Автор Тема: ПРАШАЊЕ!  (Прочитано 62695 пати)

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8532
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
ПРАШАЊЕ!
« на: 25 Септември 2011, 13:52:27 pm »
Значи имам ставено плински уред кај вас, се работеше како што треба.
Примав повеќе совети од луѓе да не ја возам колата на плин на максимална поради можно горење на вентилите, но вие ми одговоривте дека нема да има проблем на плин да ја возам колку сакам. Па јас ве послушав и возев околу 190, вентилите на два цилиндра изгореа, пепел.
Испадна дека луѓето имале право, затоа што плинот е сув и се ствара голема температура.

Прашањето е може ли ова да падне на вас или е моја грешка лична и немам шанса да го докажам спротивното?

Сакам искрен одговор на искреното прашање. Поздрав.
« Последно менување: 25 Септември 2011, 14:21:07 pm chlink »

Отсутен mmm121

• Сениор
  • Пораки: 3799
  • Ford Focus MKI 1.6 & MKII 1.4
Одг: ПРАШАЊЕ!
« Одговори #1 на: 25 Септември 2011, 14:09:35 pm »
Чисто се сомневам дека некој нешто ке ти признае.....

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8532
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
« Одговори #2 на: 25 Септември 2011, 14:21:53 pm »
И јас така мислам ама да прашам, може можам да докажам.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14287
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #3 на: 25 Септември 2011, 14:25:23 pm »
почекај одговор  ;)
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен DareBmw

• Сениор
  • Пораки: 4305
  • К’мет
« Одговори #4 на: 25 Септември 2011, 16:21:07 pm »
Члинк и јас сум слушал дека максимална не се вози на плин , затоа и не практикувам . Тешко дека ќе ти признае некој , ама може да се докаже .

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29665
    • CARclub.mk
« Одговори #5 на: 25 Септември 2011, 17:21:47 pm »
Ух, баш ми е криво друже. :(

Се надевам дека ќе го решиш проблемот. А баш сакав да прашам кај си, ем те нема на форум, ем не сум ти ја видел Алфата на стандардно место веќе некое време.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7689
  • Хорска Секција
« Одговори #6 на: 25 Септември 2011, 19:53:03 pm »
Кумашинов мој вози Alfa 156 2.0 TS со 40000km извозени на плин без проблем. Најверојатно ќе да е до стилот на возење + моторот ти е осетлив и лесно расиплив.

Инаку не верувам дека во Плимонт ти гарантирале дека нема гајле. И мене ми рекоа дека нема гајле да ја возам на пуна гас оптеретена на кратко, но никако да не ја газам на долги релации. Ако веќе имам таква желба тогаш да ја возам наизменично пола саат на плин пола саат на бензин.

BTW, ако си сакал да прашаш, си можел да го направиш тоа по телефон или да појдеш таму на лице-место. А ако прашуваш овде излегува дека го (зло)упторебуваш форумот за да им направиш лош публицитет како што јас го направив тоа во случајот со Новус.
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #7 на: 25 Септември 2011, 20:10:54 pm »
Ту да му ебем матер.

Отсутен Jove

• Сениор
  • Пораки: 3129
« Одговори #8 на: 25 Септември 2011, 20:21:23 pm »

Ту да му ебем матер.

Се пцуе ли по алфа да му ебем матер а ? ;D
Losers always whine about their best, winners go home and fuck the prom queen :)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43706
  • Il Moderatore
« Одговори #9 на: 25 Септември 2011, 23:19:21 pm »
Значи имам ставено плински уред кај вас, се работеше како што треба.
Примав повеќе совети од луѓе да не ја возам колата на плин на максимална поради можно горење на вентилите, но вие ми одговоривте дека нема да има проблем на плин да ја возам колку сакам. Па јас ве послушав и возев околу 190, вентилите на два цилиндра изгореа, пепел.
Испадна дека луѓето имале право, затоа што плинот е сув и се ствара голема температура.

Не знам што е „сув“ , ама при согорување плинот развива поголема температура, па издувните вентили можно е побрзо да страдаат. Пошто и јас имам алфа со плин, баш ме интересира кој систем го имаш и кои беа симптомите.

Инаку, интересен факт, ако ти е „сиромашна“ смешата, температурите се уште повисоки, а малку „побогата“ смеша може да ја намали температурата на издувните гасови.

Можеби лошиот сооднос поради „МАФ“ сензорот или лоша „ламбда“ сонда придонеле за горење на вентилите?

Инаку, некаде читав дека е згодно сите 8 издувни да ги смениш, пошто шансите да изгорат други два (најслаби во низата) се големи, и така... два по два...

Мене до сега никој не ме предупредил дека „Алфа“ има слаби вентили... И баш ме интересира, дали последица е „пропаѓање“ на вентилите во главата (некогаш се случува да пропаднат малку лежиштата, поради висока температура, и да се намали зазорот на вентилите, па постепено да изгорат), или е самиот вентил слаб. Ако на останатите вентили им се намалил зазорот, веројатно е ова првото. Ако е тоа случај, тогаш решението е едноставно, само малку поредовно штелување на вентилите и терај.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17502
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #10 на: 25 Септември 2011, 23:55:51 pm »
Члинк жал ми е другар. Само тоа имам да ко кажам...

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14287
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #11 на: 26 Септември 2011, 01:25:01 am »
Члинк,мене цела АЛФА ми изгоре,па ти за 2 вентили праиш галама....е сега или јас не сум арен или ти  ??? ;) :D
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #12 на: 26 Септември 2011, 08:27:35 am »
Па не се два вентила, осум ќе да се.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 8952
« Одговори #13 на: 26 Септември 2011, 09:27:28 am »
jas kolku sto znam neli ako kolata ima nesoodvetni ventili za plin se dodava taa kapalkata sto gi podmackuva i gi ladi...
ako ne site vikaat nema problem neli..

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #14 на: 26 Септември 2011, 09:58:59 am »
jas kolku sto znam neli ako kolata ima nesoodvetni ventili za plin se dodava taa kapalkata sto gi podmackuva i gi ladi...
ako ne site vikaat nema problem neli..

Не постојат соодветни или несоодветни вентили, обично на моторите кој се со поголема моќност и работат на повисоки обртаји обавезно мора да има ладење на вентилите.