Автор Тема: MOTUL масла ( мотор, менувач )  (Прочитано 25765 пати)

Отсутен FilipM

• Сениор
  • Пораки: 3999
  • Turbo
Одг: MOTUL масла ( мотор, менувач )
« Одговори #45 на: 21 Август 2016, 16:21:47 pm »
Јас на 1.4 со 250кс возам 5-50, ради тоа што ја гњавам како будала, има мала количина на масло (3Л) и се загрева повеќе. 60ка и за мене е прегусто, а не пак за атмосверец кој е далеку од исфорсиран....мое мислење.
I’m so mean, I make medicine sick

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6130
  • 69
« Одговори #46 на: 21 Август 2016, 16:42:11 pm »
Просто човек да се чуди што ке прочита низ темиве... :D
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен 100ka

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 78
« Одговори #47 на: 21 Август 2016, 21:42:36 pm »
Луѓе Гетеер-и возат со 15-40,ти на Мазда 1.4 му стегна масло за моторцикл.Ова поќе ми личи како да го правиш за да има да си кажваш дека ти многу се грижиш за својата кола со нај нја масла и сл...
Секојдневно ја вртам до лимитер на плин,масло има 5-40 Мотул и нема гајле,а има дупло изминати км  од твојата така да релаксирај се малку и следниот пат клај си масло за кола,нормално масло.
Баце, не сме пред кооперација да прајме муабет на твое ниво. Ти со волвото твое кузнај колку скапуваш во сервис. Јас немам стапнато. Мазди како мојата по 1.000.000км ги врват со минерално масло. Не се чалами со таа погребалната.

Отсутен 100ka

• Јуниор
  • **
« Одговори #48 на: 21 Август 2016, 21:45:43 pm »
Подобро штити 10W60 од  10W40. Ако зборуваме за абење. Уште подобро штити при повисоки температури.

Инаку работната температура се постигнува доста брзо. Во зима ионака нема услови за бесно возење, па така вискозноста при 40*C е таман.(10W). Едина разлика во однос на 10W40 е што 10W60 ќе обезбеди подобра заштита од абење при високи температури. 40-ка е прифатливо, но не е за туражирање освен за претекнување. Ми е криво што за ова многу не се свесни.
Погрешно ги разбираш маслата. Тотално погрешно. И нивните градации исто така...
10W-60 не го штити моторот подобро од абење. Квалитетно масло го штити моторот од абење. 10W-60 штити подобро мотори кои природно - по дизајн имаат висока температура на моторното масло, каде маслата со пониска градација веќе не функционираат како што треба. Добра заштита се постигнува и со 0w-30, онаму каде е препорачано и каде моторот е дизајниран да работи со такво масло.

10W-60 е со даалеку поголема вискозност на 40 степени од 10w-40. 10W не кажува дека се исти на 40 степени. 10W кажува дека се исти на -10 степени... (уствари ни таму не се исти, но друга математика е тоа) Погледни ја табелава, горе на врвот пишува разлика на 40 степени помеѓу 10w-40 и 10w-30. Гледај колку е погуста 10w40-ката од 10w30-ката на 40 степени. 10W-60 e дааалеку погуста од 10w-40 на 40 степени.
Исто така погледни ги разликите меѓу 50-ка и 40-ка на 100 степени. 60-ката е со уште погоелма вискозност - густина.

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Чисто за инфромација, 10w60-ка моторно масло е многу блиску по својата вискозност до масло за трансмисија со градација 80-90 (уље за мењач по нашки), па размисли си уште еднаш зошто ти се утишал моторот ;)
Ти така мислиш, јас мислам дека ти не ги разбираш добро градациите.

Друго - ако некој овде имаше појма од масла, знам точно каков совет ќе ми дадеше. Откако купив, признавам дека требаше само 10/50, а не 10/60. Вие може и вода да ставите, тој е ваш проблем. Откако купив прочитав доста и сега ми е кристално јасно. За жал морав да побрзам со купувањето, а немав време за читање.

Тоа што го кажа на крајот е глупост на векот.

Отсутен 100ka

• Јуниор
  • **
« Одговори #49 на: 21 Август 2016, 21:58:25 pm »
Заприметив многу македонштина на форумов. Кога ја отворив темата, немаше жив, освен чесни исклучоци, да даде некое мислење за квалитетно масло, препорака. Сега откако купив, излезе македончето од вас, сеа ќе ми солите памет. За грев...

Друго што заприметив дека 90% немаат култура на изразување, пишуваат офтопик мислења на сите страни..Па тоа е дел од културата ваша. Како овде да се дојдени да си го исфалат својот автомобил...од нигде никаде ми направи споредба на масло од 300ден/л со масло од 950ден/л, као он е паметен, јас будала, сум глумел...за грев.

Значи ниту еден не застана да напиши издржан коментар и да спореди тоа што побарав, дали градации, дали со различни адитиви, различни типови масло, ништо. Зошто? Многу едноставно - затоа што сите си го фалат тоа што го имаат, а го имаат оти некој им кажал дека е тоа добро, а зошто е добро - немаат појма.

Јас го пробав 10W60, и сум презадоволен. Можеби требаше да земам 10W50. Можам да си дозволам да тестирам, ако сакам утре ќе го истурам и ќе купам дупло поскапо. Ако не пробав немаше да знам, во краен случај. Фала на бескорисните совети, бескорисни сте.

Отсутен TRPEE

• Редовен
  • Пораки: 1542
Одг:
« Одговори #50 на: 21 Август 2016, 22:07:14 pm »
Ne se nerviraj .... poleka malce se napna za uljeto u kolata so si go stavil...
Odi olabavi se i editiraj gi postovite.

Отсутен 100ka

• Јуниор
  • **
« Одговори #51 на: 21 Август 2016, 22:15:29 pm »
Нема потреба.Ништо нема да изменам. Слободно нека ме банираат, ионака форумов е бескорисен и за чамче муабети. Пример - се отвора тема за секој да си ги каже проблемите со автомобилот, тие идат таму да кажат дека автомобилот нивни е супер. За греој. Си трошам време на форум на кој членува и кадро и некадро. Ако некој треба да се банира тоа се оние кои цело време постираат неконструктивни коментари. Сите сериозни муабети се сведуваат на муабет пред селска кооперација. И коментарите за чалам се користат, просто неверојатно.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
« Одговори #52 на: 21 Август 2016, 22:50:44 pm »

Тоа што го кажа на крајот е глупост на векот.

Друго нема да ти  коментирам, пробав да ти дадам свое мислење, затоа што сум користел и 10w-60 и други градации, ете сега имам кола со >200ks па не ставам 10w-60, со причини.

За ова што е цитирано: Повели види ја табелата, па ако знаеш да ја толкуваш и ако тврдиш и понатаму дека е глупост - ок, нема што да дискутираме. Извини што пробав аргументирано да ти покажам некои работи.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5044
  • The Spartan General
« Одговори #53 на: 21 Август 2016, 22:59:29 pm »
10w-60 е сериозно масло за секојдневен автомобил.
 М дивизијата на БМВ користат такво. Во лето. За во зима, 0w-40 или 5w-30. Сега со новите мотори, се префрлаат исклучиво на 0w-40 како најдобар all-rounder. Ем поевтин за дополнување, ем нема потреба од два масло сервиси годишно ако вози човек некоја мала годишна километража.

Инаку, и јас се мислев да ставам 10w-60 на мојата, ама се откажав. Едноставно, малце е ризична целата работа, особено на зима и минус температури.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен mk2b

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 241
Одг:
« Одговори #54 на: 21 Август 2016, 23:28:36 pm »
Заприметив многу македонштина на форумов. Кога ја отворив темата, немаше жив, освен чесни исклучоци, да даде некое мислење за квалитетно масло, препорака. Сега откако купив, излезе македончето од вас, сеа ќе ми солите памет. За грев...

Друго што заприметив дека 90% немаат култура на изразување, пишуваат офтопик мислења на сите страни..Па тоа е дел од културата ваша. Како овде да се дојдени да си го исфалат својот автомобил...од нигде никаде ми направи споредба на масло од 300ден/л со масло од 950ден/л, као он е паметен, јас будала, сум глумел...за грев.

Значи ниту еден не застана да напиши издржан коментар и да спореди тоа што побарав, дали градации, дали со различни адитиви, различни типови масло, ништо. Зошто? Многу едноставно - затоа што сите си го фалат тоа што го имаат, а го имаат оти некој им кажал дека е тоа добро, а зошто е добро - немаат појма.

Јас го пробав 10W60, и сум презадоволен. Можеби требаше да земам 10W50. Можам да си дозволам да тестирам, ако сакам утре ќе го истурам и ќе купам дупло поскапо. Ако не пробав немаше да знам, во краен случај. Фала на бескорисните совети, бескорисни сте.

Нема потреба.Ништо нема да изменам. Слободно нека ме банираат, ионака форумов е бескорисен и за чамче муабети. Пример - се отвора тема за секој да си ги каже проблемите со автомобилот, тие идат таму да кажат дека автомобилот нивни е супер. За греој. Си трошам време на форум на кој членува и кадро и некадро. Ако некој треба да се банира тоа се оние кои цело време постираат неконструктивни коментари. Сите сериозни муабети се сведуваат на муабет пред селска кооперација. И коментарите за чалам се користат, просто неверојатно.

Ептен си се зезнал ако си очекувал сериозни муабети тука

Отсутен FilipM

• Сениор
  • Turbo
« Одговори #55 на: 21 Август 2016, 23:30:13 pm »
Шта речи...коју поруку послати...свашта...

Отсутен DimitarMK

• Редовен
  • Пораки: 1914
« Одговори #56 на: 22 Август 2016, 01:48:08 am »
Ак не ви чинит не идајте

Отсутен FilipM

• Сениор
  • Turbo
« Одговори #57 на: 22 Август 2016, 03:03:28 am »
^ Скопјанишча ;D

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14292
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #58 на: 22 Август 2016, 11:02:07 am »
Луѓе Гетеер-и возат со 15-40,ти на Мазда 1.4 му стегна масло за моторцикл.Ова поќе ми личи како да го правиш за да има да си кажваш дека ти многу се грижиш за својата кола со нај нја масла и сл...
Секојдневно ја вртам до лимитер на плин,масло има 5-40 Мотул и нема гајле,а има дупло изминати км  од твојата така да релаксирај се малку и следниот пат клај си масло за кола,нормално масло.
Баце, не сме пред кооперација да прајме муабет на твое ниво. Ти со волвото твое кузнај колку скапуваш во сервис. Јас немам стапнато. Мазди како мојата по 1.000.000км ги врват со минерално масло. Не се чалами со таа погребалната.
Bace be,so samiot izraz si go kaza nivoto,Vasarejca pred kooperacija,narezak,vegeta i bira bamuja.
Ne mislev na Volvoto,toa sega brat mi si go odrzuva pretezno,mislev na Audito.Toa kolku skapuvam po servisi e pisano vo temata,osven za redoven servis i za stelovanje na plin nemalo problemi.Smeneti bombini i svekici.
A toa sto Mazda kako tvojata vrvi po milion km so mineralno maslo treba da ti e dovolno da znaes kakvo maslo da i turas,da ne frlas pari po motorni masla za dzabe tuku odi ebni nesto.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #59 на: 22 Август 2016, 11:12:28 am »
Бре бре бре, јак штик Мазда, поминувала милион километри.... Жими ти колку еден Матиз поминувала