Автор Тема: Мислења/совети/помош за нова кола  (Прочитано 54423 пати)

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4751
Одг: Мислења/совети/помош за нова кола
« Одговори #345 на: 07 Октомври 2026, 22:35:04 pm »
Се сложувам, но во однос на што е покомплициран сетап? Идење до бензинска, точење, плаќање, враќање назад ми е околу 15-20 мин, и поминувам околу 700 км со полн резервоар.
Чекам одговор од градот дали има опција да дозволат да поставам кабел од куќа до моето паркинг место, пошто треба да се копа заедничка улица за да стигнам до паркинг местото. И да дозволат, треба да видам есапот дали искача, зашто не очекувам ефтино да искочи.
Кај што пазарам на 5 мин пешки од дома има AC и DC полначи, можам да уклопам идење до маркет кога немам повеќе од 1 торба за носење, оставање колата да се полни 4 саати па да си ја земам после.
Еве само за гориво/струја споредба:

Или околу 1200 еур годишно помалце за струја отколку за бензин, за 18000 км.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45276
  • Il Moderatore
« Одговори #346 на: денес во 02:15:43 »
Но на бензинска не одиш и се враќаш назад, најчесто попатно полниш и реално помалку од 15 мин. е целиот процес.
За ЕВ е најзгодно да има кај да го закачиш на своја струја. А и на јавни полначи секогаш е поскапо и ретко кога исплатливо полнењето.
На своја струја е друг муабет. Доаѓаш дома - штрак на штекер, штом почне тарифа со ниска цена автоматски старташ полнење и баш те брига. Ни се секираш колку ти е моменталната наполнетост, ни се секираш дали утре треба да одвозиш до маркет да тепаш полсаат саат дур се фаст чарџа, ниту утре дали ти останале уште 60км па ќе добијаш анксиозности дали до работа и назад ќе поминеш (и колата ќе ти изгаси клима и греење поради „резерва“ наполнетост), итн...

Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

There’s nothing better than driving a car you fixed

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30866
    • CARclub.mk
« Одговори #347 на: денес во 06:33:48 »
Не би рекол дека на тесла и поминал трендот, сеуште е најефикасна или е една од најефикасните. У секој случај добро е што има јака конкуренција која ќе доведе до тоа еден ден батериите да имаат опсег од 1000 км ко од шала и да се пунат за 5 мин. Во врска со брзото полнење на батериите како што имаат некои од кинеските модели, ќе покаже времето дали страда батеријата побрзо или е безбедно.
Тоа со опсегот ми е чист маркетинг, у смисла не сум јас камионџија па да возам цел ден да извозам 1200 км и да не морам да застанам да пунам. И имаш 2 системи, што во секој случај е покомплексно отколку 1, било да е тоа електричен систем или бензински (евентуално MHEV).
Идеално според мене би било опсег од околу 600-700 км, колку и повеќето бензинци, со полнење од 5-10 мин целосно полнење на батеријата и да не се замараш (временски) дали возиш бензинец или струјаџија.

Треба да размислиш и дали ќе продолжиш да патуваш со колата подалеку од тие 700 километри. Еве сеа скоро имаше македонец што тестираше Скопје - Белград со Тесла, и со чекање на ред за полнење, како и самото полнење, патешествието го фати 9 саати. Обично таа дистанца со паузи со чуда се вози за 4 и нешто саати.

Ти, ако планираш да возиш од Германија до тука, па и назад, треба да си пресметаш колку повеќе време ќе ти треба за патот. Јас да сум на твое место не би погледнувал целосно електрично возило. Плаг ин хибрид можда, REEV дефинитивно, ама во никој случај електраш без мотор со внатрешно согорување.

Тоа со Теслата беше таква монументална глупост... Не ми е јасно со кој памет му дадоа електрична кола на човек што нема врска од електрични коли. Реално, до Белград требаше да има едно полнење, односно дополнување, и тоа не би требало да трае повеќе од 30-тина минути.

А баш и наскоро најавија BYD дека отвараат салон и тука.

Отворен е.

https://www.carclub.mk/2026/10/05/zapocna-so-rabota-noviot-pop-up-salon-na-byd-vo-centarot-na-skopje/

Отсутен ficomk

• Сениор
« Одговори #348 на: денес во 08:00:27 »
Но на бензинска не одиш и се враќаш назад, најчесто попатно полниш и реално помалку од 15 мин. е целиот процес.
За ЕВ е најзгодно да има кај да го закачиш на своја струја. А и на јавни полначи секогаш е поскапо и ретко кога исплатливо полнењето.
На своја струја е друг муабет. Доаѓаш дома - штрак на штекер, штом почне тарифа со ниска цена автоматски старташ полнење и баш те брига. Ни се секираш колку ти е моменталната наполнетост, ни се секираш дали утре треба да одвозиш до маркет да тепаш полсаат саат дур се фаст чарџа, ниту утре дали ти останале уште 60км па ќе добијаш анксиозности дали до работа и назад ќе поминеш (и колата ќе ти изгаси клима и греење поради „резерва“ наполнетост), итн...

Многу ни се различни приликите и рутините :)
Кај мене ретко се случува да сум негде со колата па да застанам да полнам. Цените тука се различни од пумпа до пумпа, плус во 12ч на пладне ја качуваат цената и после може само да ја намалуваат, не смеат да качуваат.
Трошоците за гориво и струја ми се според актуелните цени:
- 1 литар 95 Е5 2.35 Еур (пред намалувањето од 17 центи)
- 1 kW на јавен AC полнач 0.45 Еур

Да имам можност дома да полнам, ќе ставам и фотоволтаици и ќе имам друга тарифа за струја, па полнење би било околу 0.2 Еур за kW, со што трошокот за струја би се преполовил.
Размислувано ми е доста, во секој случај планираме да се подновиме, спортсванот е од 2019та, и за нас најдобро би било да земеме електрично возило.
Нема да биде се идеално, тоа ми е јасно, ќе мора малце промена во навиките, ама сакам да пробам и да видам како ќе иде.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45276
  • Il Moderatore
« Одговори #349 на: денес во 08:11:11 »
Да, секако секој е со различни рутини и потреби, не велам не.
Јас секако моето размислување го градам повеќе и спрема условите кај нас, и спрема потребите на просечен возач, кој има 70-тина посто градско возење (комјутинг работа-дома) и другото е потреби на отворен пат.
Инаку, предонста на ЕВ не е само заштеда во гориво, туку и во трошоци на одржување, а се надевам и во поволости при регистрација и слични трошоци. Еве кај нас, ослободен си од давачки за јавни патишта при регистрација, како и цената на технички е како за возило од најмала кубикажа (до 750цц), ситно али се собира.

Така да, ако ти се уклопува во концептот на транспорт - ЕВ е подобриот избор за транспорт од МВС. Можеби REEV или Plug-In со автономија од 100-120км би било исто така добра варијанта ако немаш домашна струја на располагање, со тоа што кај нив трошоците за поседување и одржување се исти како возило со МВС.

Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

There’s nothing better than driving a car you fixed

Отсутен ficomk

• Сениор
« Одговори #350 на: денес во 08:23:12 »
Има некои поволности ако поседуваш ЕВ во Германија:
- не плаќаш данок за возилото, мислам дека до 2030та е оваа мерка. Сега плаќам 112 еур годишно, зависи од тип на гориво, зафатнина и co2
- секоја година добиваш бонус што не загадуваш, уствари го продаваш твоето не-загадување на рафинерии и сл. Може да се добие околу 400 еур, но и помалце, зависи на кого и кога ќе го продадеш и слично.
Овие две можности важат само за електрични возила, не за хибриди, затоа и не ги ни разгледувам.

Околу одржувањето немам релевантно инфо, но би требало да е поефтино во споредба со бензин/дизел.
Но за гуми би било малце поскапо, скоро и да нема ЕВ, барем тие што би ми одговарале мене со гуми помали од 19 цола, и плус се трошат побрзо.

Присутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7277
« Одговори #351 на: денес во 08:33:35 »
Есапот дома и на пазар не е ист.

Кога ми искачаат дефекти (најчесто лош дизајн/незамарање од фабрика) на ЕВ, тоа е пруказна сама за себе. Некаде прочитав дека целта на кинеските ЕВ е: купуваш, возиш 5 години, фрлаш.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4216
« Одговори #352 на: денес во 12:00:06 »
Целта на секој производител е тоа. Ова е и еден од најголемите проблеми за екологијата во развиените земји е краток животен век за уредите кои ги имаме и користиме. Што од мотивацијата да земеш нов уред и да го фрлиш сосема исправниот уред што го користиш дома па до тоа да се расипе до мерка кога поправката(е), стануваат нерационални наспроти замена со нов модел.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5547
« Одговори #353 на: денес во 12:27:38 »
Zar mislite deka kako ke ima povekje EV davackite ke ostanat isti?

Ako nema pari od akciza ke mora od negde da se naogjaat, samo prasanje na vreme e koga ke pocnat davacki po km....

Sent from my SM-S938B using Tapatalk

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30866
    • CARclub.mk
« Одговори #354 на: денес во 15:52:39 »
Си има начин како државата да си ги добие парите. Директно или индиректно. Плус, нема бројката на електрични возила магично да стигне 100%. Има од каде да зема пари државата, долги години пред да осети некаков „недостаток“ поради електричните возила.

Во Албанија, конкретно во Тирана, сите такси-возила, мали комерцијални возила, повеќето службени возила, итн се електрични. Зошто? Затоа што нема давачки за електрични возила.

А долгорочно, тоа е одлична стратегија - се намалува зависноста од увозна нафта, а со соодветна инвестиција во производство на електрична енергија, земјата ќе има доволно струја за сите тие возила. И нема да испумпува милијарди и милијарди Евра годишно за купување нафта. А Македонија е одлична за електрификација. Секоја дестинација е на максимум 200-300 километри. 280 сончеви денови годишно. Само што како и за многу други работи, немаме стратегија.

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 6446
« Одговори #355 на: денес во 15:58:54 »
Корча и Поградец се од електрични возила што приметив е исклучиво BYD, се распростанија како зелeн 200D караван.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html