Sto se odnesuva za cenata i davackite, pisav pogore koga uvozot od USA bi se isplatel, a koga ne.
Pricinite poradi koi vo MKD do sega ne mozese da se registriraat vozila od USA ne bea povrzani nitu so kvalitetot na izrabotka nitu so merkite za bezbednost koi gi spomnuvas ( kaj nas ke se vozat i kineski auta/autobusi...

), tuku crvenite zmigavci, meracite na brzina vo MPH ( a ne KMH), razlicen vid na certifikat za stakla, posebno predna sofersajbna od onoj koj vazi za EU ( velam razlicen, a ne polos osim ako stvarno veruvas deka Corveta ima pomalku bezbedna sofersajbna od KIA ili Ssang Yong), tockite na zategnuvanje na kaisite i za nekoi modeli zadovoluvanjeto na eko normite koi vazat za EU..
Imase i drugi sitnici na koi sega ne mi teknuva.
Pri uvoz na USA vozila na primer vo Germanija, pred nivna registracija /homologacija site ovie raboti sto gi nabrojav se modifikuvaat/adaptiraat za EU pazarot i vozilata mozat bez problem da se registriraat vo EU., pa taka na placevi niz Germanija i na mobile.de mozes na germanski tablici da kupis i 1969 Dodge Challenger..a ne pak 2005 pa Ford Mustang ili Caddilac.
Kaj nas, do sega, problem bese sto duri ni ovakvi adaptacii ne bea dozvoleni, prvo poradi toa sto nemase koj i vtoro bidejki ne mozese da se otvori homologativen list za nekoe USA vozilo bez ovie adaptacii...a na koj nacin seto ova ke se promeni so odlukata na vladava ..ne znam.
Inace, licno, za ista suma ja bi vozel 10 godini star Kadilak (V6 minimum), otkolku nova KIA Cee`d ali toa e stvar na licen izbor.