Автор Тема: Opel vs Honda  (Прочитано 117186 пати)

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22218
Opel vs Honda
« Одговори #60 на: 11 Октомври 2011, 16:18:43 pm »
Koga veke VIE ja spomnavte Insignia..vo kontekst na temava me interesira koj e odgovorot na Honda za ova?

3.2 liter, V6, turbocharged, 4x4,320 HP.

Nema odgovor?
I thought so. ;)

Отсутен mmm121

• Сениор
  • Пораки: 3799
  • Ford Focus MKI 1.6 & MKII 1.4
Opel vs Honda
« Одговори #61 на: 11 Октомври 2011, 16:33:00 pm »
Во веста за новиот турбо мотор на хонда фино лепо пишува дека истиот ќе го замени стариот атмосферец затоа што неможе да ги задоволи еуро5 нормите....  има еден куп примери кај што производителите мораат да намалуваат сила од истите причини.
 Ама чисто се сомневам дека има нешто што може да направи опел, а хонда да неможе да го направи бар двапати подобро.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20680
Opel vs Honda
« Одговори #62 на: 11 Октомври 2011, 16:34:03 pm »
Za rasiplivosta na VTEC ne debatiram..ne sum imal..nema ni da imam.

Bottom line:
1.Ferrari koj dosega imase proizvedeno samo eden turbas si legna na brasnoto i ke vadi novo Enzo V8 Twin Turbo.
2.Novata M5 koja bese eden od najdobrite atmosferski motori ke bide twin turbo.
3.Eve i Honda pravi sportski model so turbo motor..(dodusa zaostanat malce..ali ne e bitno . ;D)

I koi se edinstvenite atmosferci vredni za spomnuvanje koi ostanaa na planetava?

You guessed it...wheter youlike it or not.
- видео од Камаро
- видео од Мустанг
- видео од Чаленџер

Kako i Z06. :)

Намерно ги тргнав линковите од видеата, пошто нема поента да се повторуваат и да фаќаат толку простор...

Е сеа, иако знам дека ова е невозможно да биде перцепирано од твоја страна, сепак јас „ќе се осудам“ да наведам уште неколку атмосферци, кои што „прават друштво“ на овие ти што си ги посочил тука како „единствени вредни за споменување“. На пример:

- 4.5 V8 - Ferrari 458 Italia
- 4.8 V10 - Lexus LFA
- 6.2 V8 - Mercedes SLS AMG
- 6.5 V12 - Lamborghini Aventador
- 7.3 V12 - Aston Martin One-77

Би рекол дека ако ти беше формулирана фразата „единствени вредни за споменување, кои се колку-толку достапни на јавноста“, онда ОК, пошто цената на било кој од овие ја што ги посочувам, е прилично астрономска, во однос на твојот горенаведен избор. Арно ама, со оглед на тоа дека велиш дека се „единствени вредни за споменување“, грешка си, иако знам дека нема да го увидиш тоа.

Koga veke VIE ja spomnavte Insignia..vo kontekst na temava me interesira koj e odgovorot na Honda za ova?

Nema odgovor?
I thought so. ;)

Тачно, нема.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен kimi makedonski

• Редовен
  • Пораки: 2781
  • Слобода или смрт
Opel vs Honda
« Одговори #63 на: 11 Октомври 2011, 16:36:31 pm »
И само да додадам никој не спори дека хонда е супер квалитетен автомобил. Но вие спорите дека опел е квалитетен бренд кој секако има свои подеми и падови но секогаш имал ок модели со сосема прифатлива цена и однос вложено добиено. И никогаш не заостанувал зад конкуренцијата како што сите се обидуваат да покажат.

Впрочем еве ви ги моделите на опел и ниту еден од нив не е лош автомобил и сосема е добар во својата класа.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43787
  • Il Moderatore
Opel vs Honda
« Одговори #64 на: 11 Октомври 2011, 16:39:52 pm »

Nema odgovor?
I thought so. ;)

Honda Legend, за која опел нема одговор...
И едните и другите се без одговор за некои работи :)

Инаку, да се вратам на првиот пост од темава:

Новиот спортски Civic ќе има 2.0 литарски турбо мотор со 210 КС, кој ќе го карактеризира многу повисок вртежен момент на ниски вртежи, но нема веќе вртење на моторот над 7.000 вртежи во минута. Ова ќе придонесе подобро повлекување на излезите од свиоците, како и ултимативно подобри перформанси, односно забрзувањето до стотка за 6,5 секунди и максимална брзина од 240 km/h.

Ova go pravese Opel pred 15 godini.
Ah..better late, than never.

;D

Многу жртви паднаа пораади воведување некакви си ЕКО нормативи така и Опел и Хонда настрадаа, или подобро снагата на моторите.  (иако веројатно ербас 380 флотата со нивните годишни летови веројатно го надмашуваат целото загадување од автомобилите).Она што опел го праеше пред петнаесет години го прави и сега, со тоа што мораше 15 години технолошки развој за да ги достигне перформансите од тоа време, а истовремено и задоволувајќи ги и денешните ЕКО норми.

Жал ми е што ќе ви ги „истрљам од нос“ италијаните, ама вистински технолошки напредок е 1.8л со 300 коњи за НОРМАЛНИ (сериски) автомобили, кои го спремаат за до година Жабарите. (да не заборавиме дека ретко кој може да се пофали со 1.8 со 235 кс или блиску, во сериско производство, сега во моментов.

Се надевам дека „вашите“ германци и јапонци ќе најдат одговор, чисто за да има интересни аута од сите брендови и добра конкуренција, за да може вака жестоко да се дискутира и полемизира и во иднина. :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен velestrumf

• Легенда
Opel vs Honda
« Одговори #65 на: 11 Октомври 2011, 16:40:19 pm »
И само да додадам никој не спори дека хонда е супер квалитетен автомобил. Но вие спорите дека опел е квалитетен бренд кој секако има свои подеми и падови но секогаш имал ок модели со сосема прифатлива цена и однос вложено добиено. И никогаш не заостанувал зад конкуренцијата како што сите се обидуваат да покажат.

Ја не видов некој да спори дека Опел е квалитетен бренд.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен velestrumf

• Легенда
Opel vs Honda
« Одговори #66 на: 11 Октомври 2011, 16:43:01 pm »

Nema odgovor?
I thought so. ;)

Новиот спортски Civic ќе има 2.0 литарски турбо мотор со 210 КС, кој ќе го карактеризира многу повисок вртежен момент на ниски вртежи, но нема веќе вртење на моторот над 7.000 вртежи во минута. Ова ќе придонесе подобро повлекување на излезите од свиоците, како и ултимативно подобри перформанси, односно забрзувањето до стотка за 6,5 секунди и максимална брзина од 240 km/h.

;D

Многу жртви паднаа пораади воведување некакви си ЕКО нормативи така и Опел и Хонда настрадаа, или подобро снагата на моторите.  (иако веројатно ербас 380 флотата со нивните годишни летови веројатно го надмашуваат целото загадување од автомобилите).Она што опел го праеше пред петнаесет години го прави и сега, со тоа што мораше 15 години технолошки развој за да ги достигне перформансите од тоа време, а истовремено и задоволувајќи ги и денешните ЕКО норми.

Жал ми е што ќе ви ги „истрљам од нос“ италијаните, ама вистински технолошки напредок е 1.8л со 300 коњи за НОРМАЛНИ (сериски) автомобили, кои го спремаат за до година Жабарите. (да не заборавиме дека ретко кој може да се пофали со 1.8 со 235 кс или блиску, во сериско производство, сега во моментов.

Се надевам дека „вашите“ германци и јапонци ќе најдат одговор, чисто за да има интересни аута од сите брендови и добра конкуренција, за да може вака жестоко да се дискутира и полемизира и во иднина. :)

Opel Insignia не е во иста класа со Honda Legend, помала е.

За второто апсолутно се согласувам. Арно ама, Италијаните не се тема на муабетот тука.

EDIT: сеа видов во кој контекст ти е муабетот за Insignia и Legend... Дека Хонда нема одговор за таа Инсигнија, а Опел нема одговор за Леџенд. Сореле :)

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
Opel vs Honda
« Одговори #67 на: 11 Октомври 2011, 16:45:43 pm »

Nema odgovor?
I thought so. ;)

;D

Многу жртви паднаа пораади воведување некакви си ЕКО нормативи така и Опел и Хонда настрадаа, или подобро снагата на моторите.  (иако веројатно ербас 380 флотата со нивните годишни летови веројатно го надмашуваат целото загадување од автомобилите).Она што опел го праеше пред петнаесет години го прави и сега, со тоа што мораше 15 години технолошки развој за да ги достигне перформансите од тоа време, а истовремено и задоволувајќи ги и денешните ЕКО норми.

Opel Insignia не е во иста класа со Honda Legend, помала е.

За второто апсолутно се согласувам. Арно ама, Италијаните не се тема на муабетот тука.

За првото реков дека и едните и другите немаат одговор на нешто што другиот го има - не зборев за директен конкурент на Инсигниа-та
За второто реков дека жалам за „убацуење“ у манџа, сакав само да напоменам дека технолошкиот развој на снагите беше (малку) забавен затоа што мора да се задоволат некои еколошки норми. :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен velestrumf

• Легенда
Opel vs Honda
« Одговори #68 на: 11 Октомври 2011, 16:46:46 pm »
Јес јес, видов :)

Турив и EDIT после тоа :)

Отсутен kimi makedonski

• Редовен
  • Пораки: 2781
  • Слобода или смрт
Opel vs Honda
« Одговори #69 на: 11 Октомври 2011, 16:46:54 pm »

Првиот твој пост во темава е.

Honda пред 15 години ги правеше најдобрите атмосферски бензинци, и еве 15 години после тоа, веројатно сеуште истото е вистина. На Opel сеуште се чека да направи асолен атмосферски бензинец.

Better never, than decades late...

Сигурен си дека ова не е класично спорење на квалитетот на опел. Опел има сосема солидни може и одлични бензински мотори а ти тврдиш дека нема ниту еден асален.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7689
  • Хорска Секција
Opel vs Honda
« Одговори #70 на: 11 Октомври 2011, 16:56:39 pm »
Gojdo..ne mi butaj zborovi vo usta koi ne sum gi kazal.
Ne e Kalibrata svetsko cudo..tuku noviot Type R  e bruka.
1) Шпекулативни информации
2) Брука во однос на што? На Инсигниа 2.0 турбо со 200КС?

Цитат
Za NSX imal Opel odgovor.

1) Opel Speedster 2.0 Turbo не е никаков одговор.
Opel Speedster Turbo
0-100km/h: 5.0 s
1/4 mile: 13.8 s
top dpeed: 243km/h

Honda NSX Type-S
0-100km/h: 4.8 s
1/4 mile: 13.5 s
top dpeed: 268km/h

2) Opel Speedster 2.0 Turbo е излезен во 2003. Honda NSX е излезена во 1990. Тоа е разлика од 13 години.

Цитат
Imidzot na Honda ne me zanima..samo znam deka so ovoj poteg ( ako e vistina)  imidzot si go zguzvaa i go frlija pravo vo kanalizacija.
Да токму поради имиџот на мотор кој врти до многу илјади Хонда ги избегнува турбашите. Крајно време е да ог фрлат во канализација тој имиџ бидејќи ќе пропаднат. Денес се бараат мали мотори со форсирана аспирација и со високи Еко стандарди.
Ум шо идит отпосле не јет ум!

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
Opel vs Honda
« Одговори #71 на: 11 Октомври 2011, 16:59:48 pm »
Јес јес, видов :)

Турив и EDIT после тоа :)

Ех, бев на темата па и побрз од едитот :)  Нема везе :)
Целта ми е да кажам дека технолошкиот развој на моторите не запре туку се насочи во друг правец а не во правец на снага, до пред некое време. сега веќе сите го научија трикот за задоволување на еко норми, па продолжија со развој во правец на снага. Развојот на турбо технологијата доведува до downsizing и почисти мотори, па сите ја гледаат иднината таму. И опел, и хонда и сите нивни конкуренти.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22218
Opel vs Honda
« Одговори #72 на: 11 Октомври 2011, 17:00:02 pm »
btw..koj ja otvori temava?
Jas ne, iako prviot post e moj..premesten od druga tema kaj sto mu e mestoto.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29719
    • CARclub.mk
Opel vs Honda
« Одговори #73 на: 11 Октомври 2011, 17:01:43 pm »
Поделена е темата, а пошто е фатен прв твој пост, пишува дека ти си ја отворил. А фатен е тој пост, пошто од таму почнува муабетот.

Отсутен velestrumf

• Легенда
Opel vs Honda
« Одговори #74 на: 11 Октомври 2011, 17:02:34 pm »

Првиот твој пост во темава е.

Honda пред 15 години ги правеше најдобрите атмосферски бензинци, и еве 15 години после тоа, веројатно сеуште истото е вистина. На Opel сеуште се чека да направи асолен атмосферски бензинец.

Better never, than decades late...

Сигурен си дека ова не е класично спорење на квалитетот на опел. Опел има сосема солидни може и одлични бензински мотори а ти тврдиш дека нема ниту еден асален.

Misunderstood. Се мисли на „асолен“ од аспект на перформансите и reliability (иаме ли наш збор за ова?) кои ги нудат бензинците на Хонда, а не ги нудат бензинците на Опел. Не се оспорува квалитетот. Бај д веј, се осврнуваме на период од пред 15 години, пошто тоа беше рефенрентна точка во времето која Стратро ја означи како почеток на сагата :)

Банален пример: Honda Civic 1.4i vs Opel Astra 1.4i (Model Year: 1996-1997)