Автор Тема: Рекла Казала IV: Fury Road  (Прочитано 2040323 пати)

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8621
  • Малерозен дрводарец
Одг: Рекла Казала IV: Fury Road
« Одговори #15180 на: 19 Декември 2023, 21:37:15 pm »
С'к па и Хитлер ли ти е крив?
Добра плата.
Прав скопјАнец.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5044
  • The Spartan General
« Одговори #15181 на: 19 Декември 2023, 21:49:30 pm »
Абе Хитлер да беше македонец, ние ќе бевме Германија. Ама не беше.

Ако знаеш што тропна....
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Присутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5555
« Одговори #15182 на: 19 Декември 2023, 21:53:52 pm »
Ова последното никако. Јас имам, иако не носам диоптер ама имав земено еден комплет и тоа не баш ефтин , на рамките има без диоптер некој стакла со драпни си заштити за на екран, едни поларизирани за сонце и едни жолти.
  Срање се гледаше кога ќе ги ставев тие клип он за сонце над прозирните, ем се губи од стакло над стакло квалитетот, ем се ствара една гнасна рефлексија меѓу стаклата шо ме вадеше од контакт и не ги носев. Случајно еднаш ги стиснав, излезе едно од прозирните стакла, го извадов и другото и сеа ги носам за сонце така и се океј, ма да, тоа со магнетите е срање, кога ми се над глава мн пати сум ги нашол на земја без да приметам дека сум ги турнал, лесно се откачуваат.
Иначе за сонце имав мн ќеф порано сум носел Персол и рејбанки, ама оти сум глуп чоек ги сокршив сите и реков нема веќе поента земање скапи наочари.
  Досега врв над врвовите шо имам носено за сонце се овие сега шо ги носам моментално Maui Jim ,( ги најдов скшени а пола Грција, ги земав да ги фрлам во канта оти ѓубреа пред еден манастир, забришав прашината гледам Made in Japan, ме заинтригира  манав брз гугл и малце  ме изненади цената благо речено :D )
  Совршенство од поларизација, не се пре темни, не прават бајки синила, едноставно се мн пријатни и реални на око, врв ми се за возење и за на реки по риба. Сеа овие како очите ги чувам, и си платив скапа паковка :D
https://www.vintagesunglassesshop.com/item_vs3586.html
https://sunglasssales.com/maui-jim-en/193-aviator/

Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен n1kola

• Сениор
  • Пораки: 6849
  • French diamond
« Одговори #15183 на: 19 Декември 2023, 22:01:33 pm »
А од кај е богата Германија? Историјата вели се што нападнал ограбил и го прибрал кај него, па ако дедо ми бил милионер и јас сигурно нема да живеам во колиба. И не не ми е никој крив, едноставно ги мразам vw како авто ентузијаст  :) Вие му се фативте на германците.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • The Spartan General
« Одговори #15184 на: 19 Декември 2023, 22:02:04 pm »
Ако знаеш што тропна по втор пат.....

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 5920
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #15185 на: 19 Декември 2023, 22:12:34 pm »
Ај да ве ... за една кола драма направивте, а немате никаква поврзаност со неа.

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8621
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #15186 на: 19 Декември 2023, 22:20:03 pm »
А од кај е богата Германија? Историјата вели се што нападнал ограбил и го прибрал кај него, па ако дедо ми бил милионер и јас сигурно нема да живеам во колиба. И не не ми е никој крив, едноставно ги мразам vw како авто ентузијаст  :) Вие му се фативте на германците.

Добра плата.
Прав скопјАнец.

Отсутен n1kola

• Сениор
  • Пораки: 6849
  • French diamond
« Одговори #15187 на: 19 Декември 2023, 22:21:08 pm »

Ок, знам дека си погерманчен веќе, alles gut   ;D

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • The Spartan General
« Одговори #15188 на: 20 Декември 2023, 07:26:38 am »

Ок, знам дека си погерманчен веќе, alles gut   ;D

Дваесет единици плус си се дваесет единици плус.

Отсутен Ordevski

• Редовен
  • Пораки: 1640
« Одговори #15189 на: 20 Декември 2023, 08:00:16 am »
Сиво е масеративо?! :) Ама затоа женската позади, одма се истакнуе на сликата
Симо ти на очилата изгледа имаш и анти блур премаз :)

Sent from my SM-S908E using Tapatalk

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7056
« Одговори #15190 на: 20 Декември 2023, 08:45:56 am »
Фотогреј ако сакаш да се дружиш у ЈСП вторник и петок

Отсутен kimi makedonski

• Редовен
  • Пораки: 2748
  • Слобода или смрт
« Одговори #15191 на: 20 Декември 2023, 09:31:26 am »
Од што се глупи Германците гледам еве полна е Македонија со Германци што работат во  наши фирми зошто ние сме попаметни и согласно на тоа економијата и платите ни се повисоки и стандардот е подобар.

Плус има и група Германци во Македонија која што од ден на ден е се поголема :D

Не е правило, зошто во огромни држави просекот се кутка/качува лесно, ама најчесто платите и висината на стандардот во некоја држава е директно поврзан со тоа колку е глуп/паметен народот и колку глупи/паметни луѓе живеат во неа. Според тоа еве во Швајцарија само глупаци има, во Германија, Норвешка, Данска, Америка (тука секакви има), Луксембург, Јапонија, Шведска се е саде глупаци.... а во Македонија, Србија, Косово, Албанија, Романија.... само паметни луѓе. И јас живеам во Македонија и сум Македонец, ама немаме право да зборуваме за тоа дека некој народ е глуп зошто сме веројатно меѓу најглупите луѓе во Европа.

Еве мала статистика.
https://worldpopulationreview.com/country-rankings/average-iq-by-country

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

ГА ЗИ МЕ, поглупи сме од Германците(спомнати во случајов) за 18% или ако звучи подобро, попаметни се Германците од нас за 22% :D

Види ние дека сме поебани поебани сме али никад не сме ни имале држава па нема ни за што толку да жалиме.

Но германците од светска сила дозволија да бидат колонизирани од арапи и турци.

https://www.youtube.com/shorts/v7YLAfCckbo

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 13932
« Одговори #15192 на: 20 Декември 2023, 09:40:05 am »
Како сте задоволни од Hoya стакла за диоптерски цвиќери? Или пак препорака за оптика за изработка на стакла/наочари.
Вреди ли доплата за антирефлекси стакла(сами што затемнуваат), во смисол, за секојдневна употреба на наочарите. (диоптерот е минус)

За преку ден за надворешни услови (за на плажа, за возење преку ден, во лето), ок се фотогреј, за работа и нормални услови - не. Затемнуваат некој степен, дури и кога нема сонце. Ем после некое време тоа пигментот губи од својствата, па после некое време ќе ти станат како наочари за сонце (нема да се осветлуваат навечер).
Инаку, антирефлекс се супер за канцелариска работа и работа пред монитори со  прозори наоколу и сл. Стварно намалуваат рефлексија. Рефлексијата се јавува од светло позади глава, кое се одбива од наочарите и смета на погледот низ наочари. Блокирање на плаво светло е по желба. Не е докажано дека плавото светло „расипува“ очи. Само влијае на мелатониот - можеби :) Мене ми е поубав погледот на светот низ „блокирано“ плаво светло ;D

Антирефлексни да, ама не дека нема рефлексија - пак ја има, ама не боди толку очи. Ова го кажувам, да не очекуваат луѓето дека нема да имаат рефлексија.
Тоа блу филтер, интересно е. Го гледаш светот со warm филтер :) Не е толку депресивен - посебно Скопје и магливе :D

Последниве наочари ги зедов од Геталдус 2018 година.
Пред 2 години почна да се лупи фолијата на самите стакла после 2 години носење и се направија како искривувања во леќата и мораше да ги сменам.

Ги сменав во Prima Optics во ГТЦ. Ми изработија на лице место и еве од 2020 до сеа се супер - значи испаднаа подобри од стаклата во Геталдус. Едино овие немаат таков изразен blue filter. Тие од Геталдус, ко Аmelie Poulain филмот да го гледаш беа (се зезам).

Нешто ваков ефект добиваш со изразен blue filter. Не е сликава од тоа, сакам само да доловам ефект. Ова е поларизирачко стакло.

Отсутен bear

• Редовен
  • Пораки: 1997
  • If you can dream it, you can do it.
« Одговори #15193 на: 20 Декември 2023, 09:40:23 am »
Дозволија бидејќи во 70/80/90-тите шетаа кучиња, и не правеа деца, а иднината на една држава се младите. Истово ја чека и Македонија, само тука нема "увоз" од надвор. Сега за сега Полска и Маџарска се држат, ама до кога, ќе видиме. Углавном цела европа е отидена...
Никогаш не вели никогаш.

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29669
    • CARclub.mk
« Одговори #15194 на: 20 Декември 2023, 09:45:02 am »
Блу филтер е scam. Плус све тера на жуто. Особено проблематично пред компјутер ако работиш со бои или нешто поврзано со бои. Мене лично би ми сметало.

Само добар антирефлексен слој и евентуално некоја заштита од гребење. И тоа е тоа.