Автор Тема: VW Golf MK7 Variant 1.4 TSI  (Прочитано 87922 пати)

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29719
    • CARclub.mk
Одг: VW Golf MK7 Variant 1.4 TSI
« Одговори #240 на: 05 Септември 2019, 11:30:10 am »
Ние законски треба да возиме зимски гуми подолго од Латвија. Фак лоџик :)

Реално, кај нас треба да биде од 1ви Декември до 31ви Јануари.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43791
  • Il Moderatore
« Одговори #241 на: 05 Септември 2019, 11:55:58 am »
Нели се договоривме дека и на температури под 4-5 степени (некои викаат 7, ама реално 4-5 степени) се бољи зимските?

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29719
    • CARclub.mk
« Одговори #242 на: 05 Септември 2019, 16:30:06 pm »
Мда. Ама мене поубаво ми изгледа Голфот со големите тркала. :D

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34115
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #243 на: 05 Септември 2019, 18:59:31 pm »
Плетвар, Пресека и Стража знае во Март да натрупа 90 сантима снег. Со македонска логика и вештина и два сантима да има, овие со летни гуми пак фрка ќе направат, ќе го заглават цел сообраќај, невини ќе изгинат.

Нека си до 31 Март, да не си ги арчам летните.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6487
« Одговори #244 на: 02 Ноември 2019, 13:56:57 pm »
На 78.900 км пред една недела на 27 октомври монтиран зимскиот сет. Летниот сет нема да го монтирам наредна пролет гумите се веќе на 2мм и се многу гласни. Веројатно нареден избор ќе ми биде Michelin Primacy 4.

п.с. 23600 поминато со зимскиот сет досега, (нокиан) ќе видиме дали ќе издржат до 30.000 ова зимо. 
« Последно менување: 02 Ноември 2019, 20:10:45 pm vlatko.klp »

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55019
  • Махер
« Одговори #245 на: 02 Ноември 2019, 14:44:46 pm »
Ние законски треба да возиме зимски гуми подолго од Латвија. Фак лоџик :)

Реално, кај нас треба да биде од 1ви Декември до 31ви Јануари.
Зависи што летни имаш. Добра опција е Пилот Суперспорт 4 за летни. А за зимски да одиш од 1ви Ноември до 1ви Април.

Отсутен brm brm

• Редовен
  • Пораки: 2652
« Одговори #246 на: 02 Ноември 2019, 15:03:54 pm »
Колку км поминуваш со еден редовен сервис?
Секоја чест за километражата

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2697
« Одговори #247 на: 02 Ноември 2019, 16:07:15 pm »
На 78.900 км пред една недела на 27 октомври монтиран зимскиот сет. Летниот сет нема да го монтирам наредна пролет гумите се веќе на 2мм и се многу гласни. Веројатно нареден избор ќе ми биде Michelin Primacy 4.
Stavi gi na lista Hankok ventus prime 3 koga ke biras gumi.
Gi montirav pred mesec dena, zameniv izvozeni Primacy 3, mnogu prijatno iznenaden.
Se mislev za Primacy 4, i ne zgresiv. Dali deka be izvozeni Michelinot (mada i ne do tolku, 35k) ama ko druga kola mi dojde i komforna i stabilna.
Hankokov e stvarno odlicna guma i po extra cena.

Отсутен kalimero

• Редовен
  • Пораки: 1852
« Одговори #248 на: 02 Ноември 2019, 17:22:55 pm »
Од мене имаш да ги избегнеш Пирели П7 Цинтурато, многу мека и удобна гума ама после 20.000 извозени км стана бучна. Со Ханкук Вентус прајм 3 после извозени исто околу 20.000 км нема никаква разлика во перформанси, иако субјективно Ханкукот е малку потврда и класа подоле од пирелито, едноставно не држи добро како П7 и дава малку чуство на несигурност, ова е филинг кој го имаш кога и двете гуми ги возиш често и најизменично на различни возила.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
« Одговори #249 на: 02 Ноември 2019, 20:05:39 pm »
Колку км поминуваш со еден редовен сервис?
Секоја чест за километражата
Ако прашуваш за уље го менувам на 30.000 односно ќе му дојде на секои 15тина месеци.

Сервисот според упатство и така како што го правам во официјален сервис и поделен на два дела. Имаш  инспекција која што е првин на 2 години а после тоа секоја година а вториот дел е тој редовен сервис ние шо си го викаме кога станува збор за промена на уље.

Пошто поминувам 30.000 за помалку од 2 години, до сега инпекцијата и сервисот секогаш се совпаѓаат но наредна година фебруари некаде за прв пат ќе правам инспекција без редовен сервис односно промена на уље. Тоа значи дека само ќе ја проверат колата, подвозје, кочници итн. и ќе ми променат течност за кочници и филтер за кабина. Па после неколку месеци (април-мај) ќе дојде време за редовен сервис каде што ќе се смени само уље и филтер за уље но без инспекција. Малце комплицирано од прва али мене ми прави смисла.
Stavi gi na lista Hankok ventus prime 3 koga ke biras gumi.
Gi montirav pred mesec dena, zameniv izvozeni Primacy 3, mnogu prijatno iznenaden.
Se mislev za Primacy 4, i ne zgresiv. Dali deka be izvozeni Michelinot (mada i ne do tolku, 35k) ama ko druga kola mi dojde i komforna i stabilna.
Hankokov e stvarno odlicna guma i po extra cena.
Проблемот со гуми е што неможеш да ги тестираш лично на своја кола па после да направиш избор. Поради фактот што летниве се вентус 2 едноставно не ми прават мерак гумите воопшто и одвај чекам да се отарасам од нив. Тоа не значи секако дека вентус 3 се лоши или па имаат нешто заедничко со вентус 2, барем колку што гледам на слики и шарата е прилично различна. Али ќе видам тоа после 5-6 месеци.
Од мое лично искуство како што поминува времето, се додека купиш гума од средна класа или премиум нема да се заебеш првите две сезони, ама подобрите гуми ги држат истите перформанси и во третата, четвртата сезона и тука е разликата. Се разбира, има и премиум гуми т.е конкретни модели кои што се со лош квалитет но тие брзо ги менуваат со нов модел (на пр. алпин 5 од мишелин беше катастрофа невидена на сите тестови и за неполни 2-3 години веќе излегоа со алпин 6).

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2697
« Одговори #250 на: 02 Ноември 2019, 21:36:27 pm »
Kaj mene Michelin Primacy 3ka po 3 godini i 30.000km (zimno vreme vozeni zimski) stanaa tolku bucni i se deformiraa sto morav da gi menjam.
Staanje Hankok Ventus prime 3 i se preporodi sosema druga voznja odlicna, barem dur e nova.
Barem ovoj model na Hankok visoko kotira na site testovi i na suvo e No1 a taka se pokaza i kaj mene, nesto poslaba na dozd ali toa uste ne sum go probal.

A cena 3500 vo odnos na 5500...malce zbunuvacki peformansi/cena.
Primacy 4 se verojatno podobri, no prasanje dali za tolku kolku sto se poskapi.

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 1753
« Одговори #251 на: 02 Ноември 2019, 22:38:22 pm »
Од мене имаш да ги избегнеш Пирели П7 Цинтурато, многу мека и удобна гума ама после 20.000 извозени км стана бучна. Со Ханкук Вентус прајм 3 после извозени исто околу 20.000 км нема никаква разлика во перформанси, иако субјективно Ханкукот е малку потврда и класа подоле од пирелито, едноставно не држи добро како П7 и дава малку чуство на несигурност, ова е филинг кој го имаш кога и двете гуми ги возиш често и најизменично на различни возила.
Јас ги возам цинтурато П7, 8000км до сеа, држат многу добро, а се доста меки и удобни. Во ниту еден момент не сум осетил несигурност поради нив. Ќе видиме што ќе биде после 20 000. Досега сум презадоволен. Јас би му ги препорачал.

Sent from my VTR-L09 using Tapatalk

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
« Одговори #252 на: 19 Февруари 2020, 15:45:02 pm »
Денеска нарачав нови летни гуми Goodyear Efficeient Grip Performance 2 за голфот 205/55 р16 сега се излезени како конкуренти на Continental Premium Contact 6 и Michelin Primacy 4. Се одлучив за овие пошто се ептен нови и ги фалат според тестовиве поради голема долготрајност нешто што мене ми значи многy а и по други параметри пишува дека се подобри и од континенталот.

https://www.goodyear.eu/content/dam/gydu/page-assets/TUV_SUD_Tire_Test_2019-Report-No-713171748-01-Goodyear-EfficientGrip-Performance-2-new.pdf

Се надевам за месец дена ќе ги монтирам па ќе пишам први импресии.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
« Одговори #253 на: 21 Март 2020, 18:10:38 pm »
Денес на 85.050 монтирани летните. Со нокианот поминати 6150 оваа сезона имаат некаде 5мм па сигурно ќе ги возам наредна зима барем некое време.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
« Одговори #254 на: 24 Март 2020, 11:54:02 am »
Денес на 85300 монтирани новите летни GoodYear Efficient Grip Performance 2 произведени 47 недела 2019. Да ги развозам асално па ќе пишам мое искуство, по први 10тина км гумата е многу потивка од ханкукот и комфорна, али тоа е нормално сепак нова гума си е нова гума.