Автор Тема: MOTUL масла ( мотор, менувач )  (Прочитано 25455 пати)

Отсутен Peconi

• Редовен
  • Пораки: 2948
Одг: MOTUL масла ( мотор, менувач )
« Одговори #15 на: 19 Август 2016, 12:57:40 pm »
Jas sum zadovolen od 6100. Normalna voznja niz grad ja diga temperaturata na 100stepeni, a so seriozno brkanje nakaj kozjak, vodno, mavrovo ide duri do 120. Iako e star motor, sea za sea dobro raboti ali sleden pat kje stavam 300v. Mislam deka 6100 e odlicno ulje za standardni masini koi ne se opteretuvaat pri sekoe vozenje.

x power 10w60 mnogu mi go falat shto go imaat zimano
poevtino e od 300v taka da mozesh i toa da go probash

Отсутен Peconi

• Редовен
  • Пораки: 2948
« Одговори #16 на: 19 Август 2016, 12:58:31 pm »
Па тогаш која е логиката тие што се под 65% синтетика да ги викаат 100% синтетика?

neznam koj ti se tie
na Motul kantata tie shto se 100% sintetika si pishuva na nejze

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34067
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #17 на: 19 Август 2016, 13:29:36 pm »
Значи тие со 65% синтетика до 100% синтетика се викаат фул синтетика.
А тие што имаат 65% синтетика или помалку се викаат 100% синтетика?

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43648
  • Il Moderatore
« Одговори #18 на: 19 Август 2016, 13:34:01 pm »
Еве јас да прашам, пошо ваљда на Миле тоа му беше муабетот, што е разлика меѓу фул синтетика и 100% синтетика?

Еве овој текст убаво пишува за bullshiting-от што нѝ го продава индустријата за моторни масла. Прекрасен текст. http://www.synlube.com/synthetic.htm

Цитат
Usually when reasonable intelligent people say that something is 100% or Full or Fully (something) then this to other reasonable intelligent people really means that:

"100% means unity or FULL".

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 9998
« Одговори #19 на: 19 Август 2016, 13:35:10 pm »
Тие што имаат 65% и нешто нагоре се викаат ФУЛ.

Тие што имаат 100% се викаат 100%.

Тие што се под 65% се полусинтетички.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20632
« Одговори #20 на: 19 Август 2016, 13:38:25 pm »
Еве јас да прашам, пошо ваљда на Миле тоа му беше муабетот, што е разлика меѓу фул синтетика и 100% синтетика?

Еве овој текст убаво пишува за bullshiting-от што нѝ го продава индустријата за моторни масла. Прекрасен текст. http://www.synlube.com/synthetic.htm

Цитат
Usually when reasonable intelligent people say that something is 100% or Full or Fully (something) then this to other reasonable intelligent people really means that:

Почнав да го читам, ама очи ме заболеа...

Иначе комплетно се согласувам со извадениот цитат, пошо логично ми е да е така. Нема зашто нешто што е 65% синтетичко, да се вика „Фул“... Ова му доаѓа како „фул“ опрема на огласиве наши...
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43648
  • Il Moderatore
« Одговори #21 на: 19 Август 2016, 13:43:28 pm »
Е да, заборавив да пишам да се чита во плејн текст формат пошто е тешко за читање :D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Kikac

• Редовен
  • Пораки: 2734
  • Шалабајзер
« Одговори #22 на: 19 Август 2016, 14:04:10 pm »

Цитат

Почнав да го читам, ама очи ме заболеа...

Иначе комплетно се согласувам со извадениот цитат, пошо логично ми е да е така. Нема зашто нешто што е 65% синтетичко, да се вика „Фул“... Ова му доаѓа како „фул“ опрема на огласиве наши...

Seems legit
No turbo, no fun :)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #23 на: 19 Август 2016, 14:12:01 pm »
Читајте го текстов до крај, перфектно објаснува. Морам да правам 10 минути пауза па да продолжам, да ми легнат информациите во глава.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6111
  • 69
« Одговори #24 на: 19 Август 2016, 17:21:14 pm »
Tebe nek ti legnat informacii u glava, mene sea edena plavusha koa ke mi legne na spalna, ima so full sintetika da ja svrtam do 7200 :D :D :D
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8107
  • Rural fuckin society - we live in!!!
« Одговори #25 на: 19 Август 2016, 17:43:09 pm »
Немој толку зајачки у в-тек стил.

Пробај атмо стил, кроце па да бучиТ после  ;D

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #26 на: 19 Август 2016, 18:54:22 pm »
Испаѓа според текстот дека ниедно масло не е 100% синтетика, технички е невозможно. И на тие што пишува 100% не се 100%

Симо, земи бичкијата и префрли во другата тема за масла.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20107
« Одговори #27 на: 19 Август 2016, 19:51:26 pm »
Tebe nek ti legnat informacii u glava, mene sea edena plavusha koa ke mi legne na spalna, ima so full sintetika da ja svrtam do 7200 :D :D :D

Ако треба фулл синтетика за да лизга имаш дефектен модел, смени го под гаранција.

Отсутен 100ka

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 78
« Одговори #28 на: 19 Август 2016, 21:59:19 pm »

Ако треба фулл синтетика за да лизга имаш дефектен модел, смени го под гаранција.
This!!

Не е лошо висока туража, ама there is no replacement for displacement, знаеш, и 8000rpm нема да сменат многу ако кривата на вртежниот момент паѓа после 5000 :D Да не ја зарибаш внимавај ;)

Извлеков заклучок дека најсоодветно е да си земам 10W60 8100 Motul. Gear 300 ќе ставам во менувачот. На него нема да штедам. Потаму можеби, здравје боже ако станам премиер, и 300V Chrono ќе ставам. Зависи, да видам тендерите како ќе ми одат...

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
Одг: Одг: MOTUL масла ( мотор, менувач )
« Одговори #29 на: 19 Август 2016, 22:37:28 pm »
Јас па со 90ка ги попрскувам.