Автор Тема: Skoda Superb Active 2.0 TDI  (Прочитано 75260 пати)

Отсутен kalimero

• Редовен
  • Пораки: 1855
Одг: Skoda Superb Active 2.0 TDI
« Одговори #165 на: 01 Октомври 2019, 15:34:35 pm »
Сум те претркал во километри

Си возиш ти, нон стоп те гледам во различен дел од градов.
Околу 10.000 км годишно поминува колава, не ми треба за повеќе километри оваа кола.
Работата ми е на 10 мин пешки,надвор од работа најчесто сум на релација Ново Лисиче - Кисела Вода, или до Припор ако се качам ама се тоа е многу близу, кај близу па и тогаш возам точак, Тојота Аурис или Сузуки Целерио.

Да забележам, денес прв пат ми се појави дека треба да се чисти ДПФ филтерот. До денес изминати 24.200 км.
Последниве две недели ја возам на ептен кратки релации и цело време незагреана, многу пати ја прекинав регенерацијата (ја гасев колата).

Земав да се развозам до Петровец и уште на надвозникот во Автокоманда се изгаси знакчето за регенерација на ДПФ, па кога веќе тргнав продужив до Петровец и назад да го извадам лошото од неа.
Лошо што не еднаш си ја прекинал регенерацијата. Обично се осеќа кога е регенерација и направи еден круг со колата дур не заврши (10 мин работа макс).
Повеќе пати е прекинувана, не е еднаш, нема да ми се повтори :)
Само што ќе тргнам имам пит стоп градинка, после 500 метра пит стоп школо, и после километар веќе сум на работа, и се тоа треба да го направам во 10 минути, немам баш време да вртам кругови. стрелката за температура стои закована доле, не мрда а веќе сум стигнат на финиш :)

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #166 на: 01 Октомври 2019, 16:53:38 pm »
hmm kaj skodive mnogu pocesto se palat DPF lampicata, so oktavijata stalno mi se palese... Pasatot nema takov problem gracka po 2-3km go vozam ...
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7119
« Одговори #167 на: 01 Октомври 2019, 17:33:49 pm »
Расипани се вашите, не ги бива, ДПФ лампиче на VW групација не се пали до 500.000км, еве Влатко ќе ви каже.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6504
« Одговори #168 на: 01 Октомври 2019, 18:01:08 pm »
Дај бе одјеби друже вози си ја кантата што си ја купил со изваден дпф и егр и уживај.

hmm kaj skodive mnogu pocesto se palat DPF lampicata, so oktavijata stalno mi se palese... Pasatot nema takov problem gracka po 2-3km go vozam ...
Веројатно во меѓувреме си возел некаде подолго дур имало регенерација. Се додека трае регенерацијата а моторот не го исклучиш и заврши успешно целиот процед тогаш нема да дојде до палење на дпф лампа.

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7119
« Одговори #169 на: 01 Октомври 2019, 21:31:53 pm »
Дај бе одјеби друже вози си ја кантата што си ја купил со изваден дпф и егр и уживај.

Веројатно во меѓувреме си возел некаде подолго дур имало регенерација. Се додека трае регенерацијата а моторот не го исклучиш и заврши успешно целиот процед тогаш нема да дојде до палење на дпф лампа.
Здравје, ќе видиме твојата како ќе се покаже....

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #170 на: 01 Октомври 2019, 22:14:09 pm »

nesum siguren ama.mislam.deka pocesto pravi regeneriranje od skodata, iako bez da zavrsi ja parkiram vo poluzatvorena garaza prodolzuva da si raboti (nesto kao fanot napret) regeneratorot valjda i smradea se siri...
letoska sum vozel samo 3pati do u grcka drugoto se e gratska...
mislam deka ima nekoj pouspesen sistem za regeneriranje bidejki po izvozeni 35.000 km ne se zapali sijalickata...
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен kalimero

• Редовен
« Одговори #171 на: 09 Ноември 2019, 14:17:27 pm »
Извозени 25.000 па ми се видоа за сликање.

upload image

Вчера натанкано некој Maxx Motion Diesel, ставени 60 литра и после извозени ~250 км немаше никаква осетна разлика споредено со нашава нафта, ама ако не пробаш нема да знаеш.

Отсутен kalimero

• Редовен
« Одговори #172 на: 18 Ноември 2019, 20:47:07 pm »
На 25.200 изминати километри монтиран зимскиот сет на гуми, со летните извозени 8.000 км. Зимскиве General Altimax Winter 3 ќе им биде трета сезона, одлични гуми.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10185
« Одговори #173 на: 18 Ноември 2019, 21:48:18 pm »
Вртам низ темава, отишле курбан сликите?

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2712
« Одговори #174 на: 18 Ноември 2019, 22:41:50 pm »
toa e, tinypic samo za kesh.

Отсутен kalimero

• Редовен
« Одговори #175 на: 19 Ноември 2019, 08:47:05 am »
Ако некој знае како да си ги вратам сликите нека сподели.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29791
    • CARclub.mk
« Одговори #176 на: 19 Ноември 2019, 09:32:34 am »
Мооожеби со плаќање, ако веќе имаш регистриран акаунт. Ако не, отишле у заборав.

Затоа, imgur. :)

Отсутен kalimero

• Редовен
« Одговори #177 на: 02 Февруари 2020, 19:35:34 pm »
Ден за нас...
Нема поголем мерак од тоа сам кога ке си ја средам колата.

https://imgur.com/m7ShhBn

https://imgur.com/IV3ld25

Отсутен kalimero

• Редовен
« Одговори #178 на: 12 Февруари 2020, 13:14:26 pm »
Да ставам во евиденција.

Вчера ми се појави порака на дисплејот дека ми е слаба батеријата од даљинското/клучот, денес сменета во Дог секјурити.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6504
« Одговори #179 на: 12 Февруари 2020, 13:28:52 pm »
Мене мамицата еднаш годишно ми се појавува минимум и сам ја мењам батеријата, 2 секунди работа е. Али ова почна од кога клучот еднаш го заборавив во фармерки и се испра во машина.