Автор Тема: ПЛИНСКИ УРЕДИ - прашања и одговори  (Прочитано 897220 пати)

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9029
Одг: ПЛИНСКИ УРЕДИ - прашања и одговори
« Одговори #2610 на: 16 Октомври 2019, 13:13:20 pm »
незнам дали знаете ама на Киа тест возилото Спортаж е на плин GDI :D

Отсутен head

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 178
« Одговори #2611 на: 16 Октомври 2019, 13:16:58 pm »
незнам дали знаете ама на Киа тест возилото Спортаж е на плин GDI :D
Беше на плин, и ја го возев тест возилото пред некој месец.
Ама веќе не е, го имаат исклучено плинот пошто правел проблем на некој сензор/филтер кај издувот (нешто ко дпф кај дизелите што е), башка и на катализаторот правел проблем. Ова е муабет од КИА што ми го кажаа.

Може монтажа на плин, ама на своја одговорност пошто гаранција ЈОК во тој случај

Баш ме интересира што ќе кажат од Плимонт на ова

Sent from my EML-L29 using Tapatalk

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6488
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #2612 на: 16 Октомври 2019, 13:22:01 pm »

Отсутен AngelSK

• Редовен
  • Пораки: 1790
« Одговори #2613 на: 19 Октомври 2019, 10:48:28 am »
Може ли на 14 степени надвор распљињачата да е замрзната?

Станува збор за Шкода Фелиција со 1.3 мотор на карбуратор, ја запалив на плин, почна да се гуши моторот одма во место, задржав на гаста едно 20-30 секунди за да не изгаси. После тоа кај едно од цревата (горепозиционирано) кое излегува од распљињачата приметив дека шушти и тече плин во гасна состојба.

Плинот е Ловато, не знам модел
« Последно менување: 19 Октомври 2019, 10:59:36 am AngelSK »

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43790
  • Il Moderatore
« Одговори #2614 на: 19 Октомври 2019, 16:02:41 pm »

Да, може.  Физика е чудесна работа.  :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен nefer

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 643
« Одговори #2615 на: 23 Октомври 2019, 18:33:54 pm »
ке има ли скоро субвенции за вградување плин ???

Отсутен head

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 178
« Одговори #2616 на: 23 Октомври 2019, 21:42:05 pm »
Ќе има, ќе има... Ко што има субвенции, за нови коли, за половни коли со еуро 5 и 6, и ред други субвенции Наместо субвенции, од 1 Ноември ЌЕ начукаат данок на возила, пошто висок ни е стандардот нели
ЌЕ влада

Sent from my EML-L29 using Tapatalk

Отсутен plimont

• Модератор
  • Јуниор
  • Пораки: 868
  • http://www.plimont.com тел.02/2554-666
    • galerija
« Одговори #2617 на: 24 Октомври 2019, 11:41:29 am »
Prasanje do Plimont: Kupiv Renault Laguna II 1.8 16v 117ks 2002 god. Kolku bi me kostalo instaliranje na plinski ured. ne vozam mnogu godisno taka da i ne mi treba nesto hightec tuku kolku da mi sluzi za ponekogas. 3000-4000 km godisno. i dali e pogodeno plinot za toj motor oti ne sum bas informiran mnogu za takov motor. vi blagodaram odnapred.

Плинските уреди кои се наменети за Лагуна 1.8 од 2002 г. е со цени од 370 до 540 евра. Како возило сосем добро се однесува на плински погон. Во однос на километражата сметам дека доколку поминувате 4000 км годишно ќе биде исплатливо вградување на плински уред.

Отсутен plimont

• Модератор
  • Јуниор
    • galerija
« Одговори #2618 на: 24 Октомври 2019, 12:18:32 pm »
Zdravo Plimont, dali imate iskustvo so plinski ured na Elantra od poslednata generacija 1.6 MPI benzinski motor?

Да , имаме искуство со ова возило со стандардниот 1.6 МПИ мотор  , исто како и претходните серии на Елантра и оваа е сосем погодна за монтажа на плински уред.

Отсутен plimont

• Модератор
  • Јуниор
    • galerija
« Одговори #2619 на: 24 Октомври 2019, 12:26:44 pm »
Плимонт едно прашање до Вас  :)

Ме интересира Ваше искуство со вградување на плински уред во возила со ГДИ мотори ( Hyundai Tucson , Kia Sportage  и сл.) .

Заинтересиран сум за купување на едно вакво ново возило , па ме интересираат неколку работи во врска со евентуалното вградување на плински уред  :
- Какви модели на плински уреди вградувате
- Цена на истите
- Гаранција за вградениот плински уред
- Сервисни интервали на уредот и цена на чинење на истите
- Колкав е соодносот на бензин/плин на кој ќе работи возилото

Ме интересира ова , пред се заради тоа што чув дека истите возила  се проблематични во работењето на плин , што на крајот на краиштата ја доведува во прашање оправданоста од вградување на плински уред во овие возила .

Поздрав  :)

Здраво
Со ГДИ моторите на Хјунгаи/Киа  имаме доста големо и добро искуство. Во Македонија претежно се застапени 1,6 ГДИ моторите со код Г4ФД. Се работи за мотори со директно вбризгување, кои по вградување на плински уред  константно трошат и бензин и плин, во приближен сооднос 20% : 80%. Ги користиме  Ландирензо Директ-со цена од 980 евра и АЦ Стаг ДПИ-со цена од 850 евра. Уредите имаат гаранција во траење од 2 години. Време потребно за вградување на уредот е 2 работни денови. Се користат торусни резервоари со зафатнина од 43 до 53 литри.
ГДИ возилата на Хјундаи и Киа не се проблематични при работење на плински погон. Заштедата не како кај стандардните МПИ возила, но сепак според нашето искуство е доволна за да го оправда вградувањето на плинскиот уред.
Сервисни интервали:
-контролен сервис на 2,000 км по вградувањето (не се наплаќа)
-на секои 20,000 км замена на филтер за гасна фаза -1200 ден. за Ландирензо или 900 ден за Стаг
-на секои 40,000 км замена на филтер за течна фаза -500 ден. за Ландирензо  и за Стаг.

За подетални информации би Ве поканил да посетите еден од нашите сервиси.

Дали Важи и за КИА Спортаж 2020 модел? Разговарав и со менаџери и со сервисот на КИА и ми кажаа дека немало можност за ставање на плин на 1.6 GDI моторот на КИА Спортаж 2020 моделот...

За новите возила Киа Спортаж со нова верзија на 1.6 GDI мотори кои влегоа во продажба на почетокот на 2019 година сеуште нема опција за вградување на плински уред

Отсутен plimont

• Модератор
  • Јуниор
    • galerija
« Одговори #2620 на: 26 Октомври 2019, 08:36:33 am »
Здраво плимонт, колку би коштал плински уред за BMW 645ci 4.4 v8 2005 година? Претпоставувам дека се местат 2 уреди? Дали треба капалка  за овој модел.

Cenata e 1215 evra za ured Landirenzo Evo OBD_8-cil. Se mesti samo eden ured, namenet za 8 ciliderski motor. Nema potreba od kapalka. Najdobro e da ne posetite so voziloto za da se vidi motorot, nema da se postavi plinski ured dokolku motorot e so direktno vbrizguvanje.

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6787
  • Бенве сие бенве
« Одговори #2621 на: 26 Октомври 2019, 08:38:15 am »
Za BRC imste li filtri i softver? mi treba servis na ured fabricki vgraden na Fiesta 2010

Отсутен plimont

• Модератор
  • Јуниор
    • galerija
« Одговори #2622 на: 26 Октомври 2019, 09:11:48 am »

Станува збор за Шкода Фелиција со 1.3 мотор на карбуратор, ја запалив на плин, почна да се гуши моторот одма во место, задржав на гаста едно 20-30 секунди за да не изгаси. После тоа кај едно од цревата (горепозиционирано) кое излегува од распљињачата приметив дека шушти и тече плин во гасна состојба.

Плинот е Ловато, не знам модел (Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Vo isparuva;ot plinot se prefrla od te;na vo gasna sostojba i pritoa odzema pogolema koli;ina na toplina od neposrednata okolina. Ako isparuva;ot ne e zagrean od topol antifriz toj ke zamrzne, a visokot na pritisok ko j togas ke nastane vo nego ke se ispusti nadvor i ke zamirisa na plin. Ova najcesto se slucuva koga antifrizot ne kruzu pravilno vo motorot.

Отсутен plimont

• Модератор
  • Јуниор
    • galerija
« Одговори #2623 на: 26 Октомври 2019, 10:34:46 am »

Има најава, не знаеме дали и кога ќе се реализира

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9029
« Одговори #2624 на: 27 Октомври 2019, 12:18:55 pm »
Сигурно пред избори ;)