Автор Тема: Alfa Romeo 159 TBi Turismo Sport (nera turbo benzina)  (Прочитано 196249 пати)

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20632
Одг: Alfa Romeo 159 TBi Turismo Sport (nera turbo benzina)
« Одговори #510 на: 30 Март 2017, 23:50:53 pm »
@Simo - Carrier159 данќешун! Дали и колку е тешко/комплицирано инсталирањето?

Прилично сум сигурен дека тука ремапот би ме коштал многу поише од ~200 евра, колку што отприлика чинат овие чипови. Некако имам утувено у глаа дека тоа е покомплицирано и за изведба и за „живот“, а не би сакал непотребно да комплицирам ствари.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17448
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #511 на: 31 Март 2017, 00:03:05 am »
Ремап само на дајно, натенаане да си седне тјунерот да си ја прилагоди смесата да биде оптимална при секој ранг на вртежи. Ремап склапан во странство, кој овде се препродава за 200-300 евра... Никад. Поарно тјунинг боксов, се прилагодува на фабричките параметри што ги чита од сензорите...

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20107
« Одговори #512 на: 31 Март 2017, 01:25:22 am »
Чим е за 200 евра тоа поарно е :)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43648
  • Il Moderatore
« Одговори #513 на: 31 Март 2017, 07:47:57 am »
@velestrumf Инсталацијата е ептен едноставна. Кај мене е прештекување на неколку џекчиња од сензори и тротл боди и приклучување на боксот на акумулатор. Не можам да најдам некои специјализиран бокс за воксол/опел, ама има опции како рејсчип... Јас сепак за тој мотор би направил ремап поради потенцијалот што го има како детјуниран 160кс мотор :)
Инаку, Novitec-от кошта нешто повеќе од 200е...

@MartinAlfista Не е ова којзнае колку специфичиен мотор, ниту па има некои модификации на него, за да мора рр ремап да се направи.  Само добра квалитетна мапа, од респектабилен и докажан извор (сигурно по опел форумите ќе се најдат тие што со сигурност ги бива), ќе заврши работа за безбедно појачување на снага без потреба од РР и слични заврзлами. Претежно сите нудат враќање на оригинал мапа и пари, доколку не ти се допаѓа она што си го добил со ремапот.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен TRPEE

• Редовен
  • Пораки: 1542
« Одговори #514 на: 31 Март 2017, 10:27:05 am »
Како и да е ремап е стално поубава варијанта но и поризична. Се зависи кој ја прави мапата. Боксот си дава лажни податоци и така дига снага.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17448
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #515 на: 31 Март 2017, 10:38:00 am »
Според мене ремап "на слепо" не може да го биде за секоја кола, и мое субјективно мислење е дека никогсш не би тргнал по таа патека ако барам повеќе снага. Зошто не може да го биде (пак субјективно): колите на кои се тестира таа мапа верувам се 100% технички исправни, со нови сензори, чистени ЕГР ДПФ, на кратко доведени во перфектна возна состојба (со цел декларираната добиена снага да е што повисока). Кола од секојдневието која се вози редовно сигурно има намалена функционалност на некој сензор или ЕГР ДПФ и останати ствари, со што мапата сигурно нема да функционира идеално.

Најубаво решение би било како што прават во Автотек: спремна мапа, па само ја прилагодуваат на секое поединечно возило со помош на РР.

Отсутен TRPEE

• Редовен
« Одговори #516 на: 31 Март 2017, 10:47:05 am »
Ako bi znaele da ja prilagodat ke znaat i da ja napravat kako ti posakuvas.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #517 на: 31 Март 2017, 10:56:13 am »
Според мене ремап "на слепо" не може да го биде за секоја кола, и мое субјективно мислење е дека никогсш не би тргнал по таа патека ако барам повеќе снага. Зошто не може да го биде (пак субјективно): колите на кои се тестира таа мапа верувам се 100% технички исправни, со нови сензори, чистени ЕГР ДПФ, на кратко доведени во перфектна возна состојба (со цел декларираната добиена снага да е што повисока). Кола од секојдневието која се вози редовно сигурно има намалена функционалност на некој сензор или ЕГР ДПФ и останати ствари, со што мапата сигурно нема да функционира идеално.

Најубаво решение би било како што прават во Автотек: спремна мапа, па само ја прилагодуваат на секое поединечно возило со помош на РР.

Не е така. Мапата не ги дисквалификува системите за адаптација на екуто кои се вградени за компензација на староста на возилото.
Добра мапа функционира и на ново и на старо возило. А ако возилото не е 100% технички исправно, тогаш треба прво да се доведе во таква состојба, пред било што друго да се прави.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 3862
« Одговори #518 на: 31 Март 2017, 11:20:10 am »
Вицот беше - "Глеј го оној ќопавион какво добро одело има" :)

Отсутен TRPEE

• Редовен
« Одговори #519 на: 31 Март 2017, 11:23:20 am »
U ecu sistemi za starost nema :) ako ima ostapki nadvor od granicite na senzorite  ke si svetne cek engine bezrazlika dali gresno procital i e aut senzor ili e nesto drug priblemot.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 3862
« Одговори #520 на: 31 Март 2017, 11:24:23 am »
@velestrumf погледни ги овие: https://tdi-tuning.com/car/vauxhall/insignia/20-cdti-158-bhp-160-ps-118-kw-350-nm-258-lbft/crtd4-twin-channel-diesel-tuning-box-chip

Малце отпојќе скаат пари ама на неколку форуми ги сретнувам како едни од подобрите боксови.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #521 на: 31 Март 2017, 11:44:46 am »
U ecu sistemi za starost nema :) ako ima ostapki nadvor od granicite na senzorite  ke si svetne cek engine bezrazlika dali gresno procital i e aut senzor ili e nesto drug priblemot.

Отсутен TRPEE

• Редовен
« Одговори #522 на: 31 Март 2017, 12:17:35 pm »
Ako znaes winols najdi damos  baraj kaj ima sistemi za starost. Kako kazav ima tolerancii i prioritetni mapi

Edit da ne gresam dusa mozebi nekoe ima ne sum prelistal site ecu a

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #523 на: 31 Март 2017, 12:26:49 pm »
Ako znaes winols najdi damos  baraj kaj ima sistemi za starost. Kako kazav ima tolerancii i prioritetni mapi

Edit da ne gresam dusa mozebi nekoe ima ne sum prelistal site ecu a

Еве, сега проверив во E-Learn, за дизелите го нема тој дел :) До сега немам читано многу за дизелскиве екуа :) За бензинските, уште од стилото има Self-Adapting секција опишана.

Отсутен TRPEE

• Редовен
« Одговори #524 на: 31 Март 2017, 12:33:02 pm »
Epa benzinci neam citano mnogu :)