Автор Тема: Репарација на уљни амортизери  (Прочитано 18510 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43643
  • Il Moderatore
Одг: Репарација на уљни амортизери
« Одговори #45 на: 22 Октомври 2011, 17:32:47 pm »
Кога се монтираат нови амортизери, НЕ ја ставаат колата на мерење, така да нема почетни бројки. Изговорот зошто не се става на мерење е заради наводно природно налегнување на новите амортизери ... 

Булшит! Нови амортизери секогаш работат од прва! На сите коли сум менувал амортизери, на некои и по два пати.
Следниот пат кажи им, „добро, ќе дојдам за недела дена, таман да легнат“ :)

Од мое искуство:

1. Амортизери не траат повеќе од 70.000-80.000 км , потоа само ги возиме дур не се нанервираме и да ги смениме со нови.
2. Новите амортизери ВЕДНАШ го подобруваат квалитетот на возењето - дури и да се шит амортизери.
3. Гасни амортизери се се нијанса понеудобни од уљани, (по наше потврди) но имаат подобри својства во некои други услови (на пример брза промена на правец - слалом маневри и сл.). Ова се должи да брзата реакција на компримираниот гас, но тоа го подобрува контактот со асфалтот.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #46 на: 22 Октомври 2011, 19:35:47 pm »
Како што реков, не знам како е правилно - само кажувам како постапиле два пати со мене. Веројатно сте у право ...

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #47 на: 22 Октомври 2011, 21:14:50 pm »
Како што реков, не знам како е правилно - само кажувам како постапиле два пати со мене. Веројатно сте у право ...

Јадат “бубрези“, нема што правилно-неправилно. Ако сакам нови да ми истестираат, нови нека ги истестираат, па после нека кажуваат за резултатите. Ако не, ќе си отидам на технички преглед, директ веднаш од кај нив и ќе си ги истестирам :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен D@ni

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 230
  • Citroen GS
« Одговори #48 на: 24 Октомври 2011, 00:18:34 am »
Да! :) Помагај друже, давај совет ... ;) Да си терам и уживам или има нешто вистина у нивниот муабет ? За 100 евра ми рекоа сите 4 нови - nbnf

А бе мене за кинеското ѓубре ич не ми се даваат пари... ако репарацијата подразбира комплетно отворање и менување на вентилите внатре и промена на масло, тогаш може да биде во ред. А ако е само промена на маслото со погусто, пиши му крст на такво репарирање, вентилите изгубиле својства, па колку и да го згуснуваш маслото, нема да добиеш добар ефект. Ако маслото на амортизерите истекло, па ги напуниш - тоа пак ќе истече за некое време, пак пиши му крст. Значи само асално отварање, менување на вентили и повторно затворање брка работа.
Ако има некој кај нас вака што репарира, да појдам кај него, ако само буши дупка на телото, па го цеди уљето па пуни ново и затвара - заеби.. џабе џитнати пари...
Во таа цена види што пари се Монро убедливо најевтин амортизер а доста квалитетен: Можес да се јавиш на тој број што го пишав ке ти каже цена

Отсутен D@ni

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 230
  • Citroen GS
« Одговори #49 на: 24 Октомври 2011, 00:23:15 am »
ZilePunto, на 2 коли имам мењато нови амортизери! Во Автомобил ни на мое инсистирање не сакаа да ја стават на мерење, значи аршините не се исти секаде - што е чудно за професионалци, нели? Како е исправно незнам, нека каже D@ni .
Нема никаков проблем одма да се стават на тестирање не мора да помине ни 1м за да јави точен резултат Тоа се чисти глупости дека треба да "Легнат" или од отспијат :)
Како информација амортизер што ке јави под 40% подлежи на гаранција т.е. се заменува со нов (ова е општо за 90% од возилата со одредени исклучоци)

Отсутен djidji

• Легенда
« Одговори #50 на: 24 Октомври 2011, 00:26:10 am »
Фала на инфо D@ni !

Отсутен gorco

• Почетник
  • *
  • Пораки: 5
« Одговори #51 на: 13 Декември 2011, 23:12:33 pm »
Здраво, јас см ГОрчо, и нов сум на форумов, имам едно специфично прашање, во Март сменив два задни амортизери, проблем имав позади-десниот, и еве пред извесен временски период пак почна да тропа истиот звук.
Што би можело да е ?

Отсутен djidji

• Легенда
« Одговори #52 на: 13 Декември 2011, 23:17:49 pm »
Ауспухот ;)

Отсутен NeVeNR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 983
« Одговори #53 на: 15 Декември 2011, 00:23:25 am »
Дали знае некој што би можело да е ако се слуша доста силен звук на квицкање (како стари кревети на федер :) )од задна десна страна кога ја качувам колата на тротоар или кога некој ќе седне на таа страна. Дали е во прашање амортизер или нешто друго. Инаку вака на пат во кривина немам ништо приметено ?
Зини да ти кажу.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #54 на: 15 Декември 2011, 00:37:17 am »
А бе луѓе, а да напишевте што коли возите?

Отсутен NeVeNR

• Јуниор
  • **
« Одговори #55 на: 15 Декември 2011, 00:56:25 am »
Кај мене станува збор за 98' golf mk4 1.9 tdi
Зини да ти кажу.

Отсутен AUDI

• Редовен
  • Пораки: 2202
« Одговори #56 на: 15 Декември 2011, 00:59:23 am »
Дали знае некој што би можело да е ако се слуша доста силен звук на квицкање (како стари кревети на федер :) )од задна десна страна кога ја качувам колата на тротоар или кога некој ќе седне на таа страна. Дали е во прашање амортизер или нешто друго. Инаку вака на пат во кривина немам ништо приметено ?

Спиралата ќе да е,по мое.
Drink Russian, Drive German, Wear Italian, Kiss French, be MACEDONIAN!!!

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29590
    • CARclub.mk
« Одговори #57 на: 15 Декември 2011, 01:36:36 am »
Гумици. И кај мене на леонот цвичеа. Се менуваат и се средува.

Отсутен NeVeNR

• Јуниор
  • **
« Одговори #58 на: 15 Декември 2011, 02:14:55 am »
Мислам дека не е спирала ги проверуваа кога менував буфер напред а за гумици не ми текна дека може да бидат, а кога ќе размислам има логика. :) Колата претходно беше со спортски спирали и најверојатно и тоа придонело да се разјадат побрзо.

btw. Zero најдобро ги опиша дека цвичат ја се мислев долго време како да напишам ;)
Зини да ти кажу.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7049
« Одговори #59 на: 15 Декември 2011, 09:21:03 am »
Гумици а.к.а. буфери. Се менуваат, и пожелно е кога се менуваат да се подмачкаат со силиконска маст за подолготрајна издржливост.