Јас околу 25.000км возев мотор што може да се вози по Автопатишта и само 2 пати иам патарина. Првиот пат кога минев, и еднаш полиција стоеше. И двата пати ме гледаа како идиот тие на патарина што работат така да после не плаќав зошто никој што беше со мене не плаќаше. А и со ваа состојба на Ве-Ск не гледам логика во плаќање на патарина било кола, било мотор.
тоа е тој момент за кој зборев претходно...
но некој како зеро не сваќа и неможе да го свати...
исто како и моментот дека и мотор и кола треба да плаќаат исто? зашто? зашто камионската патарина не ја спуштат колку за автомобил? еве возам и јас товарно возило т.е. комбе, кое реално нит е потешко нит поголемо од кола... зашто плаќам поскапа патарина? зашто со моторот да плаќам иста како за кола?
Сфаќа зеро, сфаќа, ама не се сложува со тебе, ниту пак со другите моторџии.
Законски, треба да платиш патарина. Ете, нека не биде иста со автомобилите (по логика помалку простор зафаќаш, помалку експлоатираш, итн), ама законски си обврзан да платиш патарина.
http://www.amsmspi.mk/mk/patarini_makedonija.aspАма од играње курташак, луѓето на мотори се навикнале да не плаќаат патарина, а тие што работат на патарини се одвикнале моторџиите воопшто да застануваат, не па да платат. A perfect circle of идиотизам.
Како што реков - заради тоа што сите го прават тоа, не значи дека е правилно. И не е. Во најмала рака не е фер спрема другите учесници во сообраќајот. Гарантирам,
гарантирам дека си изреагирал некогаш кога некој не платил патарина заради тоа што е џандар/поп/штоидае. Си рекол - ех, види го сељаков, ја вади значката на патарина.
Истата работа.
И конечно - сфаќа и сваќа се две различни работи.
Едит: Казната за неплаќање патарина е 200 евра. Баш би сакал да контролира полиција малку повеќе. Да се навикнете да плаќате, како што сте се одвикнале.
Реков.. Ај во Германија не плаќај патарина да те видам.