20 Декември 2023, 13:18:50 pm »
затемнуваат. Ела ако сакаш ќе ти ги дадам тие клиперите и погледни низ ними, заврти ги за 90 степена и све се гледа, но како што стојат некои коли и како дупки се гледаат. то е поларизацијата уствари.
@Carpathian Lord Карпатски, што зеде ти од прима оптика? стакла, пластика? д ане знаш како им се цените за затемнети стакла случка ?

Отсутен bear

• Редовен
« Одговори #15206 на: 20 Декември 2023, 14:07:47 pm »
@Bicikle баш за нив прашав, ама нејќев да рекламирам. Има акција сега, 3000денари рамка+Hoya (белким сс добри) стакла со сите премази.
Никогаш не вели никогаш.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #15207 на: 20 Декември 2023, 14:45:14 pm »
3000 ramka so staklo ?
Види, поларизацијата ти е таа што ги затемнува, премазите на нијанси влијаат и се многу осетливи, значи ако дојдат во додир со груба прашина, хемикалија, топлина, студ се уништувааат. Стаклото е далеку по издржливо. Не дека не чинат,з атоа реков, ако си чоек што пази работи земи со сите премази, премазите не затемнуваат. Но ако си аљкав ко мене, стакло. И ко ќе проверуеш уње и ко ќе ги фатиш цвикерите можеш со нитро да ги избришеш без последици, додека ако се пластика со премази малу потешко. А акции и кај што ги земав јас во призма има постојано, на некои рамки даваат 50% попуст на стакло. Па види сега колу вредат реално... За мене лично оние од пазар силиконскине или титаниумски се нај добри оти се еластичлни, сега ако ојш на некои состаници кај што е битно однесувањето, како изгледаш, како се понашаш и сл земи едни од 20.000 за таа намена и едни од пазар за секој ден. мое видување.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43719
  • Il Moderatore
« Одговори #15208 на: 20 Декември 2023, 14:47:09 pm »
Симо, а дали имаш проблем при возење? Поточно, на интернет наоѓам постови, како се жалат дека самите премази им затемнувале дашборд, па мултимедијата им трепкала, итн. (или мајтап па си тераат)
Овие што јас ги носам, немаат никаков ефект ни на монохроматски (црвени), ни на мултиколор дисплеји во колата, ама не се поларизирачки. Со поларизирачки цвикери за сонце, пола од екраните не се познаваат убаво под некој агол. За други цвикери не би зборувал, пошто не знам. А и да ме прашаш моиве какви се, која марка ку*ац палац, не знам, скупи беа само знам :D

3000 ramka so staklo ?
Не е тоа многу.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен kire95

• Редовен
  • Пораки: 1837
« Одговори #15209 на: 20 Декември 2023, 14:48:47 pm »
Додека е на тема наочари, навечер доста ми пречат раштелуваниве фарови на дожд поседовно има некој искуство со таков тип на наочари, прашував има по продавнициве што нудат али каков би бил ефектот не знам искуство некој?