Автор Тема: Рекла Казала IV: Fury Road  (Прочитано 2373708 пати)

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22223
Одг: Рекла Казала IV: Fury Road
« Одговори #8655 на: 12 Мај 2020, 15:38:21 pm »
Со сето поштовање, ама повеќе некако му верувам на Н. Чомски. Во голем дел збори за истото кое го пишува во статијата од The Guardian.

Отсутен ThatGirl

• Почетник
  • *
  • Пораки: 5
« Одговори #8656 на: 12 Мај 2020, 19:10:25 pm »
Здраво. Би сакала да ве прашам дали може до Лешница да се оди со кола? Или каде може да ја оставиме колата и колку имаме за качување плус ?

Фала ви однапред

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14717
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #8657 на: 12 Мај 2020, 21:57:31 pm »
Нечинат улиците пред се заради лошата подлога. Многу помалку заради центиметрите асфалт. Патот е подлогата (што многумина не го перципираат), а асфалтот е само целофан за да не ја измие дожд таа подлога.

Со други зборови зошто центиметрите асфалт се небитни. На лоша подлога и 3цм, и 9цм, и 14цм, и 19цм и 27цм, и 33цм, и 58цм асфалт нема да има разлика. Бидејќи подлогата на места ќе пропадне и колку и да има асфалт врз неа (асфалтот не е структурен дел на патот) ќе пропадне и тој. И ќе се искрши и ќе испука.

Од друга страна добра подлога со 3цм асфалт ќе трае самата со декади. Ако се санира секој месец со течен катран каде што е напукнат ќе трае со милениуми тој 3цм. Најинтересното кај асфалт е што е единствен медиум што се рециклира над 100%. Изгреби, стопи, полиј го. Ама неможе тоа ако подлогата не е добра.

Втора работа е што немаме комбе за корекции со битумен да вртат 24/7. Ефтинија жива ама треба да ти текне. И сите пукнатини да се санираат брзо. И ќе трае 100 години секој асфалт. Еден пикап и прскалка рачна и толку.

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

П.с. еве како изгледа пат. Асфалтот е многу мал процент од него.

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
Podloga i drenaza e bitna rabota.
No imam gledano i niz Germanija koga gi preasfaltiraat avtopatite da vidis kako stavat pola metar asfalt iako dolu veke ima podloga uste 1 metar beton.
E sega opteretuvanjeto i gustinata na soobrakaj ne e ista,ama pak si saka,podloga,drenaza i 15cm asfalt.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8893
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #8658 на: 12 Мај 2020, 22:00:54 pm »
Нечинат улиците пред се заради лошата подлога. Многу помалку заради центиметрите асфалт. Патот е подлогата (што многумина не го перципираат), а асфалтот е само целофан за да не ја измие дожд таа подлога.

Со други зборови зошто центиметрите асфалт се небитни. На лоша подлога и 3цм, и 9цм, и 14цм, и 19цм и 27цм, и 33цм, и 58цм асфалт нема да има разлика. Бидејќи подлогата на места ќе пропадне и колку и да има асфалт врз неа (асфалтот не е структурен дел на патот) ќе пропадне и тој. И ќе се искрши и ќе испука.

Од друга страна добра подлога со 3цм асфалт ќе трае самата со декади. Ако се санира секој месец со течен катран каде што е напукнат ќе трае со милениуми тој 3цм. Најинтересното кај асфалт е што е единствен медиум што се рециклира над 100%. Изгреби, стопи, полиј го. Ама неможе тоа ако подлогата не е добра.

Втора работа е што немаме комбе за корекции со битумен да вртат 24/7. Ефтинија жива ама треба да ти текне. И сите пукнатини да се санираат брзо. И ќе трае 100 години секој асфалт. Еден пикап и прскалка рачна и толку.

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

П.с. еве како изгледа пат. Асфалтот е многу мал процент од него.

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
Podloga i drenaza e bitna rabota.
No imam gledano i niz Germanija koga gi preasfaltiraat avtopatite da vidis kako stavat pola metar asfalt iako dolu veke ima podloga uste 1 metar beton.
E sega opteretuvanjeto i gustinata na soobrakaj ne e ista,ama pak si saka,podloga,drenaza i 15cm asfalt.

Преска возев од Миладиновци накај Шчип...

Оние местата каде што се случуваа големи одрони...

Направиле потпорен ѕид доволно краток за следен пат кога ќе се сруши земја да истече од двете страни на ѕидот... :)))))

Сега: наместо ЕДНО купче земја, ќе се прават ДВЕ! ЈЕС!!! :D
Министерство за транс, поп и виски.

• Легенда
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #8659 на: 13 Мај 2020, 02:03:20 am »
Г.а.с.и. и.н.т.е.р.н.е.т.

.|.

Отсутен Leonid

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 902
« Одговори #8660 на: 13 Мај 2020, 08:33:21 am »
Здраво. Би сакала да ве прашам дали може до Лешница да се оди со кола? Или каде може да ја оставиме колата и колку имаме за качување плус ?

Фала ви однапред
И мене ми е во план таа тура подолго време, ама никако да најдам водич што го знае теренот. А со преварантските планинарски друштва и 200 планинари на иста тура не ми е по ќеиф

Отсутен ThatGirl

• Почетник
  • *
  • Пораки: 5
« Одговори #8661 на: 13 Мај 2020, 08:52:42 am »

Фала ви однапред
И мене ми е во план таа тура подолго време, ама никако да најдам водич што го знае теренот. А со преварантските планинарски друштва и 200 планинари на иста тура не ми е по ќеиф

Епа можеш да дојдеш со мене и другарка , само некој искусен да ни објасни до каде со кола а од каде пешки , зошто google maps е катастрофа

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11061
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #8662 на: 13 Мај 2020, 09:24:47 am »

Отсутен Leonid

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 902
« Одговори #8663 на: 13 Мај 2020, 12:35:52 pm »

Фала ви однапред

Епа можеш да дојдеш со мене и другарка , само некој искусен да ни објасни до каде со кола а од каде пешки , зошто google maps е катастрофа
Нека се јави водич, идеме

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22223
« Одговори #8664 на: 14 Мај 2020, 13:59:56 pm »

Џизс.

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 8945
  • Пичлеме
« Одговори #8665 на: 14 Мај 2020, 18:42:40 pm »
Ме комати една работа. Зошто ги отворија кладилниците кога спортот е на стен бај? Или има нешто... не се разбирам, ама така ми текна сега :)

Отсутен Prof. Greenthumb

• Сениор
  • Пораки: 4042
  • MadaFunker
« Одговори #8666 на: 14 Мај 2020, 19:07:53 pm »
Почнуваат викендов со фудбал
New blood of old school

• Легенда
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #8667 на: 14 Мај 2020, 19:08:20 pm »
Се кладат дали ќе ја биде работава или не.

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 8945
  • Пичлеме
« Одговори #8668 на: 14 Мај 2020, 19:14:26 pm »
Почнуваат викендов со фудбал
Ааааа оправдано ко така :)

Се кладат дали ќе ја биде работава или не.
И за тоа има? Одам утре да чкртнам за НЕ за 20 денари :)

• Легенда
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #8669 на: 14 Мај 2020, 19:17:28 pm »
Гледај малку попозитивно.

За "Нема да ја биде во следните 10 години" коефициентот е 564364.4324.
Удри богородичка на тоа, шо се заебааш...