Првпат на форумот? Добредојдовте, и погледнете ги правилата!CARclub.mk е достапен и на Facebook како и на Twitter!
Нечинат улиците пред се заради лошата подлога. Многу помалку заради центиметрите асфалт. Патот е подлогата (што многумина не го перципираат), а асфалтот е само целофан за да не ја измие дожд таа подлога.Со други зборови зошто центиметрите асфалт се небитни. На лоша подлога и 3цм, и 9цм, и 14цм, и 19цм и 27цм, и 33цм, и 58цм асфалт нема да има разлика. Бидејќи подлогата на места ќе пропадне и колку и да има асфалт врз неа (асфалтот не е структурен дел на патот) ќе пропадне и тој. И ќе се искрши и ќе испука.Од друга страна добра подлога со 3цм асфалт ќе трае самата со декади. Ако се санира секој месец со течен катран каде што е напукнат ќе трае со милениуми тој 3цм. Најинтересното кај асфалт е што е единствен медиум што се рециклира над 100%. Изгреби, стопи, полиј го. Ама неможе тоа ако подлогата не е добра.Втора работа е што немаме комбе за корекции со битумен да вртат 24/7. Ефтинија жива ама треба да ти текне. И сите пукнатини да се санираат брзо. И ќе трае 100 години секој асфалт. Еден пикап и прскалка рачна и толку.(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)П.с. еве како изгледа пат. Асфалтот е многу мал процент од него.(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
Цитат: Deni на 12 Мај 2020, 10:24:45 amНечинат улиците пред се заради лошата подлога. Многу помалку заради центиметрите асфалт. Патот е подлогата (што многумина не го перципираат), а асфалтот е само целофан за да не ја измие дожд таа подлога.Со други зборови зошто центиметрите асфалт се небитни. На лоша подлога и 3цм, и 9цм, и 14цм, и 19цм и 27цм, и 33цм, и 58цм асфалт нема да има разлика. Бидејќи подлогата на места ќе пропадне и колку и да има асфалт врз неа (асфалтот не е структурен дел на патот) ќе пропадне и тој. И ќе се искрши и ќе испука.Од друга страна добра подлога со 3цм асфалт ќе трае самата со декади. Ако се санира секој месец со течен катран каде што е напукнат ќе трае со милениуми тој 3цм. Најинтересното кај асфалт е што е единствен медиум што се рециклира над 100%. Изгреби, стопи, полиј го. Ама неможе тоа ако подлогата не е добра.Втора работа е што немаме комбе за корекции со битумен да вртат 24/7. Ефтинија жива ама треба да ти текне. И сите пукнатини да се санираат брзо. И ќе трае 100 години секој асфалт. Еден пикап и прскалка рачна и толку.(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)П.с. еве како изгледа пат. Асфалтот е многу мал процент од него.(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)Podloga i drenaza e bitna rabota.No imam gledano i niz Germanija koga gi preasfaltiraat avtopatite da vidis kako stavat pola metar asfalt iako dolu veke ima podloga uste 1 metar beton.E sega opteretuvanjeto i gustinata na soobrakaj ne e ista,ama pak si saka,podloga,drenaza i 15cm asfalt.
Здраво. Би сакала да ве прашам дали може до Лешница да се оди со кола? Или каде може да ја оставиме колата и колку имаме за качување плус ? Фала ви однапред
Цитат: ThatGirl на 12 Мај 2020, 19:10:25 pmЗдраво. Би сакала да ве прашам дали може до Лешница да се оди со кола? Или каде може да ја оставиме колата и колку имаме за качување плус ? Фала ви однапредИ мене ми е во план таа тура подолго време, ама никако да најдам водич што го знае теренот. А со преварантските планинарски друштва и 200 планинари на иста тура не ми е по ќеиф
Цитат: Leonid на 13 Мај 2020, 08:33:21 amЦитат: ThatGirl на 12 Мај 2020, 19:10:25 pmЗдраво. Би сакала да ве прашам дали може до Лешница да се оди со кола? Или каде може да ја оставиме колата и колку имаме за качување плус ? Фала ви однапредИ мене ми е во план таа тура подолго време, ама никако да најдам водич што го знае теренот. А со преварантските планинарски друштва и 200 планинари на иста тура не ми е по ќеифЕпа можеш да дојдеш со мене и другарка , само некој искусен да ни објасни до каде со кола а од каде пешки , зошто google maps е катастрофа
Почнуваат викендов со фудбал
Се кладат дали ќе ја биде работава или не.