Автор Тема: НАУКА (Астрономија)  (Прочитано 232571 пати)

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5140
  • The Spartan General
Одг: НАУКА (Астрономија)
« Одговори #915 на: 13 Август 2017, 08:56:23 am »
И јас планирав да одам на една планина да гледам, ама цел ден и цела ноќ врне и дуваат ветришта.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
« Одговори #916 на: 13 Август 2017, 12:30:54 pm »
Видов неколку добри, во кратките интервали кога се правеа дупки во облаците.
Ебате Марфи, со недели беше ведро - вечерва мораше да се наоблачи.  :-/

Башка има забрана за движење во природа. Ме искинаа на фејзбук вчера. А планирав да носам пак група на Рудине, јебига марфи.
ради пожариве ?

Отсутен Дибидус

• Редовен
  • Пораки: 1758
  • Veritas Vos Liberabit
« Одговори #917 на: 13 Август 2017, 14:51:16 pm »
Не. Ради метеориве. Не читаш новини?
Brains are awesome. I wish everybody had one.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17781
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #918 на: 13 Август 2017, 15:22:46 pm »
Бевме вчера со друштво по патот за Галичник со цел да гледаме. Чисто небо, малку светлосно загадување од Маврово но ништо страшно. Изгледа раничко отидовме па не беше интензивно, по некој метеор на 3-4 минути. Ама затоа ѕвезди колку сакаш, очи да ти се зашеметат. :) Седевме 40тина минути зошто беше камен ладно, 4-5-6 степени максимум, и се слушаа глутници волци во блиската далечина.

Би идел пак со малку повеќе припрема, како светло со подолг домет за да глеам што шушка околу мене ;D и нормално потопла облека.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #919 на: 13 Август 2017, 16:06:35 pm »
Не. Ради метеориве. Не читаш новини?
Слабо....

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #920 на: 13 Август 2017, 17:02:09 pm »
ради пожариве ?

Ради пожарите, да им ебем матер...

Бевме вчера со друштво по патот за Галичник со цел да гледаме. Чисто небо, малку светлосно загадување од Маврово но ништо страшно. Изгледа раничко отидовме па не беше интензивно, по некој метеор на 3-4 минути. Ама затоа ѕвезди колку сакаш, очи да ти се зашеметат. :) Седевме 40тина минути зошто беше камен ладно, 4-5-6 степени максимум, и се слушаа глутници волци во блиската далечина.

Би идел пак со малку повеќе припрема, како светло со подолг домет за да глеам што шушка околу мене ;D и нормално потопла облека.

И ја би идел таму, на тоа исто место следната година. Оваа година имаше месеќина, па многу беше светло небото, се гледал само се кој 10-ти метеор

Оти 20 луѓе ме прашаа што има врска метеорологија со метеори а изгледа како сосем различна тема, тотално неповрзана, за да не одговарам приватно ове јавно:
http://archive.azcentral.com/arizonarepublic/news/articles/20111013clay1013-meteorologists-study-weather-not-meteors.html

Чиста разлика во терминологија која со години се провлекува онака необјаснета.
« Последно менување: 13 Август 2017, 17:10:36 pm Tischläufer »

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5348
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #921 на: 13 Август 2017, 17:35:12 pm »
Добра лампа е секогаш добро да се има (кажи ако сакаш линк за таква), ама од друга со светење ќе си го зезнуваш ноќниот вид.  :(

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20212
« Одговори #922 на: 13 Август 2017, 17:59:05 pm »
Мислите вечер ќе се расчисти небово или да не тепам пат до Козјак за џабе?

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #923 на: 13 Август 2017, 18:49:56 pm »
Ское лето има забрани за движење по планини и пак има пожари. Толку да не можат 5-6 пиромани да фатат. Ама изгледа не сакаат.
Него ме занимаше кога манала месечинава (пред да стане месечина) оти не завлекла малце ваздух т.е. атмосвера со неа, нели сепак нејзината гравитација не е занемарлива.
Тоа вака јас лаечки си го замисливам како два магнети, едниот магнет да е со метални струганици на пример и еден 13,5 пати понемагнетизиран магнет да се удри во него, сепак добар дел од струганиците ќе се префрлат на малиот магнет. Може лоша ми е аналогијава али затоа прашав.

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7067
  • хаУс мајстор
« Одговори #924 на: 13 Август 2017, 21:56:08 pm »
Незнaм дaли имa везе сo oнa линкoвите oд Миле, aмa вoлку звезди нa небo дo сегa немaм виденo вo живoтoт. Метеoри и чудa штo пaѓaaт не видoв oсвен еднa уткa штo ми прелетa нa 2 метрa oд мене.
Лoкaцијa-Преспa.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #925 на: 13 Август 2017, 22:41:52 pm »
Мислите вечер ќе се расчисти небово или да не тепам пат до Козјак за џабе?

Џабе ќе тепаш, има полиција таму. Ако скршнеш од патот можно е да те казнат.

Ское лето има забрани за движење по планини и пак има пожари. Толку да не можат 5-6 пиромани да фатат. Ама изгледа не сакаат.
Него ме занимаше кога манала месечинава (пред да стане месечина) оти не завлекла малце ваздух т.е. атмосвера со неа, нели сепак нејзината гравитација не е занемарлива.
Тоа вака јас лаечки си го замисливам како два магнети, едниот магнет да е со метални струганици на пример и еден 13,5 пати понемагнетизиран магнет да се удри во него, сепак добар дел од струганиците ќе се префрлат на малиот магнет. Може лоша ми е аналогијава али затоа прашав.

Точак, кога двете протопланети се манале, и настанале и месечината и земјата, и двете тела имале атмосфера. Земјата ја задржала атмосферата а месечината не.
Зошто е тоа така е комбинација меѓу гравитацијата и магнетното поле. Гравитацијата на месечината е минимална да би поддржала атмосфера и би требало таму да има атмосфера. Меѓутоа недостатокот на магнетно поле предизвикало електризирани честици од сонцето (сончев ветер) да ја „избијат“ атмосферата од месечината и да ја оддуваат нанадвор во вселената. Исто се случило и со Марс. Марс во минатото имал многу погуста атмосфера додека имал магнетно поле кое исчезнало. Марс константно ја губи својата атмосфера меѓутоа многу побавно зошто е подалеку од сонцето.

Незнaм дaли имa везе сo oнa линкoвите oд Миле, aмa вoлку звезди нa небo дo сегa немaм виденo вo живoтoт. Метеoри и чудa штo пaѓaaт не видoв oсвен еднa уткa штo ми прелетa нa 2 метрa oд мене.
Лoкaцијa-Преспa.

Метеорскиот дожд нема врска со количината на ѕвездите. Истите ѕвезди се гледаат и од Скопје и од Преспа само во Преспа се гледаат далеку повеќе зошто таму светлосното загадување е многу помало (light polution). Едноставно, темно е секаде околу Преспа па се гледаат многу ѕвезди.
Иначе наредната недела одиме во село Коњско во Преспа на Астро-камп со друштвото. Убедливо најдобро место за гледање на небо во Македонија, заедно со КОжуф.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #926 на: 21 Август 2017, 20:08:19 pm »
Live:

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #927 на: 21 Август 2017, 20:35:38 pm »
Ја метеорите ги начекав у Грчка на плажа. Станав сабајлето околу 4 трската и почнав да пецам. Немаше којзнае колку али добро беше.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20212
« Одговори #928 на: 24 Август 2017, 18:39:29 pm »

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #929 на: 15 Септември 2017, 07:05:10 am »
Крајот на cassini во живо:

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.