Автор Тема: Мотори (Мотоцикли, Скутери, Мопеди)  (Прочитано 522011 пати)

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
Одг: Мотори (Мотоцикли, Скутери, Мопеди)
« Одговори #375 на: 28 Јуни 2015, 22:37:39 pm »
Не бре, со civic-от се плаши, уште мотор ми фали. 50 ќе треба да го возам. ;D

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20212
« Одговори #376 на: 28 Јуни 2015, 22:47:59 pm »
Купи си нова :D

Отсутен Kikac

• Редовен
  • Пораки: 2735
  • Шалабајзер
« Одговори #377 на: 28 Јуни 2015, 23:50:29 pm »
Земи југо, може и она ќе проба да вози :)
No turbo, no fun :)

Отсутен Lancerka

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 303
« Одговори #378 на: 29 Јуни 2015, 01:52:48 am »
Врвот на одличната вечер беше мојата прва вожња со моторот на другар ми ... Honda CBR 1.000 FF ;)
Значи не зборам за тоа дека ми била прва вожња со неговиот мотор ... туку општо за првпат во животот се возев на мотор.
И тоа не како за почеток да се провозам на некое послабо моторче, туку јас прво па мушко ;D од никакво искуство, директива се качив на машина на 2 тркала со 1.000 кубици и 130 коња ... ѕверка :)

Е сеа е најлудиот дел ... општо сум љубителка на брза вожња, обожавам и јас самата да возам брзо (некад и пребрзо) ... али луѓеее ова чувство што го доживеав вечерва, буквално никад не сум го доживеала.
Неможе со зборови да се опише тоа чувство, тоа може само да се доживее (кој пробал - знае), огромен адреналин и возбуда, додека ветерот директно со огрома брзина мава накај тебе (еве и у моментов целата се наежив од самото чувство) ... буквално чувството беше како да летам, со оглед на брзината која што воопшто не беше мала.

Одлична адреналинска вожња, во скоро 2 часот сабајле по Партизанска и Илинденска, кога се симнав од ѕверкава, буквално целата треперев од возбуда и огромен адреналин.
Али сепак незаборавно и прекрасно искуство, и уште милион пати би го повторила ова ;)

Како да ја преваспитам девојка ми вака да размислува? Дај здружете се некако, пукнав. ;D

Да се запознаеме, и да ја извозам со Лансерот, ќе се збудали девојчето хахаха ;D

Како DarthJe5us кога го возев, околу 160 на Партизанска ... вика ајјјјј ти стварно брзо си возела :D

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20212
« Одговори #379 на: 29 Јуни 2015, 02:05:45 am »
Хаха :D

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #380 на: 29 Јуни 2015, 03:05:07 am »
Врвот на одличната вечер беше мојата прва вожња со моторот на другар ми ... Honda CBR 1.000 FF ;)
Значи не зборам за тоа дека ми била прва вожња со неговиот мотор ... туку општо за првпат во животот се возев на мотор.
И тоа не како за почеток да се провозам на некое послабо моторче, туку јас прво па мушко ;D од никакво искуство, директива се качив на машина на 2 тркала со 1.000 кубици и 130 коња ... ѕверка :)

Е сеа е најлудиот дел ... општо сум љубителка на брза вожња, обожавам и јас самата да возам брзо (некад и пребрзо) ... али луѓеее ова чувство што го доживеав вечерва, буквално никад не сум го доживеала.
Неможе со зборови да се опише тоа чувство, тоа може само да се доживее (кој пробал - знае), огромен адреналин и возбуда, додека ветерот директно со огрома брзина мава накај тебе (еве и у моментов целата се наежив од самото чувство) ... буквално чувството беше како да летам, со оглед на брзината која што воопшто не беше мала.

Одлична адреналинска вожња, во скоро 2 часот сабајле по Партизанска и Илинденска, кога се симнав од ѕверкава, буквално целата треперев од возбуда и огромен адреналин.
Али сепак незаборавно и прекрасно искуство, и уште милион пати би го повторила ова ;)

Како да ја преваспитам девојка ми вака да размислува? Дај здружете се некако, пукнав. ;D

Да се запознаеме, и да ја извозам со Лансерот, ќе се збудали девојчето хахаха ;D

Како DarthJe5us кога го возев, околу 160 на Партизанска ... вика ајјјјј ти стварно брзо си возела :D

чим уживаш во брза вожња, тогаш ке треба да те повозам некогаш... на 2 тркала се разбира... ;)
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Lancerka

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 303
« Одговори #381 на: 29 Јуни 2015, 03:32:50 am »
чим уживаш во брза вожња, тогаш ке треба да те повозам некогаш... на 2 тркала се разбира... ;)
Deal ;)
Обавезно ќе се договориме за вожња деноиве :)

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #382 на: 29 Јуни 2015, 03:37:19 am »
најс ;)
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7513
« Одговори #383 на: 29 Јуни 2015, 08:54:03 am »
^- Сакам и јас ! ;D :D  Ќе те возам и јас на мооето скутерче, 50 кубика ;D :D :D :D
« Последно менување: 29 Јуни 2015, 09:04:22 am Спенсер »

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
« Одговори #384 на: 29 Јуни 2015, 11:31:26 am »

::)  ::)  ::)

Отсутен Fic_CC

• Легенда
  • Пораки: 16755
  • Keep it 100
« Одговори #385 на: 29 Јуни 2015, 11:44:11 am »
^- Сакам и јас ! ;D :D  Ќе те возам и јас на мооето скутерче, 50 кубика ;D :D :D :D

Дај јас да ја извозам со скутерчето, да види што е страв ;D

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4396
« Одговори #386 на: 30 Јуни 2015, 00:00:07 am »
дечки,дали и за А категорија е исто како и за Б категорија,возач почетник?и ако да,кои се ограничувањата?

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #387 на: 30 Јуни 2015, 00:13:15 am »
да. возач почетник си 2 години. ограничувањата беа во киловати.. мислам 35 дека беа. и исто како и за кола,  несмееш после 22 до 06 да возиш...

чек малку на мотори форумот го има ова во тема... да го побарам ке го постирам...

едит...

го најдов, од болдираното натака е тоа што те интересира:

Цитат
Во моментов ова е важечкиот закон:

Најрана возраст на која можете да извадите дозвола за управување со мопед е 14 години, на оваа возраст можете да добиете потврда од авто школа дека сте ги положиле тестовите и со тоа се здобивате со „М“ категорија, со која можете да управувате со велосипед со помошен мотор или мопед.

На 16 години можете да полагате за „А1“ категорија, возачка дозвола со која смеете да управувате со мотоцикл со зафатнина до 125 cm/3, а кога ќе наполните 18 години, оваа категорија автоматски преминува во „А“. Со префрлањето на категоријата од А1 во А сеуште немате право да управувате со мотоцикл чија јачина надминува 25kw, бидејќи следните две години сте „возач почетник“.

Секој возач кој за прв пат се стекнува со возачка дозвола се нарекува „возач почетник“. За мотоциклите ова е важно бидејќи законот предвидува неколку ограничувања во однос на она со што смеете да управувате. Првите две години откако ќе ја добиете возачката дозвола од „А“ категорија можете да возите мотоцикл со јачина до 25 kw, без разлика на зафатнината. Дополнително на ова, не смеете да управувате со мотоциклот во периодот од 23.00 часот до 05.00 изутрина. Додека сте возач почетник не смеете да управувате со мотоциклот со брзина поголема од 60 км/ч на јавен пат, 80км/ч на пат исклучиво наменет за сообраќај и повеќе од 100км/ч на автопат, а за возачите на велосипед со помошен мотор максималната дозволена брзина е 40 км/ч.

не било 35 туку 25 киловати. тоа со 35 киловати е предлог законот за новата возачка категорија за мотори А2...

едит бр. 2

еве за новата категорија А2, која ке се применува од 01.01.2017.. ама промените не се само за таа категорија туку сите категории трпат измени:

Цитат
Министерството за внатрешни работи ја информира јавноста дека е започната постапка за донесување на нов Закон за безбедност на сообраќајот на патиштата.

Според новиот предлог на законот за безбедност на сообраќајот на патиштата за мотоциклите ќе се воведе нова категорија A2. Промената на категориите која треба да стапи во сила од 2017 година е според следниот предлог:

Член 301

(2) Во категоријата „AM“ спаѓаат мопеди, мотокултиватор, односно возила на две или три тркала со максимална брзина која не надминува 45 km/h и лесни четирицикли.
    (3) Во категоријата „А1“ спаѓаат мотоцикли чија работна зафатнина на моторот не е поголема од 125 см³ и чија сила на моторот не е поголема од 11 kw исоодносoт на јачината на моторот и масата на возилото ненадминува 0.1 kw/kg, како и трицикли со моќност помала од 15 kw.
    (4) Во категоријата „A2“ спаѓаат мотоцикли со или без бочна приколка  сила на мотор која не е поголема од 35 kw и соодносот помеѓу јачината на мотор и масата на возилото не е поголем од 0.2 kW/kg, но не потекнуваат од возило со двојно поголема моќност.
    (5) Во категоријата „А“ спаѓаат мотоцикли со или без бочна приколка, како и трицикли со моќност поголема од 15 kw.

Следствено, доколку поседувате некоја од наведените категории, ќе можете да управувате и со категориите под неа:

(19) Возач на кого му е издадена возачка дозвола од категоријата „А1“ има право да управува и со моторни возила кои спаѓаат во категоријата „АМ“.
    (20) Возач на кого му е издадена возачка дозвола од категоријата „A“ има право да управува и со моторни возила кои спаѓаат во категориите „АМ“, „A1“ и „А2“.
    (21) Возач на кого му е издадена возачка дозвола од категоријата „A2“ има право да управува и со моторни возила кои спаѓаат во категориите „АМ“ и „A1“.
    (22) Возач на кого му е издадена возачка дозвола од категоријата „Б“ има право да управува и со моторни возила кои спаѓаат во категоријата „АМ“ и националните категории „Ф “ и „Г“.
    (23) Возач на кого му е издадена возачка дозвола од категоријата „Б“ може да управува и со трицикли и четирицикли чија јачина на мотор не поминува 15 kw откако ќе наполни 21 година.

Член 272

(2) Минимална возраст за управување со возило за одредени категории е:

- 16 години за управување со моторни возила од категориите: „АМ“ и „А1“ и националните категории „Ф“’ и „Г“,
    - 18 години за управување со моторно возило од категориите: „А2“,  „БЕ“, „Ц1“ и „Ц1Е“,
    - 21 години за управување со моторно возило од категориите: „А“, „Ц“,„ЦЕ“,„Д1“ и „Д1Е“

(6) Право на управување со моторно возило од „А“ категорија може да стекне возач по навршени 21 година кој две години поседува возачка дозвола од категоријата „А2“ или лице со навршени 24 години возраст.

Според сегашниот закон најрана возраст за управување на мопед е 14 години, според новиот предлог тоа ќе биде 16 години, возраст на која може да се добие и А1 категорија. Новитет е А2 категоријата која ќе се издава на лица со наполнети 18 години, а целосната А категорија ќе може да се добие на 21 година.

Член 403

Запишувањето на категориите „АМ“, „А2“ и „Т“ во возачката дозвола ќе се врши започнувајќи од 8 април 2017 година.

Од останатите промени издвојуваме:

Член 99

(1) Возачот и лицата кои се превезуваат со велосипед со помошен мотор, мопед, мотоцикл, трицикл, лесен четрицикл и четирицикл задолжително носат заштитен шлем на главата за време на возењето на патот.

Прекршочен платен налог со глоба во износ од 50 евра во денарска согласно ќе му се издаде, на возачот и лицата кои постапуваат спротивно на одредбата од ставот (1) на овој член.

Претходно казната за не носење на кацига беше 35 евра или 15 казнени поени за возачот и 20 евра за совозачот

Член 341

(1)Полицискиот службеник на самото место привремено ќе му ја одземе возачката дозвола и ќе го исклучи од сообраќај возачот кога:

- ќе ги затече возач да управува со велосипед со помошен мотор, мопед, мотоцикл, трицикл, лесен четрицикл и четирицикл и лицата кои се превезуваат и кои со себе не носат или одбиваат да носат заштитен шлем за време на возењето на патот.

и јас сум за поместување на старосната граница за добивање возачка. А категорија нај рано на 21 година, и сеуште си возач почетник, до 23 години, односно 2 години по полагање... исто така и измената дека од А1 во А категорија кога ке прејдеш, пак си возач почетник следните 2 години...
« Последно менување: 30 Јуни 2015, 00:27:37 am onak »
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4396
« Одговори #388 на: 30 Јуни 2015, 00:14:27 am »
мислиш над 35 KW дека не смее да се вози после 22(или 23) или било кој мотор над 50 кубика?

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #389 на: 30 Јуни 2015, 00:28:33 am »
мислиш над 35 KW дека не смее да се вози после 22(или 23) или било кој мотор над 50 кубика?

го едитирав постот погоре, со цитати од законот. грешка сум бил... не биле 35 туку 25 киловати.
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk