Автор Тема: Мотори (Мотоцикли, Скутери, Мопеди)  (Прочитано 522113 пати)

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22223
Одг: Мотори (Мотоцикли, Скутери, Мопеди)
« Одговори #1455 на: 02 Мај 2017, 10:28:07 am »
За жена ми е.
;D

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #1456 на: 02 Мај 2017, 11:25:08 am »
Еве убав линк...

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #1457 на: 02 Мај 2017, 12:29:48 pm »
Работата е што со А категорија како возач почетник можеш до 30кс првите незнам 2 години рецимо. Или една нема врска. Тука спаѓаат 125-250 кубици грубо.

Ако знаеш да менуваш брзини и да ти е како занимација треба да се види нешто од типот на 125 - CBR - CBF - YBR- YZF - RS4.

„Тоа што си голем“ - ако е 125 не значи дека е мал моторот, туку дека е спор. Напротив RS4 е поголем од поголемиот брат RSV4 на априлија, и го зборуваат како доста удобен. Како и да е. Поентата е што имаш прекрасен сајт каде можеш убаво да видиш тоа што во тој поглед би те интересирало. http://cycle-ergo.com/ И убаво се гледаат и агли на кичма и агли на колена. Значи иако се конкуренти не значи дека се исти. YZF има ултра суперспорт позиција на седење која е посуперспорт и од R1. Од друга страна CBR е доста по исправен, полесен на дланките, подоле нозете, поголеми агли на седење и слично. Расчачкај сајтот има доста моторцикли.

И јас така меркам нешто, за здравје боже - ама е незибежно веќе во повеќето градови низ светов. Азија да не збориме. Еве го Солун до нас е фул оптеретен со мотори насекаде. Едноставно колите не одат низ град. Поготово ако треба нешто да вршиш на повеќе мста низ градот, готов си. Тоа си го прави населението. Како и да е, да не навлагаме.

Има карбураторски, и има инџекшн. Генерално ниџекшнот треба да се постабилни и за без замарање. А карбуратор си се покилави, ама па сам можеш да си штелуваш ствари. Имаш големина на бандаж, поголем комфор се добива со поголеми тркала. Тука скутери од 10-13инча јас искрено мислам дека се премали. Веќе 15ки океј, 16 супер, све над тоа одлично. Скутерите немаат брзини, немаат куплунг само врти и цепај. Тука се Beverly, Medley, Yamaxa N-MAX, Honda PCX итн.

Јапанските и познатите марки се најрилајабл условно кажано и немаат некој проблеми според корисничкава база. Е сега кинезиве и некои знаат да трошат 4-5 на сто. PCX е врвот на потрошња на скутери со стартстопови smooth тргање и слично и испод 2 би требало да е. CBF e тука некаде под 2, слично и останатите хонди и јамахи. Ем познати модели имаат многу форуми и искуства за евентуални заебанции и на што да се пази. И држат цена солидно, па продај го наредна година и изгуби 500-1000 евра max.

Заебанцијата со 125 е што се спори. 11 до 100. Ама тоа е затоа што 100 е веќе и максимална брзина. Многу поважно е 0-30 или 0-60кмч каде што и се вози 98% од времето низ град. И 0-10 за да се одлепиш на семафори да е што побрзо,  а притоа да не излизгува и да си што е можно по стабилен.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30070
    • CARclub.mk
« Одговори #1458 на: 02 Мај 2017, 12:38:05 pm »
Го чекам Стратро со коментар „на наши улици 17ки е максимум.“

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #1459 на: 02 Мај 2017, 12:40:16 pm »
За големина на комплетно тркало станува збор. Тоа секаде важи дека поголем дијаметар на тркало е подобро. Поготово по нерамен терен.

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #1460 на: 02 Мај 2017, 12:40:33 pm »
Јас би било кој од првите три од линкот над твојот пост.
А гледав клипче каде CBR 125  го газат 150 км/ч, али може сум грешка.

Отсутен zlatkor

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 216
« Одговори #1461 на: 02 Мај 2017, 12:46:40 pm »
Јас би било кој од првите три од линкот над твојот пост.
А гледав клипче каде CBR 125  го газат 150 км/ч, али може сум грешка.

250ка било тоа :), исти се на дизајн со 125ката. Ова 120-130 преку сила

ја возам исто такво али 250ка, тера моево до ~160 макс

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6220
« Одговори #1462 на: 02 Мај 2017, 13:25:32 pm »
CBR има одлилчна позиција за возење и моеш комотно цел ден низ град со него,априлија рс (125 2Т) и јамахата се како шо кажа дени убер спорт и се малце не удобни за овде онде.

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #1463 на: 02 Мај 2017, 13:46:26 pm »
Кога сме кај CBR, братучед ми зема CBRXX од Швајцарија...
1100 кубици 150 КС.
300 крева ко од шала.
Звер...ист ваков.

Али како што сум јас по американ масл, он е од мал по мотори.
Му го сфаќам меракот. ;D

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #1464 на: 02 Мај 2017, 13:50:03 pm »
Ако намената на моторот е 90% град, 10% на отворено, тогаш јас би одел на некој голем скутер. Беверли-меверли, такво нешто. Ако намената му е да се вози исклучиво низ град, тогаш 2-тактна 50ка или такво нешто скроз брка работа.

Стратро - да бидеме реални, имаш дете. Со моторот нема да одите никаде надвор од населено место. Секогаш и секаде ќе си идете со кола, со клима, ко луѓе. Ем комфор, ем багажник, ем сопругата сакала да спакува пола куќа за 4 дена викенд.

Купи си најпрактично и наједноставно моторче да ти брка работа низ град. Двотактна 50-ка со малку чепкање комотно вози 70-80 (семејната Gilera Runner SP50 тера 80 без мука), нити ти треба дозвола, нити се замараш. И увек прв ќе тргаш од семафори.

За сите други работи си имаш кола. Сигурно нема да се опружиш 400-500 километра на одмор да ги возиш со мотор. Викенд можда. Ама и тоа ретко, треба ептен да си мераклија.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9226
« Одговори #1465 на: 02 Мај 2017, 13:55:47 pm »
да пуштат скутери без А категорија би било убава работа

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #1466 на: 02 Мај 2017, 13:57:13 pm »
Зеро..

За низ град би бил моторот...(Белви- Автокоманда -Ченто- Центар- Водно - Влае).
И стварно (првенствено) не е за мене, а ми изгледа како многу по исплатлива и по кул опција во споредба со второ половно возило -
плинаш- за иста намена.

Пред се од аспект на полагање, регистрација, потрошња, трошоци за оджрување, паркинг проблем на раб. место ....итд.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #1467 на: 02 Мај 2017, 14:00:42 pm »
Купите си двотактна 50-ка. Тргни граничник, бркај работа. Нити ќе се заебаваш со дозволи, нити ќе се заебаваш со ништо. Кацигата на глава и вози. Најсериозно. Не биди сивоња по угорници и никад нема да имаш никаков проблем.

Хауевер, вреди да се напомене дека за двајца возрасни 50-ка не е идеална. Ќе брка работа, ама не е идеална.

--

Едит: Трошоци за одржување се скоро занемарливи. Сервиси и слично не се скапи, а не е скапа ни годишна регистрација + осигурување (сега мора, порано не мораше). Нашата Џилера троши околу 4 на 100 низ град, со цело време гас до даска. Паркинг на работно место е индивидуална работа - како ќе се снајдеш, така.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5200
« Одговори #1468 на: 02 Мај 2017, 14:09:19 pm »
За сега за наши услови е подобар карбураторот...и според мене каде каде боље респонс од вбризгување. Ама па затоа новиве машини со вбризгување хонди по 500-750 кубика низ град се со 4л што е смешна бројка.
За овие прдешкиве од 125,250ццм може крева брзина ама оди вози константно со него 140 душа ќе му земеш.

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7513
« Одговори #1469 на: 02 Мај 2017, 14:13:17 pm »

За низ град би бил моторот...(Белви- Автокоманда -Ченто- Центар- Водно - Влае).

2000 евра и мирна глава, ќе заборавиш кога последен пат си се изнервирал ради сообраќај.

Евентуално, нешто вакво (ама за ова ќе треба полагање А кат.):

http://forum.carclub.mk/index.php/topic,20590.0.html

Хонда 125ка