Автор Тема: Домашни Миленици  (Прочитано 839908 пати)

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3127
  • Слобода или смрт
Одг: Домашни Миленици
« Одговори #3540 на: 22 Февруари 2015, 19:13:32 pm »
Fic тебе никој не ти забранува да го чуваш дома ама во парк и на улица и тоа како ќе се запитаме дали не ти забранувам да се приближува до мене или до моите најблиски. И да нема да чекам нешто да се случи па да реагирам туку ќе реагирам пред било што да се случи односно веднаш штом ќе видам таква гнаса во моја близина.

Со закон би требало да е дозволено да застрелаш куче од одредени раси што не носи маска и не е врзано на јавно место.
« Последно менување: 22 Февруари 2015, 19:18:44 pm kimi makedonski »

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34364
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #3541 на: 22 Февруари 2015, 20:48:49 pm »
Треба да е забрането и тоа сериозно забрането било кое куче од среден или висок раст да се изнесува во јавност без маска.
А за застрелувањето се подразбира. Дозволено е да застрелаш човек во самоодбрана (застрелаш не мора да значи убиеш) а камо ли пак опасно животно.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20834
« Одговори #3542 на: 22 Февруари 2015, 20:56:29 pm »
Не дај Боже да пробаш без никаква причина да ми го повредиш кучето, нема да биде добро за тебе.

Па уште ќе стрелале тука, па со закон да било дозволено... Не туку се курчете многу многу.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #3543 на: 22 Февруари 2015, 21:02:57 pm »
Што па ти се палиш без причина? Никој не ти го чепка кучето без причина, ниту има потреба ниту сака ниту пак го интересира.
Ама да се затрчува накај мене и да покажува агресија ќе си го добие на било кој начин без притоа да барам дозвола од тебе. Затоа, секој соственик на опасно куче треба да води сметка истото да не представува или пак да наликува на опасност према други луѓе. Дали ќе го врсеш со синџир или ќе му ставиш маска мене не ми е битно. Како си сакаш така.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #3544 на: 22 Февруари 2015, 21:07:30 pm »
Треба да е забрането и тоа сериозно забрането било кое куче од среден или висок раст да се изнесува во јавност без маска.
А за застрелувањето се подразбира. Дозволено е да застрелаш човек во самоодбрана (застрелаш не мора да значи убиеш) а камо ли пак опасно животно.

Ја се палам без причина?? Нека биде сериозно забрането тоа, тогаш кога луѓето со среден или висок раст, да мора во јавност да се појавуваат со лудачка кошула.

Ако било кој се улетува со агресивни намери накај тебе, имаш право да се одбраниш.

Повели најди ми интернационално прифатена класификација на „опасни“ и „неопасни“ кучиња. Секое куче може да биде „опасно“ или „неопасно“. Во најголем број од случаеви ОД СОПСТВЕНИКОТ ЗАВИСИ.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #3545 на: 22 Февруари 2015, 21:27:50 pm »
Опасно или неопасно куче не е глобална класификација.
Прво, самиот сопственик треба да знае дали кучето му е агресивно или не. Посшто може и Лабрадор да нападне (како Цезар Милан) а мже и Питбул да биде мирен.
Второ, вилицата на доберман може да задави возрасен човек, а вилицата на пекинезер или на пинч не може да задави ни дете.

Причината за палење мислам дека ти е неосонована, настрана тоа што малку ми е нејасна. Човек е човек, куче е куче. Секој човек надвор на улица одговара сам за себе, изгледа како човек, покажува емоции како човек. Кучето не го разбираш, не може секој да препознае како кучето е расположено, дали е исплашено, дали е агресивно. Кучето е куче, нечија сопственост а не рамноправно суштество во човечко општество. Затоа носењето на корпа кај кучињата не можеш да го поврзеш со носењето на лудачка кошула кај луѓето. Кога би знаел дека одреден дел од паркот е наменет за кучиња, не би се шетал таму, особено не со деца на пример. Исто како што не би се шетал низ санаториум со деца.

А тоа дека агресијата на кучето во најголема мерка зависи од СОПСТВЕНИКОТ тоа со прилично голема резерва на точност. Тоа влече корени од тоа кога во развиените општества нечие куче ќе повреди нечие дете, сопственикот на кучето е тој кој е МАТЕРИЈАЛНО виновен и кој мора да ги сноси трошоците за лекувањето, рехабилитацијата и претрпениот стрес. А за агресијата на кучето виновни се и многу други фактори, директно или индиректно поврзани со самиот сопственик (или сопственици).

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Слобода или смрт
« Одговори #3546 на: 22 Февруари 2015, 21:53:22 pm »
Не дај Боже да пробаш без никаква причина да ми го повредиш кучето, нема да биде добро за тебе.

Па уште ќе стрелале тука, па со закон да било дозволено... Не туку се курчете многу многу.

Твоето куче на еден метар од мене без маска и без синџир ми е доволен мотив ако сакам да интервенирам сосема оправдано. Едноставно не сакам бе да е до мене и ако сакам можам да го испровоцирам да направи инцидент и да ме повреди па потоа судски да барам оштета.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #3547 на: 22 Февруари 2015, 22:06:41 pm »
Опасно или неопасно куче не е глобална класификација.
Прво, самиот сопственик треба да знае дали кучето му е агресивно или не. Посшто може и Лабрадор да нападне (како Цезар Милан) а мже и Питбул да биде мирен.
Второ, вилицата на доберман може да задави возрасен човек, а вилицата на пекинезер или на пинч не може да задави ни дете.

Причината за палење мислам дека ти е неосонована, настрана тоа што малку ми е нејасна. Човек е човек, куче е куче. Секој човек надвор на улица одговара сам за себе, изгледа како човек, покажува емоции како човек. Кучето не го разбираш, не може секој да препознае како кучето е расположено, дали е исплашено, дали е агресивно. Кучето е куче, нечија сопственост а не рамноправно суштество во човечко општество. Затоа носењето на корпа кај кучињата не можеш да го поврзеш со носењето на лудачка кошула кај луѓето. Кога би знаел дека одреден дел од паркот е наменет за кучиња, не би се шетал таму, особено не со деца на пример. Исто како што не би се шетал низ санаториум со деца.

А тоа дека агресијата на кучето во најголема мерка зависи од СОПСТВЕНИКОТ тоа со прилично голема резерва на точност. Тоа влече корени од тоа кога во развиените општества нечие куче ќе повреди нечие дете, сопственикот на кучето е тој кој е МАТЕРИЈАЛНО виновен и кој мора да ги сноси трошоците за лекувањето, рехабилитацијата и претрпениот стрес. А за агресијата на кучето виновни се и многу други фактори, директно или индиректно поврзани со самиот сопственик (или сопственици).

Види... Ќерка ти може да стане "Black Widow" или цурата во "Gone Girl", а може да биде и сосема нормално, општесвено прифатено човечко битие. Од тебе зависи кон која насока ќе отиде.

Твоето куче на еден метар од мене без маска и без синџир ми е доволен мотив ако сакам да интервенирам сосема оправдано. Едноставно не сакам бе да е до мене и ако сакам можам да го испровоцирам да направи инцидент и да ме повреди па потоа судски да барам оштета.

Ако моето куче е во територија каде му е дозволено да биде пуштено слободно, а ти имаш нешто против со тоа да имаш кучиња до тебе, не шетај во таа територија. Ако поентата ти е да го испровоцираш кучето да направи инцидент за потоа судски да бараш оштета, тогаш нешто не е у ред со тебе.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #3548 на: 22 Февруари 2015, 22:22:42 pm »
можам да го испровоцирам да направи инцидент и да ме повреди па потоа судски да барам оштета.

Знаеш ли дека можеш да наебеш на суд поради тоа многу повеќе одошто сопшственикот на кучето може во истиот случај?

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4456
« Одговори #3549 на: 22 Февруари 2015, 22:29:20 pm »
леле брате какви стереотипи сте имале бог да чува.дали сте нормално кучиња ќе сте стрелале?што не земете по улица шетајте и убивајте луѓе кои се агресивни?а за агресивни раси,ме има укасано пекинезер педерски од позади и некоја мала пудла и тоа додека ја галев.е сеа тие не се гнасни раси и може да ги чувате,али ротвајлер,доберман,дога не,пошто живи луѓе јадат.муабети за мали деца

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14879
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #3550 на: 22 Февруари 2015, 22:30:21 pm »
Nemam nikakov strav od kucinja, no vo posledno vreme eden komsija si cuva pitbul I si go seta niz maaloto bez maska I bez sindzir...Pred dva-tri dena od nigde nikade bez nikakvo laenje op mi ja lizna rakata se vrtam I gledam pitbul do mene onaka skros neocekuvano abe mocta mi se sece...I komsijata mu dovikuva od podaleku ova kiceto se povlekuva nemaee nisto strasno ama bate toa kaj nekoj koj ima strav ili kan malo dete ne e preporaclivo...I mu vikam abe komsii nemoj vaka nekoj ke go izvadis od pamet...Mi vika abe mirno e...Mu velam ok e se ama ne se site kako mene nekoj stvarno ke se strefi...Inaku ne daj Boze nesto poseriozno go strelam I kuce I gazda I ic oko ne me trepnuva.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55153
  • Махер
« Одговори #3551 на: 22 Февруари 2015, 22:34:16 pm »
Нормално.

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Слобода или смрт
« Одговори #3552 на: 22 Февруари 2015, 23:00:42 pm »
можам да го испровоцирам да направи инцидент и да ме повреди па потоа судски да барам оштета.

Знаеш ли дека можеш да наебеш на суд поради тоа многу повеќе одошто сопшственикот на кучето може во истиот случај?

Можам да наебам на суд ако му се издерам на куче? Под провоцирање не значи ударање. Едноставно почнувам да се дерам да трчам и ете ти инцидент... А тоа што он вика дека кучето имало место каде да шета а јас не да не е обратно? Со закон јас имам право да се движам на секоја јавна површина. За кучиња мислам дека нема таков закон.

Ако моето куче е во територија каде му е дозволено да биде пуштено слободно, а ти имаш нешто против со тоа да имаш кучиња до тебе, не шетај во таа територија. Ако поентата ти е да го испровоцираш кучето да направи инцидент за потоа судски да бараш оштета, тогаш нешто не е у ред со тебе.

Јас да се приспособувам на територија на твоето куче? Само ако си ја платил и ми покажеш документ за приватна сопственост. Во секој друг случај ти ако си нормален на секоја забелешка ќе реагираш и ќе го тргнеш кучето, уствари не би ни требало да дозволеш кучето да биде таму а не да има потреба да реагирам.
« Последно менување: 22 Февруари 2015, 23:07:54 pm kimi makedonski »

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44587
  • Il Moderatore
« Одговори #3553 на: 22 Февруари 2015, 23:18:41 pm »
Џонтра & Ficomk. Двајцата опомена. Олабавете се малку.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Слобода или смрт
« Одговори #3554 на: 22 Февруари 2015, 23:21:32 pm »
За крај само уште да додадам дека неможам да ги сфатам оние што се против чистењето на уличните кучиња. За кој кур ни користат и зошто да не се усмртат? Која е реалната корист од нив? За штети можам да ви најдам мал милион статии каде некој е искасапан од кучиња. А уште повеќе ги има каде некој претрпел страв од нив.

Во кочани имав случка каде јас и другарот бевме надвор од кола кога одеднаш се појавија 10тина скитници и трчаат накај нас ние низ една врата и двајцата се убутавме во кадетот. Да не беше колата веројатно ќе не повредеа.

И имав една случка со една самопрогласена госпоѓа со пикинејзер низ центар на град ниту врзан ниту ништо го шета. Јас се враќав од баскет и ова лудото почна да лае по топката и 20-30 метра така јас одам оно по мене и лае. И викам да го собере она ми се потсмева демек од него ли сум се плашел. И викам што не го врзеш она ми одговара демек била госпоѓа не и доликувало да води врзано куче. Епа ако она е госпоѓа тогаш нема да дозволи нејзината џукела да ми смета. На крајот ме фати за трењерка и го изритав и уште жалам што не го ритнав во реката.
« Последно менување: 22 Февруари 2015, 23:26:52 pm kimi makedonski »