Автор Тема: Увоз на возила од Америка  (Прочитано 19180 пати)

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22218
Одг: Увоз на возила од Америка
« Одговори #30 на: 03 Февруари 2011, 18:43:46 pm »
Zaboravate deka diskusijava e u kontekst na novata odluka na Vladata so koja se olesnuva uvozot na auta od USA za poveke da ne bidat na gjavolot beljata....valjda. ;D
« Последно менување: 03 Февруари 2011, 18:45:58 pm Stratro »

Отсутен Nemiemien

• Почетник
  • *
  • Пораки: 1
« Одговори #31 на: 12 Февруари 2011, 12:06:37 pm »
Па вака... Гледам има доста заинтересирани а неинформирани...

Да пообјаснам... Акцизите се ти што ги постираше Stratro во сликичката...

Транспортот на возилото зависи од кое пристаниште во УСА ќе се натовари и до кое треба да стигне и колкав контенјер ќе транспортираш како што напиша Banzai.

Измените на законот за увоз на возила веќе излегоа во службен весник. Ако добро прочитате тоа е истиот закон за увоз од Европа. Значи иста процедура исти давачки.

Но од УСА може да се увезат само возила од категоријата М1 односно возила проектирани и конструирани за превоз на патници со најмногу осум седишта покрај седиштето на возачот.

Еве ви исечок од СВ на РМ и сами прочитајте...

http://www.bom.gov.mk/images/stories/dokumenti/Baranja/Homologacija/pravilnici/polovni_vozila_americki.pdf

Пресметката....

Ford Mustang GT 2005 со 56 000 милји                        10500Еур
       Транспорт до Пиреа                                                   2000Еур
       Од Пиреа до Скопје шлеп                                              500Еур

Вкупно                                                                     13000Еур

Царина 3,5%                                                                455Еур

Вкупно со Царина                                                      13455Еур
       ДДВ  18%                                                                 15877Еур

Плус околу стотина евра административни давачки и може да заокружите на 16000Еур

Поздрав,

Со среќа на оние што ќе почнат процедура...

За овие пари ни од Бугарија ни од Германија нема да најдете

Јас отидов по Ford Mustang GT 2005

Ако треба ќе го возам само у Недела али мора да го имам у гаража

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22218
« Одговори #32 на: 12 Февруари 2011, 16:22:04 pm »
...bas ova mi trebase.
Srekno so Mustangot..mora nekoj prv da se oproba pa da spodeli iskustvo so uvozov.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 9998
« Одговори #33 на: 14 Февруари 2011, 02:35:47 am »
Мислам дека не мораш шлеп да го носиш до наша граница, од Атина. Татко ми знам дека ја возеа колата до граница, ама платија некој грк да се вози со нив. Е сеа не знам дали беше цариник или нешто такво, одамна беше.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен DENDE-LANCERED

• Сениор
  • Пораки: 5574
  • LANCER EVO (GreeN EditioN)
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
« Одговори #34 на: 14 Февруари 2011, 15:07:01 pm »
I jas cekam nekoj da projde niz ovaa procedura, pa nesto ke se donese od ovde, a sto ke bide neznam, moze nekoe EVO X, moze Camaro, ke vidime ali u najmala raka Raliart verzija na Lancer.
Ovde se dzabe.

Siguren si za presmetkata sto ja imas dadeno?
Nezno klikni na; http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html      If you want to have a free ride!

Отсутен Katanga

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 110
« Одговори #35 на: 14 Февруари 2011, 15:37:36 pm »
да ви расчистам пребарување за амерички возила :) значи законот важи за возила ПРОИЗВЕДЕНИ ВО АМЕРИКА. доколку има таму производство на она што го сакате.
МОЖЕ ДА СЕ УВЕЗЕ ОД КАНАДА МЕКСИКО .....АЛИ country of origin AMERICA

Отсутен DENDE-LANCERED

• Сениор
  • Пораки: 5574
  • LANCER EVO (GreeN EditioN)
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
« Одговори #36 на: 14 Февруари 2011, 15:49:07 pm »
OOOPS!
U toj slucaj Camaro ke bide, a dobro ke legnese eden EVO.
Nezno klikni na; http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html      If you want to have a free ride!

Отсутен S16-HGT

• Сениор
  • Пораки: 4442
  • НУКЛЕАРЕН КОМАРЕЦ
« Одговори #37 на: 14 Февруари 2011, 15:54:32 pm »
увоз,а...да и ради тоа вчера вечерта ќе ме искривеше еден типац со огромен ( беше околу 6 метри долг и два ипол метри висок ) амерички pickup. Немаат доволно осет за простор луѓево кај нас за такви.

Отсутен Fantom

• Почетник
  • *
  • Пораки: 4
« Одговори #38 на: 24 Март 2011, 03:58:39 am »
Дечки, нов сум на форумов, но ме интересира дали законов стапи на сила?

Ме интересира затоа што веќе имам америчко возило во Македонија со години и сеуште ми е на амерички таблички.

Иначе, ја прочитав целава тема, имате некои работи згрешено во однос на трошковите за возило од Америка. Јас живеам во Америка веќе десетина години и имам двојно државјанство, но повеќе сум во Македонија отколку таму...али зборот ми беше дека трошковите се многу поевтини од колку што мислите.

Возилото лесно се купува од било кој авто плац на коли во САД, релативно е брза постапката со собраќајната, и обично за околу $500 можат да ти ја пратат директно до пристаништето во Њу Џерси, од каде што наша фирма ги носи колите до Македонија, до Струга за $2400. Обично стига за месец ипол, највеќе два.

Ако му треба на некого помош, нема проблем.

Отсутен Walker

• Почетник
  • *
  • Пораки: 7
« Одговори #39 на: 04 Април 2011, 00:04:50 am »
а можно ли е да се увезе кола од 95' не мора да е од Америка?

Отсутен magnakarta

• Почетник
  • *
  • Пораки: 2
« Одговори #40 на: 09 Јули 2014, 00:00:50 am »
Odnapred se izvinuvam sto krevam tema od 2011ta. Me interesira momentalnata situacija so zakonite za uvoz na vozila od USA. Kolku e oteznat procesot za homologacija i registracija na vozilata... kako i davacki, akciza i sl.

Razmisluvam za uvezuvanje vozila od USA za prodazba na makedonskiot pazar. Mozam da donesam Toyota, Honda, Nissan po upola ceni od momentalnite kaj nas. Modeli so ekonomicni motori so prosecna potrosuvacka od 8 do 10L benzin (za standardnite golemini od nad 2.4L motori mislam deka toa e dobra potrosuvacka) site se nad 130ks. Opcijata plin e po vash izbor.

Kvalitetot na ovie vozila e daleku nad Germanskiot. Ova go kazuvam zatoa shto germanskite vozila shto gi prodavame ovde bukvalno se raspagaat na 250.000 kilometri. Tojotite i Hondite ovde se razrabotuvaat na 150,000 km... vozat vo prosek nad 350,000 km bez problem. Na aukcija cesto sretnuvam tojoti so 350,000 km pali vozi kako svajcarski saat. Germanskite koli ovde vo Florida se prodavaat zivo dzabe, osobeno WV... jetta od 2007 god se prodava $2000-3000 dolari na aukcija. Toa e 1500-2000 evra.

Vo plan se i luksuzni vozila i SUV... Lexus, Infinity, Mercedes, Lincoln, koi mozam da gi plasiram na Makedonskiot pazar po 30% poevtina cena od prosecnata na pazarot. Za primer vozam 2006 Lexus RX350 so full oprema i 140,000km kupen 5500 evra. Vo MK bi go dal za 15,000 evra. Najevtiniot shto moze da se najde na balkanot e nad 20,000 evra.  Vozilata se vo sovrshena sostojba, pomala kilometraza i avtomatski/manuelen menuvac po izbor.

Za pocetok prvite turi bi bile vozila po naracka.

Отсутен nevian

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 248
« Одговори #41 на: 09 Јули 2014, 08:25:16 am »
Според правилникот за единечно одобрување на возило (Сл.весник бр 13/2011 од 4 Февруари 2011) се уредува и одобрувањето на возила увезени од САД. За овие возила покрај сообраќајна дозвола, доказ за платени царински давачки потребно е  да се достави и извод од United States Environmental Protection Agency од кој ќе се види дека возилото го задоволува американскиот стандард за емисија на издувни гасови Tier 2 од 1999 година. Согласно законот сите возила кои се одобруваат според оваа постапка треба да бидат произведени во Соединетите Американски Држави.

п.с. А да донесеш камаро, мустанг, чарџер ...
« Последно менување: 09 Јули 2014, 15:17:05 pm nevian »
"Its one thing to understand how to bolt aftermarket parts to your car. Its another thing entirely to understand how they all work together."

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7476
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #42 на: 09 Јули 2014, 13:50:05 pm »
Тешко дека се економични америчките возила, со огромни кубикажи.
Друга работа дека се поквалитетни се поквалитетни, но проблемот е кога ќе треба да се сервисира, замена на некој дел. Да го најдеш, да го чекаш додека пристигне.

Ако веќе носиш амерички возила гледај само егзотични како чарџер, мустанг, ескалади и сл.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14157
« Одговори #43 на: 09 Јули 2014, 14:02:46 pm »
Имаше еден сајт што можеше да купиш возило во нивна близина. Македонци.
KUPI USA така нешто...

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 9998
« Одговори #44 на: 09 Јули 2014, 14:16:04 pm »
Магнакарта пишуваше за Хонда, Тојота, Нисан. Не за амерички кои се поспецифични за одржување.

Јапонските ем не се огромни потрошувачи, ем според него се покажани како поквалитетни и поиздржливи од VW и компанија.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.