Автор Тема: Мотори (Мотоцикли, Скутери, Мопеди)  (Прочитано 620626 пати)

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5383
Одг: Мотори (Мотоцикли, Скутери, Мопеди)
« Одговори #705 на: 08 Јуни 2016, 15:20:10 pm »
Lamelite za gs se 50evra. So drugi zborovi vidi si do kaj ti e cergiceto i so tamo pruzi nozete

Sent from my COOLPAD 8297W using Tapatalk

Отсутен lans

• Редовен
  • Пораки: 1297
« Одговори #706 на: 08 Јуни 2016, 23:11:29 pm »
odrzuvanje na ducati najnovo e
prvicna proverka na 1000km
redoven servis na 15 000km
i servis i proverka na `valves` na 30 000km
itn...
toa ne mi izgleda na precesto, a za cenite ne bi znael.

сериозно мислиш дека одржување на мотор е само тоа што го напиша?  да продолжам:

-проверка на ланец на секои 300 до 1000 километри (вадиш сам просек со кој абрзина си возел, колку побрзо толку по честа проверка и со секој апроверка подмачкување, на секое 2-ро подмачкување, прво иде чистење)
-проверка на виљушки на секои 1500-2000 километри, како и гумици со пиксни
-плочки на кочници, поготово на предно тркало се трошат 20 до 30 пати побрзо одошто на кола
-гуми траат не повеќе од 10.000 километри за да бидат безбедни, а ти моеш и до жица да ги возиш, ама тоа нема да биде поише од 15.000 километри се вкупно...
-жичани бандажи на секои 5-10.000 се проверуваат на балансерка
-ламели не тераат поише од 50.000, ама тоа е реткост...

и еден куп такви работи... значи моторциклизмот е стварно скуп спорт, ама дукати и бмв се лидери во “скупоќа“ по тие прашања.. сем гумите што ги делат како избор со сите мотори и маслото (ценовно зборам) се друго е огин...

дукати мото да страда од 2009-та година ламелите му коштаат 48.000 денари.. па ти сега види, со цената за кавасаки, јамаха, сузуки од исто годиштекоја е околу 15/16.000..

патем речено:

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

добро утро-ден на сите моторџии  ;D ;D ;) ;)
znam za patalec i gatalec, daj vidi ova sto go vikaat za novite modeli dali e slicno so tvoeto iskustvo so ducati.
http://www.ducatiglasgow.co.uk/servicing/new_model_servicing_plans
"Run-in" Service*

Compulsory: Carried out on all new vehicles at 650 miles or 6 months
£73.82 (£82.51 for Panigale) inc 20% VAT (parts only, labour is free of charge*)
*Only applicable when your new vehicle is purchased from us. Vehicles purchased elsewhere do not qualify for this offer.

Service plan N4'11 821
(four valve, 11degree 821cc engines)

Below are the approximate servicing costs for the following bikes:-

Hypermotard (all variants 2013 onwards) / Hyperstrada / Monster 821 (all variants)

Annual Service
£268.82 inc 20% VAT

*The prices shown include 20% VAT, are for a scheduled service and include the parts associated with an oil change (oil filter, fully synthetic motorcycle oil and gaskets dependent on model) and include the labour for performing the listed tasks.

Age and Mileage related operations
After every basic service has been carried out, there are specific operations that must be considered for every Ducati motorcycle.  These are essential to maintain your bikes' value and ensure durability and reliability.

"Valves Plus"
Due every 18,000 miles. Valve clearance examination and adjustment if required.
Cam belt tension check and adjustment
Add £273.00 inc 20%VAT

*Please note there is an additional exchange fee of £2 per shim applied to all models. Typically 2 to 3 shims require adjustment. This price is created accordingly. If the requirement is for higher or lower numbers of shim replacement, this price will vary.

"Belts"
Cam Belts must be changed every 18,000 miles or 5 years
There is no additional labour cost for fitting the belts if they are being done as part of a service plan
The reason being, we are already doing belt tension (see the operations carried out during a service) as part of our service, it is not difficult or time consuming at that stage in the process to remove the used belts and fit the new and re- tension.

"Fluids"
Due every 4 years or 27,000 miles on all models
Replace fork oil, brake, clutch fluid and radiator coolant.
Add £136.94 inc 20% VAT

Conditions

The prices shown for the additional age & mileage related service items are only valid when performed as part of an annual service. These prices will be different when performed on their own outside of a scheduled service. Any additional parts or wearables e.g. brake pads, spark plugs, fuel filters, clutch plates are a chargeable extra.
Fault diagnosis and accident repair is not included as part of a scheduled service.
VW Passat 2.0TDI 2015
Skoda Fabia 1.2TSI 110PS DSG7 2016
Honda SH150i  2020

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #707 на: 09 Јуни 2016, 00:25:21 am »
.....

сериозно го скокна она горе што го пишав, и ми даде некаков доказ (не го ни прочитав баш цел) за цени во странство заборавајки за цени кај нас?

ок... не те разубедувам више... купи си ако немаш, ако имаш веќе, терај си дукати. јас не сум доволно ни богат ни препич да возам дукати. L машината им е револуционерното, пред 10+ години и толку од нив. само името возвишено на некое ниво демек СКУПОЌА е ова и не е за секој да го има, (исто како ред бул) без реално некоја толку голема разлика во однос на другите брендови од иста класа и мотори од иста класа... друже, кај мене во клуб 2-ца се дукатија. едниот не му е проблем и златни (24 каратни) ѕивани да му тури на бандажите, па си мења чоекот се и сешто... е другиот, му капнале некои пари, го купил, ама сега не капнува нешто по јако у задње време, па дукатито го вади пред куќа, ќе го запали, 2-3 км и назад... нема возено со екипа веќе 3-та година по ред. неможе да му нарави сервисите, а како му стои се поише и поише сервиси треба да му направи, пошто времето си иде...

не дека имањето и возењето на спортски-туринг-чопер или кој и да е мотор друг е багатела.. скуп спорт е у секој случај.. само за така малку поквалитетен сет на гуми, треба да издвоиш меѓу 350 и 450 евра, збориме за 2 гуми нели? за убер квалитетни и поише, а познавам такви момци, што плаќаат нај нај нај скапото, заради ете, истиот филм со дукатито... и се друго е огин и пламен, ама како што реков од сопствено искуство дукати и бмв се нај скапи за одржување... нај баналните ситници се за минимум 30% поскапи од јапанците на пример... сите јапанци...  

и гаталец не сум, моторџија сум, и тоа од дете... ;)
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен lans

• Редовен
  • Пораки: 1297
« Одговори #708 на: 09 Јуни 2016, 04:03:06 am »
.....

сериозно го скокна она горе што го пишав, и ми даде некаков доказ (не го ни прочитав баш цел) за цени во странство заборавајки за цени кај нас?

ок... не те разубедувам више... купи си ако немаш, ако имаш веќе, терај си дукати. јас не сум доволно ни богат ни препич да возам дукати. L машината им е револуционерното, пред 10+ години и толку од нив. само името возвишено на некое ниво демек СКУПОЌА е ова и не е за секој да го има, (исто како ред бул) без реално некоја толку голема разлика во однос на другите брендови од иста класа и мотори од иста класа... друже, кај мене во клуб 2-ца се дукатија. едниот не му е проблем и златни (24 каратни) ѕивани да му тури на бандажите, па си мења чоекот се и сешто... е другиот, му капнале некои пари, го купил, ама сега не капнува нешто по јако у задње време, па дукатито го вади пред куќа, ќе го запали, 2-3 км и назад... нема возено со екипа веќе 3-та година по ред. неможе да му нарави сервисите, а како му стои се поише и поише сервиси треба да му направи, пошто времето си иде...

не дека имањето и возењето на спортски-туринг-чопер или кој и да е мотор друг е багатела.. скуп спорт е у секој случај.. само за така малку поквалитетен сет на гуми, треба да издвоиш меѓу 350 и 450 евра, збориме за 2 гуми нели? за убер квалитетни и поише, а познавам такви момци, што плаќаат нај нај нај скапото, заради ете, истиот филм со дукатито... и се друго е огин и пламен, ама како што реков од сопствено искуство дукати и бмв се нај скапи за одржување... нај баналните ситници се за минимум 30% поскапи од јапанците на пример... сите јапанци... 

и гаталец не сум, моторџија сум, и тоа од дете... ;)
Jesus.ne se razbravme.bas deka si "patalec" zatoa te prasav.
Nastrana cenite,nastrana consumables,zboram za redovnite servisi.toa sto go postirav e oficijalno od ducati.
Isto i za kola. Da me prasaat za passatot,kje mu kazam deka na sekoi 15kkm e redoven servis sto mora da go napravi.ako gori gumi,kje si menuva pocesto,ako vozi oshtro kje si menuva plocki pocesto nego voobicaeno ama toa ne se broi vo maintenance. Kais i vodna pumpa na 90-100kkm se maintenance. Balansiranje na gumi sekoi 10kkm ne se maintenance. Dali me sfakjas sto probuvam da doznaam?
Ja prasuvam za bare minimum sto spored ducati mora da se napravi na motorot. 1000 pa 15000 pa 30000 za poslednive motori, kolku sto mozam da vidam na net,modelite 2009-2016 imaat poretki zadolzitelni servisi nego modelite pred 2009
Dali od tvoe iskustvo se imaat namaleno zadolzitelnite servisi.ako treba ja sekoi 2000km da go nosam za proverka na lanec kje ti e.. i motor i sve pa ako saka i najdobriot na svet neka e.
VW Passat 2.0TDI 2015
Skoda Fabia 1.2TSI 110PS DSG7 2016
Honda SH150i  2020

Отсутен Nedevski

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 73
« Одговори #709 на: 10 Јуни 2016, 00:28:04 am »
Дечки случајно некој да не знае каде се продаваат кожни елеци ?? Видов во Максима има само,на друго место слабо некако..
VW Golf 5 TDI & Yamaha FZ6 - My 2 black babies!

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #710 на: 12 Јуни 2016, 03:00:57 am »
на 2.000 ако го подмачкуваш, му е*а мамата... 300-1000 е максимумот... на секој мотор со ланец... имаш карданаш и имаш со варијатор.  тоа е тоа.. а ме мрзи да куцкам од моб. за другото...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен stefanel984

• Редовен
  • Пораки: 1221
« Одговори #711 на: 14 Јуни 2016, 11:29:48 am »
Јас на V-Strom, ланец подмачкувам на 500-700 зависи од период, сега во Мајов, еднаш и на 400...зависи од временски услови....

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 15308
« Одговори #712 на: 16 Јуни 2016, 10:43:09 am »
Што мотор препорачувате за почетник и висок човек како мене? Btw не ми се возат спорташи. Сакам крузер или пред се чопер.

Го знам муабетот почни со помал мотор, па искуство итн. Ама помалку cc, физички и помал мотор, а мене да ме качиш на 150/250 ка ќе изгледам смешно.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11884
  • Архитект
« Одговори #713 на: 16 Јуни 2016, 13:00:55 pm »
Honda Gold wing

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 15308
« Одговори #714 на: 16 Јуни 2016, 13:17:08 pm »
Некни на веро дојде еден со Gold Wing :)

Отсутен Fic_CC

• Легенда
  • Пораки: 16793
  • Keep it 100
« Одговори #715 на: 16 Јуни 2016, 20:47:09 pm »
Not a valid youtube URL

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
« Одговори #716 на: 16 Јуни 2016, 21:06:27 pm »
^^ Полу-трактор
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен stefanel984

• Редовен
« Одговори #717 на: 19 Јуни 2016, 13:18:24 pm »
Што мотор препорачувате за почетник и висок човек како мене? Btw не ми се возат спорташи. Сакам крузер или пред се чопер.

Го знам муабетот почни со помал мотор, па искуство итн. Ама помалку cc, физички и помал мотор, а мене да ме качиш на 150/250 ка ќе изгледам смешно.
Ако си за на ново почни со Honda shadow  VT750....46ks, со ABS, со сите тракатанциии...
Ако си за ендуро покушај со NC750 55ks, таман за почетник

На старо чопери има многу, само зависно од состојбата, гледај  shadow  од 2000 до 2003

или suzuki intruder после 2006 моделот

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8347
  • Rural fuckin society - we live in!!!
« Одговори #718 на: 20 Јуни 2016, 11:41:53 am »
По правилата, мотор за почетник би требало да е Томос АПН.

Отсутен stefanel984

• Редовен
« Одговори #719 на: 20 Јуни 2016, 15:28:43 pm »
По правилата, мотор за почетник би требало да е Томос АПН.
Абе имаше и еден друг, нешо со цепење задник беше..така нешо.....:)
Шала на страна, и онака на почеток се вози слаб мотор повеќето авто школи се со хамачи ендуро 150 ради снага и ајншлаг(како беше не ми текнува на македонски)...така да човек ќе се привикне. Јас полагав 2008 на таков, и после се префрлив на скутер..се до 2012, ама во меѓувреме си ја цепев и старата АПН-ка. Инаку да најлесно се учи на АПН, јас учев на АПН ама бев 75кг и 170 цм...Ако имаш сомневање во своите вештини се купува некое хамачи  или јамаха вираго 250 се тера некој 2000-3000 км и се продава додека се привикнеш.