Автор Тема: Мотори (Мотоцикли, Скутери, Мопеди)  (Прочитано 646393 пати)

Отсутен Ako

• Почетник
  • *
  • Пораки: 6
Одг: Мотори (Мотоцикли, Скутери, Мопеди)
« Одговори #3840 на: 03 Јуни 2026, 14:50:04 pm »
Скутерот и јас го земав одма, само што немам никакви документи за да извадам таблици. Изгледа дека тие муабети за 2-3 дена се митови и легенди додека не го платиш. После тоа, човек треба да им досадува и да ги моли...

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3884
« Одговори #3841 на: 03 Јуни 2026, 16:01:27 pm »
Мене не ми е јасно како може да ти го дадат скутерот ако немаат царинска декларација за него, без хомологација може да ти го даде па да чекаш, ама без декларација прави царински прекршок.

Отсутен Ako

• Почетник
  • *
« Одговори #3842 на: 03 Јуни 2026, 16:57:07 pm »
Не знам и јас, не сум бил во слична ситуација досега. Дали имале платено или не, не можам со сигурност да кажам. Знам само дека откако го зедов скутерот, после тоа ми пишаа да им пратам слики од него — им требале за царинска декларација.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4138
« Одговори #3843 на: 03 Јуни 2026, 17:24:23 pm »
Како ли го добиле скутерот на располагање ако не им е царинет? Ова е контра сите закони и правила.

Отсутен Ako

• Почетник
  • *
« Одговори #3844 на: 03 Јуни 2026, 17:49:01 pm »
Не знам дали е точно и дали е така во овој случај, но вештачкава интелигенција тврди дека има можност самиот продажен салон да е регистриран како „царински склад“. Но, и во таков случај не е дозволено скутерот да го напушти салонот, а уште помалку да се вози по улици.

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 6056
« Одговори #3845 на: 03 Јуни 2026, 20:52:43 pm »
Имам повеќе мотори купени нови,никојпат не добивав одма документи освен последниот пат но од друга фирма го купив.

Sent from my 23021RAAEG using Tapatalk

Отсутен Ako

• Почетник
  • *
« Одговори #3846 на: 03 Јуни 2026, 23:24:02 pm »
Очигледно треба да се внимава од каде се купува. Сите ветуваат брзо средување на документите и брза регистрација, но реалноста очигледно е друга. Со нови возила немам искуство, но пред две години увезов кола од странство којашто долги години беше моја сопственост додека живеев таму. Целата процедура со царината ја завршив за еден ден, а документите за хомологација беа готови за три дена. Затоа и ми е чудно како може за нов скутер, и после скоро две недели, да немаат никаков одговор. Како и да е, имајќи предвид каде живееме, ќе почекам уште малку, а ако не, ќе мислам што да преземам.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9548
« Одговори #3847 на: 04 Јуни 2026, 05:09:28 am »
Neznam kako kupuvate bez da vi dadat dokumenti, jas motorot isto go kupiv nov, go plativ i na prevzemanje mi ja predadoa cela dokumentacija za da si odam na trhnicki i registracija.

Отсутен Ako

• Почетник
  • *
« Одговори #3848 на: 04 Јуни 2026, 17:01:37 pm »
Neznam kako kupuvate bez da vi dadat dokumenti, jas motorot isto go kupiv nov, go plativ i na prevzemanje mi ja predadoa cela dokumentacija za da si odam na trhnicki i registracija.

Од документи имам фактура издадена на мое име. Нема број на шасија (VIN), но ги пишува моделот на скутерот, датумот, цената и има печат. Освен тоа, можноста одма да си го земам скутерот звучеше ОК. Имам слушнато за случаи кога луѓето гледаат и плаќаат едно, а при подигнувањето добиваат друго — или со бонус гребаница или со „бонус“ поминати километри.