Автор Тема: Мислења/совети/помош за нова кола  (Прочитано 32642 пати)

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6676
Одг: Мислења/совети/помош за нова кола
« Одговори #285 на: 03 Март 2026, 07:55:02 am »
У реду е, знаеме пластиката тебе не ти игра никаква улога, на некој му значи. Идеме понатака

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10569
« Одговори #286 на: 03 Март 2026, 08:26:52 am »
У реду е, знаеме пластиката тебе не ти игра никаква улога, на некој му значи. Идеме понатака
Што па ти па се изнервира?

Ти барем возиш Опел и би требало да си имун на тривијалности 8)

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4549
« Одговори #287 на: 03 Март 2026, 08:34:43 am »
Секако пред што и да се одбере за финално, ќе ја земам колата на викенд или на 1 ден да ја пробам, обично има таква можност.
Само што добив мејл сабајлево за RAV4:
Цитат
I would have gladly calculated a personalized leasing offer for a new order today. However, the RAV4 is currently no longer freely configurable or available to order from the factory.
To get you on the road as quickly as possible, we've made provisions: We have an attractive stock of immediately available Toyota RAV4 Plug-in Hybrids . These offer you not only the familiar RAV4 performance, but also maximum efficiency thanks to the combination of electric and combustion engines.
Не знам ни дали уопште да идам да го гледам, пошто немам опција никаква за полнење дома. Треба да инвестирам во инсталација до моето паркинг место, плус да ставам и фотоволтаици за да добијам и многу поповолна цена на струјата. Значи 15-20К еур инвестиција.
Најблиску полначи имам на околу 400 метри од дома, 4 мин пешки, цената е 45 центи за KWh. Немам ни претстава колку често би требало да се полни. Низ град се вози ретко, претежно е на регионални патишта и автопат, цирка 20К км годишно.
Што се однесува за фамозните пластики, бенчмарк ми е голфот. Шалтаблата е гумирана, одлично изгледа и после 100К км, нема крцкања, пукнатини и сл. И останатите пластики се на солидно ниво, да не речам одлично. Нема логика да се земе нешто 3 пати поскапо со полоши материјали во внатрешноста.
Не сум на брзање за зимање нешто, имам кола, сакам да изберам 2-3 модели кои би биле подобра замена и да се чека да улета добра понуда на ново или уште подобро до 1.5 година старо возило.
Ќе споделувам чим ќе проверам и други возила, можеби ќе се најде на некој висок ко мене (199 цм) при потрагата по возило.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #288 на: 03 Март 2026, 08:38:35 am »
Самиот си даде одговор за хибридот кој најдобри резултати дава во градско возење. Поготово што немаш услови за полнење на плагин.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
« Одговори #289 на: 03 Март 2026, 09:06:19 am »
Секако пред што и да се одбере за финално, ќе ја земам колата на викенд или на 1 ден да ја пробам, обично има таква можност.
Цитат
I would have gladly calculated a personalized leasing offer for a new order today. However, the RAV4 is currently no longer freely configurable or available to order from the factory.
To get you on the road as quickly as possible, we've made provisions: We have an attractive stock of immediately available Toyota RAV4 Plug-in Hybrids . These offer you not only the familiar RAV4 performance, but also maximum efficiency thanks to the combination of electric and combustion engines.
Не знам ни дали уопште да идам да го гледам, пошто немам опција никаква за полнење дома. Треба да инвестирам во инсталација до моето паркинг место, плус да ставам и фотоволтаици за да добијам и многу поповолна цена на струјата. Значи 15-20К еур инвестиција.
Најблиску полначи имам на околу 400 метри од дома, 4 мин пешки, цената е 45 центи за KWh. Немам ни претстава колку често би требало да се полни. Низ град се вози ретко, претежно е на регионални патишта и автопат, цирка 20К км годишно.
Што се однесува за фамозните пластики, бенчмарк ми е голфот. Шалтаблата е гумирана, одлично изгледа и после 100К км, нема крцкања, пукнатини и сл. И останатите пластики се на солидно ниво, да не речам одлично. Нема логика да се земе нешто 3 пати поскапо со полоши материјали во внатрешноста.
Не сум на брзање за зимање нешто, имам кола, сакам да изберам 2-3 модели кои би биле подобра замена и да се чека да улета добра понуда на ново или уште подобро до 1.5 година старо возило.
Ќе споделувам чим ќе проверам и други возила, можеби ќе се најде на некој висок ко мене (199 цм) при потрагата по возило.
Дали станува збор за новата генерација рав4 што ти вика дека неможе да се нарача? Се гледа дека пробува да ти убута плаг ин хибрид од претходната генерација и тоа воопшто не би го ни гледал.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 15303
« Одговори #290 на: 03 Март 2026, 09:24:55 am »
Цитат

Домашен полнач не е скапа инвестиција. Батериите на Plug in hybrid се релативно помали така што потрошувачката на струја нема ти е толку голема, а можеш да ги возиш во EV mode на кратки релации место да го палиш бензинецот.

НО, ако сите релации ти се подолги и претежно отворено, тогаш plug in hybrid мислам не ти се исплаќа. Обичен hybrid е сосема доволно и таму имаш EV mode ако не се лажам ако ептен некогаш ти затреба, а не се исплаќа да го палиш бензинецот.

Сепак, треба да знаете дека in the grand scheme of things и на долг рок, најзафркната комбинација се овие plug in и hybrid комбинации оти батерии далеку побрзо се амортизираат (пред се заради малиот капацитет) во споредба со full electric возила, кои и по 10-15 годиин интензивна употреба имаат користилив range.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30501
    • CARclub.mk
« Одговори #291 на: 03 Март 2026, 09:40:39 am »
Се инспирирав малку од муабетиве тука, па во мојата тема за Голфот одговорив на неколку прашања и пренесов мои искуства.

Присутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5226
  • The Spartan General
« Одговори #292 на: 03 Март 2026, 10:39:50 am »
....

Zasto mora da e na lizing od nekoj servis i zasto mora da e Plugin Hybrid? Ima eden kup dostapni Rav4ki koi ne se Plugin a se glanc novi. Zasto mora da e od opredelena leasing firma?

Odis vo nekoj Toyota dobavuvac i si biras kola. Osven ako ne koristis beneficii od firma za popust pa da mora da bide poracana so nekoj konfigurator. Ako nemas moznost za polnenje doma (ili na rabota ako redovno odis na rabota so nea), togas macenje ke ti e PlugIn Hybrid.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 15303
« Одговори #293 на: 03 Март 2026, 11:31:21 am »
Важното прашање: Дали Plug In Hybrid-от поддржува DC полнење со појака брзина. Ако да, тогаш ќе застане некаде ќе ја наполни.

Ако е AC е тогаш стварно не се исплаќа ако не може дома/на работа да ја полни.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
« Одговори #294 на: 03 Март 2026, 11:39:55 am »
Плаг ин рав4 не поддржува дц додека новата плаг ин рав4ка поддржува колку што знам. Затоа и реков.

Од друга страна незнам зошто правиме муабет за рав4 плаг ин колата е огин скапа а човекот бара нешто поевтино и затоа реков во склоп на Тајрон да побара и од новата генерација РАВ4ка обичен хибрид

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4549
« Одговори #295 на: 03 Март 2026, 11:59:37 am »
Одлично сумирано од Зеро и многу корисно во мојов случај. Таква е конфиигурацијата кај мене пред куќа, да кола може да пројде, но не смеам да ја оставам подолго. До паркинг местото преку двор од другата страна имам 15 метри. Значи струја не е опција, иако полнач како полнач е ефтин.
На тој од тојота му пишав дека не сум за плаг ин хибрид, и ми прати што имаат на лагер од MHEV:
RAV 4 EZ: 10.2024 mit 1500 Kilometer -> 43.050 €
RAV 4 EZ: 07.2024 mit 39.000 Kilometer  -> 40.100€
RAV 4 EZ 12.2024 mit 1000 Kilometer -> 43.650€
Не мора да биде ни од тука, секако ќе ја бирам најповолната понуда за мене, ама прво да најдам соодветно возило, те прво да отидам со метрото и да мерам.
Добро е што кај што е овој салон на тојота во Франкфурт, цела улица е со салони и може на едно идење да проверам повеќе коли.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #296 на: 03 Март 2026, 12:14:42 pm »
Еве ја накратко и мојата авантура :)
Со оглед буџетот на располагање, и според идејата за полесно влегување и излегување од кола, и бидејки прилично ми легнаа хибридите со е-цвт, бев прилично сигурен дека наредна кола ќе ми биде Корола Крос.
Меѓутоа, очигледно и после 10 години кога ги пробував тие сув-мув/кросовер или како и да се викаат, сеуште имав чувство дека седнувам да возам Тамче. (Сега една типчина ќе каже "ако тебе ти игра некаква улога, на некој не му значи").
Се преориентирав кон седанот хибрид, направив и тест возење, никаква замерка освен моментот кога понекогаш стоејќи во место ќе се запали моторот и ќе врти на повисоки вртежи за да поднаполни батерија, нешто слично како стартстоп системот кој органски не можам да го поднесам.
Кога ќе додадам дека потрошувачката на отворено речиси и не е пониска од бензинецот 1.5 (60/40 отворено/градска не повеќе од 10к годишно) одлучив дека сепак не е за мене хибрид, барем се додека постојат нехибриди.
Нареден критериум ми беше да биде чист атмосферец бидејки не можам да ги смислам проблематичните нисколитражни турбаши на стероиди...башка денес дестинациите што ги возам се автопатски поврзани така да немам потреба од не знам какви перформанси на хартија.
Изборот се сведе на i30, mazda3, и повторно Корола седан.
Во Маздата не успеав никако да се наместам зад волан, па и цената многу блиска до Королата хибрид.
i30 вожњата потврда од мојата i30, погрда однадвор, тивок мотор но нешто потромав од 1.5 во Королата, па и во седиштето нешто не можев да се наместам како што треба.
Откако извозев со 1.5 во Королата седан, вожњата многу помека, мислиш поправени патиштата, зад волан перфектно се наместив., увидов дека поубаво забрзува од i30 но истовремено и побучен поради 3 цилиндри, но сепак при нормално возење не се слуша моторот. Бонус, немало потреба од стартстоп за да ги задоволи европските бирократски норми што ептен ме израдува.
Во меѓувреме се возев во таа на еден братучед и поприлично се запознав со колата, и бидејки ми беше помалку грда од i30, падна изборот на Королата.
Фактички, бензинецот си го возам како да го возам хибридот, на отворено троши како хибридот, воедно со разликата во цена ќе возам наредни 10 години додека се изедначат севкупните трошоци.
А со разликата во пари до Тамчето ќе се шета на убави дестинации доколку не избие 3 светска.

Отсутен draganamon

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 883
« Одговори #297 на: 03 Март 2026, 13:37:09 pm »

Во врска со пластиката.
Единствена пришина зашто ја спомнувам е затоа што мислам дека после некое време ке почне да тропка при возење во колата.
Онака на допир и остало, не ми е проблем, само така имам разберено, колку повеке тврда пластика, толку повеке ке тропка за некоја година.
Точно е моево мислење или ова до крцкањето нема врска ?

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5342
« Одговори #298 на: 03 Март 2026, 13:58:12 pm »
Ako opukuvam 20k+ evra i te kako ne sakam posrana plastika od reciklirani sisinja

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4233
« Одговори #299 на: 03 Март 2026, 14:08:08 pm »
Siguren sum deka i Volvo pravi i koristi sintetika od reciklirana PET ambalaza :D
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"