Автор Тема: Мислења/совети/помош за нова кола  (Прочитано 38696 пати)

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3406
  • Хюндай Тюсон
Одг: Мислења/совети/помош за нова кола
« Одговори #105 на: 03 Јануари 2026, 14:15:59 pm »
Има и тука нешто, ама повеќе е до конкретните модели. И Дачиа и Хјундаи и Тојота одлично се продаваат кај нас. Само на пример, Дастер се продава одлично, Сандеро помалку. Тусон се продава одлично, и30 не до толку. Корола се продава одлично, Корола Крос не баш.

И интересното е што не е до цена, туку едноставно на некои модели се работи повеќе и од аспект на маркетинг и од аспект на буткање на пазарот.

Ова важи за претходната генерација кога со цена беше покоректен. Новиот дастер со таква пластика внатре за цена близу до другиве сувови никако неможе да биде оправдан избор за приватно возило само за службено.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55236
  • Махер
« Одговори #106 на: 03 Јануари 2026, 14:41:41 pm »
Луѓето бараат покултурни цени, колите да не изгледаат одвратно, и да може да не оглуват додека возат на автопат. Не гледам ништо лошо во тоа реално.

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6861
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #107 на: 03 Јануари 2026, 17:50:08 pm »
Дали би оглувил со 69 dB во кабина?
Ауди А6 Ц8 - 65 dB при 130 км/ч. Тоа е веќе попремиум возило, што повеќе би очекувале од ново возило за таа цена?

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 15308
« Одговори #108 на: 03 Јануари 2026, 18:34:58 pm »
Rav4

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5231
  • The Spartan General
« Одговори #109 на: 04 Јануари 2026, 15:35:52 pm »
Со Тојота хибрид да извадиш 8 на 100 е можно само на кратки релации под 10 километри во зима. Во овие скоро пет години и 60к километри, највисока просечна на резервоар ми била околу 6.4л/100км. Во зима се врти околу 6л/100км, во лето се врти околу 5 - 5.5литри на 100км.

Да извадам 8л на 100км на цел резервоар треба нон стоп да забрзувам и да возам 150-170км/ч на празен автопат.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен shajka

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 171
« Одговори #110 на: 08 Јануари 2026, 12:32:45 pm »
Некое мислење за новиот Цитроен Ц5 еркрос со МАКС опрема. ДонгФенг колине како ви изгледаат, потрошувачка како ? лесни хибриди дали имаат?

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30607
    • CARclub.mk
« Одговори #111 на: 08 Јануари 2026, 12:47:54 pm »
Новиот C5 Aircross го возев на интернационалната презентација во Шпанија. Еве ти мое мислење.

Кој Dongfeng те интересира? Mild hybrid уште немаат, би требало да има наскорo, ама не знам точно од кои модели. Еве ти тестови на Huge, Mage и T5 Evo. Според мене, најдоброто кое го нудат во моментов е Mage.

Отсутен shajka

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 171
« Одговори #112 на: 08 Јануари 2026, 13:41:15 pm »
Новиот C5 Aircross го возев на интернационалната презентација во Шпанија. Еве ти мое мислење

Не го имате возено mild-hybrid-от а тој кај нас го продаваат. На оваа големина моторот 1.2 со 145кс да не е тром, а истиот е во Ц3 aircross и во Пежо 3008.

Кој Dongfeng те интересира? Mild hybrid уште немаат, би требало да има наскорo, ама не знам точно од кои модели. Еве ти тестови на Huge, Mage и T5 Evo. Според мене, најдоброто кое го нудат во моментов е Mage.

Да Mage е добар ама mild-hybrid само, бидејќи мислам дека кинезиве не се баш економични со потрошувачка на гориво.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6213
  • 69
« Одговори #113 на: 08 Јануари 2026, 15:19:13 pm »
Ајде,ајдее веќе да зброуваме  за убави работи!!! 🙂
Би сакал мислења и искуства за Peugeot 2008, чист бензин, автоматик.
Цена околу 25.000 евра, мотор 1.2 бензин, 130 коњски сили, максимална брзина 198 км/ч.

Пишувајте слободно, сè е добредојдено.
Ве молам воздржете се од коментари за какви било кинески возила.

Благодарам, да сте живи и здрави.
Борбата за вистина во сите облици продолжува.

Црна или Бела?

Јас многу касно го гледам постов, инаку многу порано ке ти пишев.
Ја имам 2008-цата во ГТ изведба и многу опрема на неа.
Искрено многу ми значеа тие работи што ги имаше во ГТ пакетот, наспрема Алур пакетот.
Моторот е тој, 130 коњски сили, 1.2, и е молња. 8,нешто забрзување до 100тка, што и не ми е нешто премногу битно и важно, но е сосема солидно кога се работи за престигнување и забрзување. Возилото е многу удобно и тивко до 140 км на час, а над тоа е повторно тивко за разлика од неговите конкуренти во класата.
На задната клупа има простор дури и кога седиштето ми е наместено за моја возачка положба, 183 цм висина, а жената седи најчесто позади мене ради тоа што на другата страна е монтирано седиште за бебе. До него имам уште едно онакво бустер седиште каде што седи постарата ќерка, ставен бустерот или во средина или до врата, зависно од расположение  и плус женами. Е сега во оваа конфигурација е малку тесничко, но не е ништо сериозно.
Најчесто  колата се вози на отворен пат, по знаци и сигнализација +10 км/ч, генерално секогаш товарен до максимум. Просечна потрошувачка се движи во опсег од 6 до 7 литра на отворено, а кога има туле од 7 до 7,6 на отворено. Градско возење кога ја возам јас, не поминала 8,5, а женами кога ја вози е околу 10 до 11. Зависи од кондурата, дали повеќе или помалку и тежи ногата. Најчесто ради турбото и е мерак да стиска на гаста и тоа ја весели, што би рекле велешани.

Сервисот е ефтинарија. Најскапиот ме чинел околу 8000 и нешто денари, има пишано во темата. Последниот сервис беше околу 5500, не сум стигнал да го заведам.
На брзање сум и сега, ако нешто те интересира плус, слободно прашувај!
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Jimny

• Сениор
  • Пораки: 3633
« Одговори #114 на: 08 Јануари 2026, 16:21:33 pm »
Фала ти што одвои време и сподели информации. И мене ми се допаѓа GT верзијата таа е со панорамски кров и кожни седишта, така? За жал ја нема во салон и тешко дека ќе ја има за продажба, барем така ми кажа продавачот.

Искрено, најмногу ми фаќа око естетски. Ни е мало ни големо, тамам некаде на средина, а и гледам дека доста се возат кај нас. Плус, ако се погледне подлабоко, низ Европа овие модели се возат без проблем и по 200 илјади километри, а има многу примероци од 2020 наваму со голема километража. Пазарот  кај нас веќе е преплавен со нив, што ми дава впечаток дека тој проблематичен 1.2 мотор е доведен до некое „совршенство“. На крај на краева, ново е – пет години ќе тера, па што и да биде понатаму.

Не е ни тесно ни преголемо, онака како што се вели – океј возило. Не дека ме чешат пари или дали вреди да дадам 24.25илајди евра за него. Реално, мене колата повеќе ќе ми треба за отворен пат, бидејќи за градска возење и немам некоја потреба – го сменив начинот  на живот  функционирање, повеќе пешачам и ретко користам кола и буквално немам потреба од кола.Џимито си брка таква работа али не е за долги патишта да речеме до Белград,Атина,Загреб па и Охрид многу заморува.

Пежото 2008 естетски многу ми се допаѓа, ама околу менувачот… некако „сецка“ кога поаѓаш. Се возев веќе, не дека сум експерт, ама ми делува чудно. Се чувствува разлика од моментално јапонец и француз не е исто. И сега сум во дилема: дали да дадам 24/5 илјади евра за ново Peugeot или да земам пет години старо премиум Audi.Не ми треба за по град да се возам или бајрам на мозок да правам од Христо Смирнески до Веро тафталиџе после оној хаос си кажав ја у кола не влагам и 4 сата да дремам пошто после први сеа уште поголем хаос ке биде со сејф сити низ центар.Дали ти одново би купил пак пежо 2008? од 1 до 10 оценка твоја.Благодарам и секое добро.Ако си тука накај Дукат помини ке јадеме чорбичка и ке се провозиме и по муабетиме.
You have to start with the truth. The truth is the only way that we can get anywhere. Because any decision-making that is based upon lies or ignorance can't lead to a good conclusion.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6213
  • 69
« Одговори #115 на: 09 Јануари 2026, 09:22:55 am »
Пежото 2008 естетски многу ми се допаѓа, ама околу менувачот… некако „сецка“ кога поаѓаш. Се возев веќе, не дека сум експерт, ама ми делува чудно. Се чувствува разлика од моментално јапонец и француз не е исто. И сега сум во дилема: дали да дадам 24/5 илјади евра за ново Peugeot или да земам пет години старо премиум Audi.Не ми треба за по град да се возам или бајрам на мозок да правам од Христо Смирнески до Веро тафталиџе после оној хаос си кажав ја у кола не влагам и 4 сата да дремам пошто после први сеа уште поголем хаос ке биде со сејф сити низ центар.Дали ти одново би купил пак пежо 2008? од 1 до 10 оценка твоја.Благодарам и секое добро.Ако си тука накај Дукат помини ке јадеме чорбичка и ке се провозиме и по муабетиме.

Ако зборуваме за Пежо, да, секако пак би купил.
До сега сум имал 306ка, 206-ка, и сега оваа 2008-цата.

Инаку панорамскиот кров се доплаќа плус, седишта имаш опција да бираш, кај мене се комбинација со платно и се многу конфорни и удобни. Скроз различни од останатите пакети, како кади се комплетно.
Сецкање кај менувачот на поаѓање не сум приметил. Мојот е мануелен, не е автоматик менувач. Можеби кај нив да има некој таков сец, незнам..
И зошто да не купам пак пежо? Обично сакам да сменам бренд кога менувам кола итн...
И морам да нагласам дека кога го купувам Пежото, од сите понуди во тој ценовен ранг, нудеше најмногу и по опции (дополнителна опрема) и по квалитет на изработката.
Стварно внатре кога ке седнеш и затвориш врата се осеќа квалитетно склопено возило.
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Lone

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 139
« Одговори #116 на: 09 Јануари 2026, 13:52:07 pm »
Не знаев дека на нови автоматици знае да сецка. Чудно е дека на 15+ годишни роботизирани менувачи како ДСГ воопшто да не сецка, а на нови коли да сецка

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3406
  • Хюндай Тюсон
« Одговори #117 на: 09 Јануари 2026, 14:21:05 pm »
Зависи како ти е и очекувањето. Во за тебе 15 годишниот што не сецка да ставиш некој што на новиот му наоѓа замерка ќе ти рече дека тој стариот е невозлив.
Различни луѓе различни критериуми.

Отсутен Darko_sk

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 125
« Одговори #118 на: 09 Јануари 2026, 21:03:47 pm »
Џимни брат нели е подобро Суперб Спортлајн 2.0 ТДИ за Скопје-Атина пат?

Отсутен Jimny

• Сениор
  • Пораки: 3633
« Одговори #119 на: 09 Јануари 2026, 21:17:33 pm »
Не знам другар не сакам шкода и тоа е тоа.Едноставно имам одбивност спрема тој бренд фала богу и полицијата шо ги смени.Верувам дека автото си има супер перформанси доста се вози али службено.Кој што си милува и што ми праи кејф ја не сакам шкода и тоа е тоа
You have to start with the truth. The truth is the only way that we can get anywhere. Because any decision-making that is based upon lies or ignorance can't lead to a good conclusion.