Автор Тема: ПЛИНСКИ УРЕДИ - прашања и одговори  (Прочитано 897061 пати)

Отсутен trkalo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 346
Одг: ПЛИНСКИ УРЕДИ - прашања и одговори
« Одговори #1740 на: 09 Мај 2015, 13:14:08 pm »
и да го смениш, пак ке титка... треба на компјутер да ти се ресетира времето за сервисен интервал.. исто како и кај колите што има сервис, или клуч или што и да е, како ознака за сервисен интервал... само кај нив е на поминати километри а кај плинските уреди е на раб. саати.. ваден е некој просек..

и немој на своја рака да мењаш, има неколку различни типови, кои на око се исти ама не се внатре исти...

Никако на своја рака. Сеуште е под гаранција. Фала на совет

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7476
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #1741 на: 09 Мај 2015, 14:29:36 pm »
Дали покажувачот за плин во кабина игра улога при Атест? Неќам да го ставам на видливо место.

На Corsa-та има под прекидачот за светла една дупка за оставање парички и сл. и таму сакам да го ставам. Дали би правеле проблем на Атест?

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Совет:
Најубаво е да е на видно место и лесно достапно да можеш да го префрлиш во возење плин - бензин.
Седни и види на кое место ќе ти е најидеално и кажи им таму да ти го стават.

Kaj мене треба да се поместам со главата за да го видам, што не е практично и е ризично.

Отсутен DimitarMK

• Редовен
  • Пораки: 1923
« Одговори #1742 на: 09 Мај 2015, 14:57:59 pm »
Зошто би мењавал од плин на бензин? Наместо 30 ден. да плаќам 70 ден. за литар?  ;D

Ете, имам плин на Астрата па во овие скоро 12.000км на плин немало никогаш потреба да се смени од плин на бензин во возење, освен некогаш што му било мерак на таткоми "да ја издува" и да потроши некој литар бензин. Тоа може да е еднаш во месецот, и при стоење во место да се притисне копчето.
Мерачот, односно сијаличките за мене не се веродостојни и најдобро се ориентирам спрема поминатите километри.
Сепак, дури и на местото каде што планирам да го ставам како што покажав на сликата ќе биде лесно достапно и видливо, а да не ми грдее толку.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55019
  • Махер
« Одговори #1743 на: 09 Мај 2015, 15:08:38 pm »
Во право си Димитар. И јас така го користам уредот, како што е и предвиден. Префрлам на бензин кога ќе снема плин неколку километри, обично на отворено за до првата бензинска кога доаѓаш од странство.

Многу грдее кога е ставено од десна страна кај радиото, како што го ставаат некаде. Инаку од лево не е толку грдо. Сепак ако го криеш, гледај да е достапно. :)

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #1744 на: 09 Мај 2015, 15:29:28 pm »
и јас се сложувам со димитар... целосно..
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43788
  • Il Moderatore
« Одговори #1745 на: 09 Мај 2015, 15:38:28 pm »
Копчето треба да биде при рука, за да може да го исклучиш титкањњето кога ќе ти снема плин  :D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Присутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14337
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #1746 на: 09 Мај 2015, 15:51:43 pm »
Mene mi go namestija nad radioto levo kaj svetlata nemase prikladno mesto I go namestile tamu.Voopsto ne mi preci da bev tamu dodeka go montiraa mozebi ke go stavev na drugo mesto a mozebi I ne...I jas mislam deka treba da tie na vidik.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7476
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #1747 на: 09 Мај 2015, 16:10:53 pm »
Копчето треба да биде при рука, за да може да го исклучиш титкањњето кога ќе ти снема плин  :D

Најбитно, има ли опција јачината на звукот да се намали .

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #1748 на: 09 Мај 2015, 16:13:41 pm »
има.... со шајче мало, онакво како за квака што е, му влагаш во дупчето и со мало чеканче еднаш ке удриш одозгора...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7107
« Одговори #1749 на: 12 Мај 2015, 13:31:57 pm »
Не да нервира тоа, за прв пат на службено возило ми се случи да почне да свири на автопат, избезумен застанав, едвај најдов што е. Како почна да пишти мислев дека е бомба некоја...

Отсутен Roci

• Сениор
  • Пораки: 3817
« Одговори #1750 на: 12 Мај 2015, 13:49:26 pm »
Bogami zaebana rabota e toa svirkata..... ;D

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #1751 на: 13 Мај 2015, 00:05:45 am »
поготово во вакво време на бомби... :)
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3075
« Одговори #1752 на: 13 Мај 2015, 13:57:07 pm »
Хаха ако незнаеш што титка отвараш врата у возење и рипаш од кола :)

Отсутен plimont

• Модератор
  • Јуниор
  • Пораки: 868
  • http://www.plimont.com тел.02/2554-666
    • galerija
« Одговори #1753 на: 13 Мај 2015, 14:31:05 pm »
Ај јас да поставам едно проширено прашање.
Имам Пежо 206 1.1 бензин кое планирам наскоро да го унапредам во рибарска кола, што значи ќе треба многу да ака по државава. Дали ми се исплати да ставам плин и каков уред да ставам? Плус, не сакам голема боца, немам простор за резервна за да ставам торусна, туку би ставил помала боца (27-30 литри) што се монтира позади едната третина од седиштата (од деливата задна клупа). Дали кај нас има такви помали боци, бидејќи ќе ми треба слободен простор во гепек. Моторот е 1.1, мислам дека е МПИ, 60 КС. Во град ми троши околу 8, може и 7, ама треба да го возам пензионерски, а немам таква намера. На отворено троши отприлика 6, 6.5, на автопат го терам до кај 4.000 обртаи ~ 130-135 км/ч, немам потреба од повеќе.

Што мислите, би се исплатело ли со годишна вожња од 10-тина илјади км (имам и втора кола, дизелче), каков уред ми препорачувате да ставам и нормално колку ќе ме чини се комплет?

Фала :)

Ако со Вашето Пежо планирате да изминете 10,000 км годишно, тогаш со сигурност сте во групата на возачи на кои би им препорачале да вградат плински уред. Дефинитивно инвестицијата ќе се врати за помалку од 18 несеци.
Во нашата понуда имаме уреди со цени од 368 до 540 евра. Наша препорака е уредот Омегас Ево, со цена од 540 евра.
Вообичаено за 206-ка е да се постави цилиндричен резервоар со зафатнина од 27 или 33 литри. Кај ова возило резервоарот се поставува зад задното седиште, попречно на должината на возилото, во десниот агол (гледано одзади), така да ќе остане употреблива опцијата за зголемување на багажен простор со спуштање на седиште)
Овие резервоари (27 и 33 лит, Ф-315 мм) се со полн дијаметар, но со мала должина, и зафаќаат доста мал дел од багажниот простор (во превод-ќе има место за рибарската опрема и за една гајба пиво).

Отсутен plimont

• Модератор
  • Јуниор
  • Пораки: 868
  • http://www.plimont.com тел.02/2554-666
    • galerija
« Одговори #1754 на: 13 Мај 2015, 14:37:48 pm »
Ако може мислење не знам ни дали е проблем ова, но порано не правеше така. Кога гасам ми титка 2-3 пати од кај покажувачот за плин. Боцата е полна. Се работи за Ауди А3 1.6 2002г Ловато плински систем. Благодарам

Колегите од форумов веќе детално одговорија. Можеш да не посетш секој ден од 09.00 до 16.00 часот, ќе направиме проверка на уредот.