Автор Тема: Искуства со враќање на километража и нивно откривање :)  (Прочитано 45588 пати)

Отсутен dejan.A

• Почетник
  • *
  • Пораки: 11
 ??? ??? ???
Хеј ту ол.
Сакам да купам кола, таргет ми е Форд Фиеста 1.4 ТДЦИ 2003 година.
Сите фиести што ги има по огласиве се со од 100 до 160 илјади километри поминати. ( и повекјето донесени од германија )
Е вака сеа...
Отворам на мобиле.де и таму фиестите 99% имаат над 250 илјадарки поминато, што ме замисли дали овие што се тука се вратени или па се донесени тие 10 коли што се со 150 илјади.
Има ли некој искуство со ова, дали може да се открие ако е вратена километражата или нешто слично.

п.с. Барав на форумов во врска со оваа тема ама не најдов ништо  :P
Стара кола и млада жена бараат многу работа :D

Отсутен ARMEX

• Сениор
  • Пораки: 3616
Одг:
« Одговори #1 на: 29 Јуни 2015, 13:52:05 pm »
Дoнесени се тие сo пo 350-450.000км, пa се врaтени. Мaлку дoшминкaни дa не ти се рaспaдне нa прoбувaње, a oткaкo ќе јa купиш гoрниoт нaпoмoш.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14517
  • Пудингот на шоферството
Баш така.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55074
  • Махер
Одг:
« Одговори #3 на: 29 Јуни 2015, 13:56:40 pm »
За фиеста имаш наши коли. Ај мечкојна да бараш. Тие се ретко над 100000км на стари таблици.

Отсутен mmm121

• Сениор
  • Пораки: 3799
  • Ford Focus MKI 1.6 & MKII 1.4
Отсекогаш ми било проблем да разберам зошто кај нас колите се поефтини и со помалку км отколку во Германија :-D
Еве Армекс ми разјасни :-D

Отсутен dejan.A

• Почетник
  • *
  • Пораки: 11
Ами чаре???
А постои ли некоја опција да се открие тоа на пример со компјутерска дијагностика, сте се сретнале ли со таков проблем?
Стара кола и млада жена бараат многу работа :D

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14422
Можи со компјутерска дијагностика.

Како и да е, колата се носи во професионален сервис (ако некоја ептееееееееен ти фати окото) и тоа по можност да биде официјален сервис. Се прави детална проверка на возилото (мотор, подвозје, пренос, лимарија) и проценуваш дали ја бива или не.

Километри си се километри, ама не значи дека ако има 250 000км колата е лоша. Ако е правилно одржувана нема да има проблем. Се зависи што ќе кажи дијагностиката.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14517
  • Пудингот на шоферството
Кај некои коли можи да се открие со добра дијагностика,ама кај Фиеста не ми се верува.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55074
  • Махер
Одг:
« Одговори #8 на: 29 Јуни 2015, 14:08:18 pm »
Да постоеше начин ќе го средеа начинот за да не постои.

Се гледа по воланот по кожата на мењачот по седиштето на возачот, по заматеноста на фаровите, по состојбата на централната конзола...

Сите овие трпат 100.000 без проблем ама како оди над тоа полека знаците се појавуваат. Как фиеста форд и слично. Кај Е класа не се познаваат рецимо. :)

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
Воланите мислам не се веќе мерка. Има многу луѓе што ако е излижан или искинат воланот даваат 100 евра го менува (некаде видов оглас дека за 500 денари дечко репарира кожа на волан). Ја носи на хемиско и изгледа како нова внатре. Со 150 евра додава вредност од 500 евра плус.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9181
ако отвориш огласи кај нас сите коли дури и по 10 гоидни стари се 180 до 190к од увезените, ако јас во мк ке направам за 10 години 150к можам да замислам тој во Германија

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
Не тврдам ништо само најдов некои статистики

In general, average annual mileage for a German passenger car was 13,500 km in 2002, about
5 % less than in 1993 (14,200 km per car). ЛИНК документ од 2006

Тhe European average for a traditional internal combustion-engined (ICE) vehicle (6,721 miles, 10,816 km) ЛИНК

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
Во овластен сервис да видиш на колку километри и до кога и бил правен сервис на колата (доколку може), па одприлика ќе знаеш колку има поминато. Ако и е правен сервис до пред да ја купиш ќе ги знаеш и реалните километри. Барем јас мислам дека се точни тие бројки...
Е сега незнам дали овластениве сервиси имаат архива од сите сервиси што се правени кај нив со километри, или имаат податоци само за последниот ?

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34225
  • Таков е животот... јебига
Ами чаре???
А постои ли некоја опција да се открие тоа на пример со компјутерска дијагностика, сте се сретнале ли со таков проблем?

Зошто да се мачиш да откриваш кога веќе знаеш дека се 200к километри вратени. Мислам.... кам он.

Не тврдам ништо само најдов некои статистики

In general, average annual mileage for a German passenger car was 13,500 km in 2002, about
5 % less than in 1993 (14,200 km per car). ЛИНК документ од 2006

Тhe European average for a traditional internal combustion-engined (ICE) vehicle (6,721 miles, 10,816 km) ЛИНК

Хмм... јас очекував барем 20.000км да е годишно просекот.

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6908
  • Бенве сие бенве
Одг:
« Одговори #14 на: 29 Јуни 2015, 21:09:27 pm »
Колега зема Ц 270ка цди од славна паланка 2005год, 170 000 на тахо. Ја приклучив на дијагностика (од никола бб од форумов ја купив) последно долевање уље (колата нема шипка) на 400 и нешто илјади, овој змија го апна, боја смени :)