Автор Тема: Адитиви со Д-р. djidji  (Прочитано 532232 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
Одг: Адитиви со Д-р. djidji
« Одговори #1725 на: 18 Август 2016, 11:02:07 am »
Ме интересира едно прашање до поискусните. Кога ги репарирав дизните кај стојче во влае, тогаш ми рекоа да ставам гориво само макпетрол и обавезно на фулл резервоар едно мало шишенце двотактол. Од време на време кога излагам на отворено редовно ставам, и до сега искрејно осетив поубаво и помирно возење, помирен мотор. Има ли вистина во тоа дека дизел горивата кај нас се многу суви и неопходно им е подмачкуње со двотактол?
Не знам што кола возиш, во секој случај, подобро најди адитив кој го подобрува подмачкувањето отколку 2Т уље...
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен ford_mkd1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 90
« Одговори #1726 на: 18 Август 2016, 22:21:05 pm »
имаше некаде по интернет официјална студија што најмногу помага при подмачкување на бош пумпа, убедливо најдобри својства покажува биодизелот па потоа некои адтиви. Сепак има и лоши страни од биодизелот бидејќи не согорува целосно, но со користење на адитив на чистење како на пример LM Super Diesel additive, на секои 2000км, би требало да бидеш ок. еве линк: http://www.dieselplace.com/forum/76-speciality-forums/64-maintenance-fluids/177728-lubricity-additive-study-results.html
« Последно менување: 18 Август 2016, 22:26:38 pm ford_mkd1 »

Отсутен ford_mkd1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 90
« Одговори #1727 на: 18 Август 2016, 22:37:35 pm »
Ме интересира едно прашање до поискусните. Кога ги репарирав дизните кај стојче во влае, тогаш ми рекоа да ставам гориво само макпетрол и обавезно на фулл резервоар едно мало шишенце двотактол. Од време на време кога излагам на отворено редовно ставам, и до сега искрејно осетив поубаво и помирно возење, помирен мотор. Има ли вистина во тоа дека дизел горивата кај нас се многу суви и неопходно им е подмачкуње со двотактол?

бидејќи така те посоветувале, многу веројатно имаш постар тип на мотор и двотактол е ок.  Но ако случајно имаш common rail мотор тогаш никако двотактол, туку само специјални адтиви за common rail мотори.

Отсутен munja

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 111
« Одговори #1728 на: 18 Август 2016, 23:32:08 pm »
Ме интересира дали има некој да ми препорача адитив за внатрешно чистење на моторот имам проблем со хидроуличните подизачи знаат да пролупаат на повисоки обратаии и на подолги релации но не секогаш, па планирам да ставам некое средство за чистење пред промена на маслото и некое адитивче за вентили да ми препорачате со новото масло инаку се работи за опел корса б 1.0 12в ?

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #1729 на: 19 Август 2016, 09:22:56 am »
Ме интересира дали има некој да ми препорача адитив за внатрешно чистење на моторот имам проблем со хидроуличните подизачи знаат да пролупаат на повисоки обратаии и на подолги релации но не секогаш, па планирам да ставам некое средство за чистење пред промена на маслото и некое адитивче за вентили да ми препорачате со новото масло инаку се работи за опел корса б 1.0 12в ?

Имаш од Liqui Moly два вида на средства за чистење мотор, едното е окулу 280 денари а другото е окулу 800. Тоа од 280 денари се става и со него се вози 100км пред промена на маслото. другото од 800 денари се става во мотор, се остава 10 минути да работи во место и се испушта маслото. Изборот се сведува на тоа дали ти се брза промената на масло или не.

Адитивче за чистење на вентили мислиш на термичко чистење од гареж? Ако мислиш на тоа имаш исто од Liqui Moly окулу 250 денари. Се става цело шише во 50 литра гориво или пак пропорционално. Тој резервоар се вози малку поагресивно со често идење од 3500 до 4500 вртежи и работи на принцип напокачена температура на издувните гасови кои го согоруваат гарежот. Liqui Moly имаш во аутомакедонија, аутофилтер, Самад, Карнер, Хубо и бајаги други. Освен Liqui Moly имаш и од Сонакс, Wynn's и така натака

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #1730 на: 19 Август 2016, 17:22:17 pm »
мисли за адитив за маслото. и нема таков што ќе му го среди тропањето на подизачи.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен munja

• Јуниор
  • **
« Одговори #1731 на: 19 Август 2016, 18:33:54 pm »
Да на таков адитив за масло но ако велите дека нема да се реши проблемот да не се ни обидувам со адитиви?

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #1732 на: 19 Август 2016, 18:46:43 pm »
Епа нели внатрешно чистење на мотор? Од што ти тропаат подизачите? Од талог?

Отсутен munja

• Јуниор
  • **
« Одговори #1733 на: 19 Август 2016, 19:24:11 pm »
Вака сега значи проблемот се јави по промена на ланчето комплет со ролери и затегачи бидејки скокна 2 заба за срека без последици е сега ланецот имаше стргано по капакот и по промената на новото ланче во маслото имаше метални стуготини, веднаш го заменив маслото компет со филтер и на филтерот имаше многу, но пак и во новото масло се јавија стругтинити и после 200 300 км го сменив пак комплет со филтер и повеке немаше метална прашниа но тогаш почна да се јавува топањето на вентилите кога колата е загреана.Затоа побарав совет за адитив за внатрешо чистење на моторот и адитив за масло да се смири топањето на вентилите(подизачите)

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #1734 на: 19 Август 2016, 23:03:27 pm »
Адитив е за фини работи а ти имаш проблем со метални струготини кои веројатно веќе направиле штета, која веројатно е доста поголема од вентили и подизачи. Поарно е да побараш ново моторче, илјадарките одат околу 100-150 евра.

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6315
« Одговори #1735 на: 19 Август 2016, 23:19:41 pm »
Јас да го пофалам адитивот од сонакс (diesel system cleaner).. Предходно на високи обртаи ми светеше чекот и обртаите скоро да застануваа.. Го ставивме на компјутер и испадна сензор на пумпата за висок притисок.. И како нај евтина алтернатива мајсторот ми препорача адитив да и ставам на нафтата, па ако не бива.. нов сензор..
Еве после 20тина км одкако го ставив адитивот го пробав на секакви услови и чекот го нема да светни.. Што значи дека има ефект..

Е сега незнам дали е добро или лошо ама забележав дека при нагло давање гас (во место) почна да чади по малку...

п.с. со адитив треба на ниски или високи обртаи да се вози колата ?

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #1736 на: 19 Август 2016, 23:25:19 pm »
Повисоки. Но веројатно ефектот што го гледаш е спорадичен и неповрзан со адитивот.

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6315
« Одговори #1737 на: 19 Август 2016, 23:29:04 pm »
Незнам.. 5км пред да го ставам адитивот чекот се палеше... Скоро секогаш кога ќе му дадам гас до даска од 3000 обртаи натака..

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8347
  • Rural fuckin society - we live in!!!
« Одговори #1738 на: 31 Август 2016, 10:28:49 am »
Клабери, Ceratec дали е ок да се стави на камион 420/480 коња кој собира 30л уље во моторот?
Ако е ок, колку тубиња е пожелно да се стават? Или друг сличен адитив?

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5232
  • The Spartan General
« Одговори #1739 на: 31 Август 2016, 10:32:58 am »
Клабери, Ceratec дали е ок да се стави на камион 420/480 коња кој собира 30л уље во моторот?
Ако е ок, колку тубиња е пожелно да се стават? Или друг сличен адитив?
Ceratec е 300 мл и е за околу 5-6 литри масло. Значи 4-5 шишенца и 28,5 литри масло. А дали е ОК или не, не знам.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.