Автор Тема: Искуства со враќање на километража и нивно откривање :)  (Прочитано 47446 пати)

Отсутен Co9099

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 106

Еве кои методи јас користам за откривање на киломтреажа на возило:

*На BMW од 1998 до 2005 година преку PA Soft може да се видат киломтрите впишани во IKE (Бројката на Шал Табла), LCM (Бројка на Компјутер), EWS (Бројка на клуч). На сите 3 места различно се запишуваат цифрите. Пример ако возилото има 126,921 км. Ќе изгледа вака:

IKE: 126,921km
LCM: 126,900km
EWS: 125,000km

Ако форматот не изгледа како одозгора, туку изгледа вака:

IKE: 126,921km
LCM: 126,921km
EWS: 126,921km (или пак сосема некоја различна цифра овдека)

Тогаш менувани се, исто така ако извади грешка: Syntax, Checksum Error значи дека некој рчкал во меморијата, и на шал таблата се појавува Tamper Dot

На BMW од 2005 нагоре истот може да се види со Bavarian Technic програмот.

Заборавeте на сервисни книшки, тоа се може фалш да се направи. Еве како јас најдов реални КМ.
Го гледам возилото пример во Hessen Германија, гледам дека е регистрирано во TUV Hessen, им праќам mail и они ми праќаат сите документи според број на шасија. Јас кога бев со другаче да зима кола имавме документи од секоја регистрација на 2 години од кога е произведено:

(цифриве од рака ги вадам приближно беа)
2002: 1,700км
2004: 52,800км
2006: 71,920км
2008: 92,100км
2010: 132,910км
2012: 150,100км
2014: 172,000км (последна регистрација)

Тоа е исто така најлесен и најдобар начин за проверка на КМ.

Отсутен Kikac

• Редовен
  • Пораки: 2735
  • Шалабајзер

Јас го имам човекот за седиштата што ги прави профи :D

Пушти бројче ако не ти е тешко, сакам предното возачко да го средам, малце е распукана кожата
No turbo, no fun :)

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6992
  • Бенве сие бенве
Одг:
« Одговори #92 на: 03 Јули 2015, 19:05:40 pm »
Daj mi i mene ahtung mi treba za kamionkt, samo nemoj da e slavce hristov ke treba kredit da zimam

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3134
Еве јас имам Фиеста дома, и очајно ми треба Е класа. Од прва рака значи зборам.

Не си единствен.

Сепaк требa и дa те.бивa зa тaкви рaбoти.Дaр oд гoспoд е тoa дa знaеш дa гo убедиш чoвек.Пријaтелoв сo кoгo зaеднo учевме среднo,a пoсле и фaкултет,не му oдеше бaш учењетo,aмa ете дoкaз декa чoвек aкo гo бивa ќе се снaјде.А и дa те убеди леснo е тoa зa негo.Всушнoст тoa е негoвoтo шкoлo,oн џaбе oдел пo фaкултет,кoгa денес тoј не му нoси ништo.Зaрaбoтувa блaгoдaрение нa дaр oд бoгa.Тaлент.Успеa дури и дa гo нaпрaви среќен aлбaнецoв.Еднoстaвнo неверoјaтнo.Пo 2-3 кoли прoдaвa вo месецoт,плус aнгaжирaл рaбoтници и прaви фaсaди нa куќи.и тaму врaбoтувa луѓе пa и плaтичкa нa нив им дaвa.Не седи чoвекoв.Цел ден мисли штo и кaкo дa рaбoти

1. Браво за долгиот и опширен пост.

2. Ебати "дарот" кога мами луѓе. Нека седне он жена и дете у некоја од тие коли и нека гарантира дека сè ќе е ок. Нема.

3. Измама е кривично дело и за истото се лежи во затвор.

4. Тоа по мене се арам пари. Да не враќал километража и средувал седишта ќе видиме колку ќар ќе направел.

5. Ради вакви и слични махери земјава ни е каде што е, и нема абер да се среди.

On topic:

Километражите и останатите работи се читаат преку OBD конекторот и претпосатавувам треба USB -> OBD кабел. Било кој кабел ќе врши работа? Програмите за исчитување на податоците се побитни (поскапи)?

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14706
^

Се согласувам со Smole.

Не е тоа за алал. Токму таквото размислување за „море алал да му е како ги прелажува луѓето“ државата ни е во ситуација каква што е.

Отсутен Dimitar

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 445
^

Се согласувам со Smole.

Не е тоа за алал. Токму таквото размислување за „море алал да му е како ги прелажува луѓето“ државата ни е во ситуација каква што е.

Државата ни е таква бидејќи дозволува такви работи.
Зарем она не предвидела дека ќе се увезуваат 90% извозени коли

Али царина и давачки од секоја ја тера да молчи.
Си преќутува зашто и е арно веројатно

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5915
Cim nekoj prekupec pocne da ti se kolne deka se tie km i nese vrakjani kazi vo red prijatele ajde na notar na moj trosok edna izjava dokolku e taka kako sto zboris vo red dokolku e vrakjano kola ima ali pari nedobivas..
Ova mu go imame napraveno na eden i odma smeni moabetot ama moze bugarite vratile,moze germancite,moze prethodniot gazda a pred toa bese vozilo od prv gazda ne pipnato u sve ni se iznakolna deka e taa kilometraza.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14706
Да де...тоа им е last resort. Ќе ти рече што е до мене јас знам дека е 180 000км :) Можда и тој бил измамен. Ако успееш да докажеш дека ТОЈ го направил тоа тогаш може да одговара.

Затоа и во нотарскиот договор тоа ти стои. Видено купено како беше. Откако ќе се потпише нотарскиот договор, продавачот е ослободен од одговорност.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
Км не е опасно и милион да е вратена, лошо е кога возилото е склопено како киндер јајце со крпени ербези.

Отсутен Vlado_78

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 228
    • Pretty Womans from your city for night
Според мене кола со +300 000 км е "крпен живот", без разлика колку е  добро чувана. Нонстоп ќе искача по некој квар и ќе треба со страв да тргаш на пат да не ти откаже нешто.
Значи со +300000км не е само моторот амортизиран туку и секоја осовина/лагер на секој дел што вртел тие +300К км, а такви има еден куп во кола(мењач,подвозје,алансер,клима...). Тука може да се додадат и пумпи и вентили(не во моторот) кои истотака нонстоп работат за тие поминати км и само се чека кога едно по едно ќе откажува пошто им дошол кајот на работинот век. Овие работи гледам никој не ги есапи а може многу проблеми да ти направат.
Сите ги интересира само МОТОРОТ.... "Нема гајле овие тераат и 500К км без проблем!!!!" :)
Не ни чудо зошто толку паѓаат цените на запад за коли над 250-300К км....

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Бенве сие бенве
Одг:
« Одговори #100 на: 09 Јули 2015, 11:33:05 am »
јас што сум со ограничен буџет од некои 8000 еур цел живот матиз ли треба да возам?

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
Ти без 15000 евра на кафе не искачаш а правиш филмови демек до 8000 евра буџет си имал :)

Отсутен Roci

• Сениор
  • Пораки: 3869
E ajde de ;)

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7513
Ти без 15000 евра на кафе не искачаш а правиш филмови демек до 8000 евра буџет си имал :)

Остај го, 8000 евра само гумите на камионот му вредат... ;D :D

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Бенве сие бенве
Одг:
« Одговори #104 на: 09 Јули 2015, 11:45:18 am »
ne znam koj dade 100 000eur za 6ka denovive, ko bato spens da bese toj...  achtung sedi miren brat da ne izvadam print screen od chat kaj sto se falis deka na pokanite za svadba ke pises poklon vo plik za da soberes pari za jaka kola za da mozes da se pojavis na sobir i da krekas kako sto si znaes tuka na forumov...  roci, ostaj gi ovie,  na los pat ke te navedat