Автор Тема: Увоз на возила од Америка  (Прочитано 19194 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55048
  • Махер
Увоз на возила од Америка
« на: 30 Јануари 2011, 18:51:00 pm »
Американски автомобили помасовно ќе се увезуваат во Македонија.

Ако досега регистрација, а со тоа и увозот, беа отежнати поради критериумите за хомологација кои што не беа по терк на најголем дел автомобили со потеколо од САД, туку беа услогласени според европските стандарди, во иднина овие критериуми ќе се спуштат за да се овозможи пререгистрација на американски коли на македонски таблички. Сегашните критериуми овозможуваат пререгистрирање само на одреден тип американски коли кои ги исполнуваат условите за хомологација што важат во Европа со што се ограничуваше помасовен увоз на различни марки автомобили од САД.

Но, освен дека Владата ќе овозможи поедноставен увоз и регистрација на автомобили од САД, деталите за тоа што точно ќе се менува, за царината, старосната граница на возилата, времето од кога ќе важи мерката се уште не се обелоденуват.

Во Македонија засега нема овластен дистрибутер на американски автомобили ниту пак овластен сервис за нивно оржување.

Ваквиот потег за олеснување и за американски возила следува откако Владата ја прогласи за успешна мерката со која што минатата година ја спушти старосната граница за увоз на евроспки коли.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22218
« Одговори #1 на: 02 Февруари 2011, 11:27:55 am »
Американски автомобили помасовно ќе се увезуваат во Македонија.

Vo red e sto ke se dozvoli homologacija i registracija na avtomobili od USA, no najbitnoto prasanje e :
1.Dali davackite pri uvozot ke se usolglasat so onie na EU ili

2. MKD ke bide isklucok vo EU kade auta od USA ke moze da se uvezat i registriraat so stapki na davacki kako pri uvoz na auto od Germanija ( max.akciza od 3300 EUR plus DDV i carin odnosno po MNOGU poniski ceni od onie koi vazat vo EU.)

Vo prviot slucaj , odlukava na Vladata e vo korist na onie koi veke donele USA auto i maka macele da go registriraat vo MKD poradi x problemi. Za obicniot kupuvac so prosecen dzeb uvozot na auto od USA ne znaci mnogu bidejki davackite vo EU za ovie koli ja zgolemuvaat prodaznata cena za 100%. Primer : Mustang od 16.000 USD vo USA kosta 30.000 EUR vo Germanija ( plus lokalnite davacki za uvoz vo MKD).

Vo vtoriot slucaj, gi prodavam site nivi (posto neli sum od selo ;D ;D) i nosam edno vakvo:
« Последно менување: 02 Февруари 2011, 12:00:35 pm Stratro »

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8535
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
« Одговори #2 на: 02 Февруари 2011, 13:45:35 pm »
Јас во бугарија видов мустанг 2007 година мислам дека беше за 20 000 евра а ќе го дадеше и за 18 000...

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #3 на: 02 Февруари 2011, 13:59:00 pm »
Јас во бугарија видов мустанг 2007 година мислам дека беше за 20 000 евра а ќе го дадеше и за 18 000...

Tamu ima dosta 4.0 lit V6 Mustanzi.
Toj za parite ne vredi.
Onoj sto go ima Alen ( 4.6 lit, V8, GT) e druga pesna.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29791
    • CARclub.mk
« Одговори #4 на: 02 Февруари 2011, 14:02:46 pm »
Стратро, не се нафаќаш ти да донесеш нешто? Нели сеа амери без хомологација ќе дозволат.

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #5 на: 02 Февруари 2011, 14:11:12 pm »
Стратро, не се нафаќаш ти да донесеш нешто? Нели сеа амери без хомологација ќе дозволат.

Pisav pogore.
Treba odredbite da se 100 % sigurni i jasni... crno na belo.
Nek se oproba nekoj..ako zazivee rabotata i i ako e zdravo postavena i uvoznici ke ima..pa na tenane bez beleenje kosa moze da se poraca nesto.

Duri i da se donese zakonot,  mnogu potesko e na svoja raka da organiziras kupuvanje auto od nekoj plac vo USA.
Ako nemas svoj covek tamu, treba pa da najdes posrednik koj ke ti gi sredi izvoznite dokumenti, autoto da go kupi, da go tovari na tanker i posle 6 meseci da go precekas vo Struga. :D

Prevozot kosta 3-5000 dolari ( plus 500 USD osiguranje vo tranzit, optional) i ima MK firma vo New Jersey koja se bavi so ova.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 9998
« Одговори #6 на: 02 Февруари 2011, 14:16:58 pm »
Аман бе со ценава на транспорт :) Јас кога се распрашував, контејнер до Пиреа беше максимум 2000 долари. А и татко ми со еден пријател носеа кола од Америка до Пиреа па Скопје и исто знам тука некаде ги кошташе. Можеби и поефтино да беше.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8535
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
« Одговори #7 на: 02 Февруари 2011, 14:17:35 pm »
И уште една бензинска пумпа да поседуваме на коњ ќе бидеме. Ја ко што знам ова троши над 15л или не сум информиран доволно.

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #8 на: 02 Февруари 2011, 14:23:24 pm »
Аман бе со ценава на транспорт :) Јас кога се распрашував, контејнер до Пиреа беше максимум 2000 долари. А и татко ми со еден пријател носеа кола од Америка до Пиреа па Скопје и исто знам тука некаде ги кошташе. Можеби и поефтино да беше.

Koga jas prasuvav kaj Makedoncive vo New Jersey, cenata varirase vo zavisnost od modelot, godinata i tipot na voziloto  i imase razlicni ceni za razlicni modeli na vozila. 4000 dolari bese cena za transport na 2006 ta Ford Mustang GT V8, zemen od plac vo Fairfield, Ohio do pristaniste vo New Jersey, pa na tanker do Grcija i ottamu na sleper do Struga.

Ova bese pred 3 godini, taka da moze sega e poetfino..ne znam.
« Последно менување: 02 Февруари 2011, 14:27:17 pm Stratro »

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29791
    • CARclub.mk
« Одговори #9 на: 02 Февруари 2011, 14:27:02 pm »
Ја глеав некако шипинг од Њу Јорк до Франција.. Кошта околу ~$1000 - $1200, со тоа што сам си ја носиш колата до пристаниште и си тераш документи.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
« Одговори #10 на: 02 Февруари 2011, 14:48:55 pm »
Ја глеав некако шипинг од Њу Јорк до Франција.. Кошта околу ~$1000 - $1200, со тоа што сам си ја носиш колата до пристаниште и си тераш документи.

И јас зборам за чист транспорт. Од Америките (источен брег) до Пиреа. А тогаш нема многу врска што кола е, се гледаат димензии, тежина, дури може да беше и цел контејнер да е толку, па пуни го со што сакаш.

А татко ми носеше кола пред 10тина години, јас се распрашував пред да ја земам Интеграта, значи исто како тебе, пред 3 години отприлика.

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 10987
  • 430i
« Одговори #11 на: 02 Февруари 2011, 18:39:32 pm »
Промената на законот за увоз на возила од Америка е директно условена од „неколку“ чауши блиски на власта на кои колите им се веќе тука.
Школски мој беше задолжен да ги направи „усогласувањата“ во законот.
Јас сум против таков закон, Американско возило за Европски пазар е прилагодено за истиот, не може туку така да пројде

Отсутен zki

• Почетник
  • *
  • Пораки: 28
« Одговори #12 на: 02 Февруари 2011, 19:10:07 pm »
Имам искуство со америчките аута, познавам човек американец со кој донесовме за лична употреба неколку возила. Таму се регистрирани, качени на брод во контејнер(од 2 до 3000 долари чини транспорт), ние ги земавме од драч и солун, тука се возат на амерички таблици. До сега хомологацијата беше тешко да се помине поради различните стандарди а потоа акцизата беше огромна што излегува иста цена со возило како тука у ск да си купиш. Покрај тоа америчките се многу зезнати за одржавање у МК. трошат ненормално многу имаат големи мотори итн. итн. Наравучение, не ни помислувам да купам америчка кола и да ја возам тука. КРАЈ   ;)

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
« Одговори #13 на: 02 Февруари 2011, 21:01:00 pm »
Постои друга опција која ќе биде поволна, купување на европска/јапонска кола од Америка. Таму се доста поефтини колити, па за некои можеби и би се исплатело ;)

Отсутен zki

• Почетник
  • *
  • Пораки: 28
« Одговори #14 на: 02 Февруари 2011, 22:45:20 pm »
Banzai ти си јапанац  :), незнам што да ти кажам, се е можно, јас гледав повеќе коли меѓу кои и Nissan z, Mer ce des(цлк или слично) ;D, BMW(3 и џип Х5), и Camaro, VW 5 ГТИ, сума сумарум ми испаѓаа слично на нашиве цени или да си купам од Германија, а малтретирањето по нашава администрација и потплаќање и такви бул шитс не ги ставав во цената - акцизата е премногу скапа значи премногу, кога тоа ќе се намали се ќе биде во ред (на пр. Бугарија има многу евтини коли пошто има мали давачки).

Американските возила имаат неспоредливо подобра опрема од нашиве, значи колите таму се врв.
Ако земеш некоја специфична кола од таму, веќе си ограничен со сервис и одржување, што е голем проблем, па колата и при најситен дефект може да седи во гаража и неколку месеци. Покрај тоа, постојат и многу други работи за кои нејќам да тупам  ;D
Но сепак, секогаш ќе навивам и ние во Р.М. да донесеме легислатива со која ќе ни се прошири видикот во тој правец, но за тоа ќе почекаме некои подобри времиња. :-\