Автор Тема: Мотори (Мотоцикли, Скутери, Мопеди)  (Прочитано 466189 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55046
  • Махер
Одг: Мотори (Мотоцикли, Скутери, Мопеди)
« Одговори #90 на: 20 Август 2014, 20:05:15 pm »
:) :) :) :)

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6838
  • Бенве сие бенве
« Одговори #91 на: 20 Август 2014, 20:08:04 pm »
Jas so motorot sum zastanuval, ednas me gleda toj ko budala da sum i mi ja krena rampata i vika teraj, nekolku pati sum platil, a begano nemam nitu so kola nitu so motor, mene mnogu pari mi falat ne 30 ili 50 denari

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #92 на: 20 Август 2014, 20:17:21 pm »
Јас околу 25.000км возев мотор што може да се вози по Автопатишта и само 2 пати иам патарина. Првиот пат кога минев, и еднаш полиција стоеше. И двата пати ме гледаа како идиот тие на патарина што работат така да после не плаќав зошто никој што беше со мене не плаќаше. А и со ваа состојба на Ве-Ск не гледам логика во плаќање на патарина било кола, било мотор.
тоа е тој момент за кој зборев претходно...

но некој како зеро не сваќа и неможе да го свати...

исто како и моментот дека и мотор и кола треба да плаќаат исто? зашто? зашто камионската патарина не ја спуштат колку за автомобил? еве возам и јас товарно возило т.е. комбе, кое реално нит е потешко нит поголемо од кола... зашто плаќам поскапа патарина? зашто со моторот да плаќам иста како за кола?

Сфаќа зеро, сфаќа, ама не се сложува со тебе, ниту пак со другите моторџии.

Законски, треба да платиш патарина. Ете, нека не биде иста со автомобилите (по логика помалку простор зафаќаш, помалку експлоатираш, итн), ама законски си обврзан да платиш патарина.

http://www.amsmspi.mk/mk/patarini_makedonija.asp

Ама од играње курташак, луѓето на мотори се навикнале да не плаќаат патарина, а тие што работат на патарини се одвикнале моторџиите воопшто да застануваат, не па да платат. A perfect circle of идиотизам.

Како што реков - заради тоа што сите го прават тоа, не значи дека е правилно. И не е.  Во најмала рака не е фер спрема другите учесници во сообраќајот. Гарантирам, гарантирам дека си изреагирал некогаш кога некој не платил патарина заради тоа што е џандар/поп/штоидае. Си рекол - ех, види го сељаков, ја вади значката на патарина.

Истата работа.

И конечно - сфаќа и сваќа се две различни работи.

Едит: Казната за неплаќање патарина е 200 евра. Баш би сакал да контролира полиција малку повеќе. Да се навикнете да плаќате, како што сте се одвикнале.

Реков.. Ај во Германија не плаќај патарина да те видам.

jaс на годишно ниво, многу пари давам за патарини.. ама многу... зарем мислиш дека 100.000+км на годишно ниво ги правам од драчево до ѓорче? немој да ме ословуваш со ВИЕ ШТО НЕ ПЛАЌАТЕ... јас не спаѓам во тие... само на мотор кога сум а тоа е 1% од сите мои проаѓања на патарини...

и стануваш опасно напорен со граматиката твоја... еден куп рабпти треба да средиш на форумов, граматиката е последна за која би требало да се фатиш... или ватиш требаше?.. :) ако пишам сфати или свати во некој контекст сеедно е...  да ти ја постирам сликата со промашената поента што ја милуваш да ја постираш одвреме навреме?

едит...

заборавив да допишам прееска..

германија велиш? во германија нема патарини, има вињета, но ете, и да одлучат патарини да турат, наместо вињети, барем да не ти биде криво за што плаќаш... исто како во грција што не слушнав некој да каже дека му е криво што платил 10-тина евра патарини во правец... има за што да платам бе друже...
« Последно менување: 20 Август 2014, 20:32:35 pm onak »
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен krell

• Редовен
  • Пораки: 1809
« Одговори #93 на: 20 Август 2014, 20:23:16 pm »
Мене ме нервира што кога ги качија патарините, има повеќе сообраќај по стариот пат него по Автопат (На пример Скопје-Тетово).

И неколку дена после тоа, гледаш полиција по стариот пат застанува и казнува без врска (Да е онака рутинска контрола и да казнува редовно ок. Ама ова е апла казна ради тоа што возат по стар пат и избегнуваат патарина).

Плус со покачувањава ради гужвата што се ствара по стариот пат, немаме кај да возиме точак (не не пуштаат по автопат, не казнуваат).

И јас сум да се плаќа патарина, ама да добиеш нешто за тоа. Кај нас наплаќаат патарина на патишта што дефинитивно не се автопат, патиштата се крш и цените за тоа се нереални во однос на условите што ги добиваме. Цел живот си плаќам, ама веќе стварно глуп се чувствувам во последно време кога им плаќам ради горе наведеното.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #94 на: 20 Август 2014, 20:30:39 pm »
грешно се изразуваш пријателе... не се чуствуваш глуп, немој така... се чуствуваш неспособен да смениш нешто по тоа прашање... се чуствуваш лимитиран во спроведување на правда...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #95 на: 20 Август 2014, 20:35:26 pm »
грешно се изразуваш пријателе... не се чуствуваш глуп, немој така... се чуствуваш неспособен да смениш нешто по тоа прашање... се чуствуваш лимитиран во спроведување на правда...

Исто регистрирав кола пред 5 дена, и видов дека покрај глупата налепница што ни ја наплаќаат и што не тераат да ја лепиме (за полесно да ни искршат стакла кај соседите), исто е покачена онаа давачката за патишта споредено со колку сум платил минатата година.

Минатата година сум платил 2020 МКД, годинава 2881 МКД.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43907
  • Il Moderatore
« Одговори #96 на: 20 Август 2014, 20:49:16 pm »
Тек со горивото колку плаќате придонес за јавни патишта... ќе ти се споврати... Ама ако јас морам да платампатарина, зошто некој да не мора?! Тоа повеќе ме гризе. Парцијалното спроведување на законите.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #97 на: 20 Август 2014, 20:52:11 pm »
Тек со горивото колку плаќате придонес за јавни патишта... ќе ти се споврати... Ама ако јас морам патарина, зошто некој да не мора?! Тоа повеќе ме гризе. Парцијалното спроведување на законите.

Мене ме гризеше тоа порано.. Сега повеќе ме гризе што самата држава скроз не праи глупи.. Веројатно си пробува, ние не се буниме и си тера.. И така во сите можни сфери...

А поготово за патиштава.. Пошто се стварно тиња..

Скопје-Велес е автопат?

Тетово-Гостивар е автопат? (пошироки се магистралните патишта во сите нормални земји него ова..)

Па уште ти наплаќаат на секои 300 метри

За споредба Возев од Лефкада до Скопје пред 2-3 недели.. Патот во Грција да не го зборам.. Феноменален.. Патарината смешна.. Растојание меѓу две патарини, да се изнавозиш.. Доаѓам во МКД, проаѓам Велес... И искршив кола од дупки.. И иди вози повеќе од 90 на некои места (Во Грција на идење, имаше опасност да го пропуштам Траектот и цел пат возев скоро 150-160 .. Спие цел пат..)

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #98 на: 20 Август 2014, 20:55:00 pm »
Државата е тука да те праи глуп. Ама ако ме праи глуп мене, нека ги праи и другите. Зотш да се моторџиите паметни? Зарем треба моторџија да станам и да бидам „патарина wise guy“?

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #99 на: 20 Август 2014, 20:56:32 pm »
Државата е тука да те праи глуп. Ама ако ме праи глуп мене, нека ги праи и другите. Зотш да се моторџиите паметни? Зарем треба моторџија да станам и да бидам „патарина wise guy“?

Абе и у Белград наплаќаа Јавен превоз дури не се удружија сите тие глупи.. Па го фрлаа низ врата контролорот кога ќе се појавеше.. Па еден период воопшто не се плаќаше веќе... (Не знам како е сега :) )

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #100 на: 20 Август 2014, 21:05:17 pm »
Е па ајде да се собереме да ги искршиме рампите на патарини.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55046
  • Махер
« Одговори #101 на: 20 Август 2014, 21:06:36 pm »
Сега кога почнаа проектите за автопати?

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
« Одговори #102 на: 20 Август 2014, 21:07:36 pm »
Еве една "умна мисла" и одговор на сите прашања..

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #103 на: 20 Август 2014, 21:09:21 pm »
Е па ајде да се собереме да ги искршиме рампите на патарини.

Тоа за жал не е решение.. Ќе паднеме пониско од нив и ќе испаднеме уште поглупи.. Ама што знам.. Што ако еден период им користиш масовно стари патишта.. Легално е, минус е подолго патување, кршење кола ќе биде исто ко некои автопатишта...

Или некое друго можеби пософистицирано решение? Да се разбереме.. Јас не сум да не се плаќа патарина и слично.. Ама сум против да плаќам нешто за ништо.. Во случајов крш од патишта..

Исто и со паркинг.. Почна срамежливо од 10 мкд, за да дојде цена што е исто превисока.. За возврат не добиваш ништо.. Си земаат и цртаат линии на тротоари (што се во суштина за пешаци), и ти наплаќа цена од саат без везе..

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #104 на: 20 Август 2014, 21:11:03 pm »
Еве една "умна мисла" и одговор на сите прашања..

Да.. Ова е мошне умна мисла. И покажува колку умен народ сме.