прво да кажам многу тешка дилема и најчесто секој избор ќе се базира на чуства, а не на факти, а тоа води до некој тешки зборови и упропастена тема. Јас ќе се обидам мојот избор да го оправдам и со факти и чуства. Помеѓу овие два бренда, секогаш бирам Хонда, Опел за мене претставува синоним за германски конзерватизам, со сигурност Опел нуди квалитет, но од друга страна колите им се еден вид конфекција, пример: да паркираме најниско опремена астра и цивик еден до друг, што мислите која кола ќе привлече повеќе погледи.
За квалитетот на моторите на Хонда еве цитат од википедија
“Honda engines powered the entire 33-car starting field of the 2010 Indianapolis 500 and for the fifth consecutive race, there were no engine-related retirements during the running of the Memorial Day Classic.“
Исто така Хонда учествува во Ф1 Шампионатот од 1964 година.
Хонда произведува автомобили, но исто така произведува и мотори, косилици, пумпи за вода...
Цивикот е број еден култна кола во светот за тунинг и стајлинг, сигурно ниедна друга кола не им носи толку пари на афтермаркет производителите на делови колку цивикот, а особено во Америка.
Прелудот своевремено беше најубавото дизајнирано купе, тоа не е само мое мислење туку и на top gear, односно на Кларксон во споредбениот тест помеѓу, прелудот, корадото, калибрата и проубот на форд, а мислењето на Кларксон во автомобилскиот свет многу значи.
Хонда кларити е колата која по мене ќе донесе револуција во авто индустријата, како прва кола на водород што најверојатно ќе влезе во сериско производство и ќе се продава глобално и за разлика од приусот, кларити ќе направи разлика.
Ова се само дел од фактите што ја прават Хонда број еден производител на автомобили за мене и тоа не само во споредба со Опел, туку и со сите други производители