Автор Тема: Адитиви со Д-р. djidji  (Прочитано 532082 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
Одг: Адитиви со Д-р. djidji
« Одговори #1710 на: 14 Август 2016, 19:45:25 pm »
Да не сретнал некој од Wynn`s Diesel Clean 3?

Во хубо нема, само за бензинци има.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен TRPEE

• Редовен
  • Пораки: 1542
« Одговори #1711 на: 14 Август 2016, 20:17:39 pm »
Slabo nekako go ima u zadnje vreme.

Отсутен JR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 972
    • nobrain.dk
« Одговори #1712 на: 14 Август 2016, 22:19:43 pm »
Џиџи некое адитивче за нас плинашите има ли?

Sent from my iPhone using Tapatalk
You need people like me. You need people like me so you can point your fuckin' fingers and say, "That's the bad guy."

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #1713 на: 15 Август 2016, 08:57:09 am »
Џиџи некое адитивче за нас плинашите има ли?

Sent from my iPhone using Tapatalk
Со среќа во потрагата по Џиџи...

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #1714 на: 15 Август 2016, 12:10:39 pm »
Така се прашува во темава, Џиџи адитив за ова она, и некој одговара. Нели сфати досега?

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #1715 на: 15 Август 2016, 12:20:03 pm »
Мене ми е све јасно бе Xhoni....

Отсутен ford_mkd1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 90
« Одговори #1716 на: 17 Август 2016, 12:55:32 pm »
Извинете за подолгиот пост, сакам да споделам мое искуство и имам некои прашања.
Имам кола со  265000км без позната сервисна историја, колата е Мондео 2.0 ТДДИ, и го има постариот мотор пред да почне Форд со првата Common rail генерација со електрични дизни TDCI. Ја има онаа позната VP44 пумпа за гориво. Проблем со колата немам, уље не троши, потрошувачката на гориво е нормална 6Л/100км комбинирана, колата влече нормално итн. Но ме нервира што воланот повремено, не секогаш, малку тресе во лер на семафори . Додатно дознав дека претходните сопственици повремено ставале тотал 9000 5-40 уље наместо фабричкотот Форд формула 5w-30.

Досега имам користено:
-за подмачкување на Bosch Vp44 пумпата во лето користам Биодизел на Мактерол (94% евродизел,6%чист биодизел), а во зима користам двотактол бидејќи биодизелот потешко целосно согорува во зима.
-во сегашното уље имам ставено адитив од LM Mos2, и имам забележано потивка работа на моторот. Со наредна промена на уље очекувам адитивот да се исфрли и тогаш ќе ставам Ceratec кој има слично дејство и трае неколку проемни на уље.

Сега овие 2 работи сакам да ги направам:
1. Се интересирав за чистење на моторот (делот во кој има уље) со користење на Liqui Molly Motor Clean или LM Engine Flush. Лесно се користат, се ставаат во старото уље пре замена, се вози со нив 100-300км, и потоа се става ново уље и нов филтер за уље. Но читајќи разни форуми се откажав од чистење на моторот,  заради следното:
- не се препорачува чистење на стар мотор бидејќи има голема можност разните нечистотии низ годините да ги исполниле шуплините (да направиле чеп) и така да ги покриле оштетувањата кои создадени низ годините. Чистењето ќе ги отвори оштетувањата и ќе направи повеќе проблеми него ќар.
- со чистењето се ослободуваат нечистотии кои можат да се заглават во одредени делови во моторот и така да направат проблем. -> Овој ризик би го преземал.
- Адитивот може да ги нагриза осетеливите заптивки на моторот. -> производителите како ЛМ цврсто стојат дека адитивите се тестирани и не прават проблем. -> И овој ризик би го преземал.
- производителите на коли/мотори не препорачуваат адитиви. -> Прозводителите не ни планираат ниту пак сакаат колите да се возат над 200000км, така да не се ни замараат во вакви работи.

Значи само заради првата причина се откажав, па решив само да сменам ново уље по спецификација 5w30, и додатно ќе ствам LM Ceratec на новото уље.

2. Чистење на дизни
Иако имаше опција да се стави адитив и директно во резервоарот за гориво мене најефикасно ми личи чистење со LM Diesel purge. Се става адитивот во сад, се исклучуваат цревата измеѓу фитлерот за гориво и бош пумпата, се ставаат цревата во садот со што фактички моторот работи само со адитивот. Веднаш потоа се става нов филтер за гориво. Целата постака ја има овде:
https://www.youtube.com/watch?v=iq_ZGh1KEec
Ако некој ја правел оваа постапка, треба ли да се смени нов филтер за гориво веднаш по чистењето, или треба малку да се повози со стариот па потоа да се стави нов?

Потоа на секои 2000км би правел чистење на системот на согорување со еден  LM Super Diesel Additive (237 денари) директно во резервоар.
« Последно менување: 17 Август 2016, 13:19:04 pm ford_mkd1 »

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #1717 на: 17 Август 2016, 13:06:35 pm »
Извинете за подолгиот пост, сакам да споделам мое искуство и имам некои прашања.
Имам кола со  265000км без позната сервисна историја, колата е Мондео 2.0 ТДДИ, и го има постариот мотор пред да почне Форд со првата Common rail генерација со електрични дизни TDCI. Ја има онаа позната VP44 пумпа за гориво. Проблем со колата немам, уље не троши, потрошувачката на гориво е нормална 6Л/100км комбинирана, колата влече нормално итн. Но ме нервира што воланот повремено, не секогаш, малку тресе во лер на семафори . Додатно дознав дека претходните сопственици повремено ставале тотал 9000 5-40 уље наместо фабричкотот Форд формула 5w-30.

Досега имам користено:
-за подмачкување на Bosch Vp44 пумпата во лето користам Биодизел на Мактерол (94% евродизел,6%чист биодизел), а во зима користам двотактол бидејќи биодизелот потешко целосно согорува во зима.
-во сегашното уље имам ставено адитив од LM Mos2, и имам забележано потивка работа на моторот. Со наредна промена на уље очекувам адитивот да се исфрли и тогаш ќе ставам Ceratec кој има слично дејство и трае неколку проемни на уље.

Сега овие 2 работи сакам да ги направам:
1. Се интересирав за чистење на моторот (делот во кој има уље) со користење на Liqui Molly Motor Clean или LM Engine Flush. Лесно се користат, се ставаат во старото уље пре замена, се вози со нив 100-300км, и потоа се става ново уље и нов филтер за уље. Но читајќи разни форуми се откажав од чистење на моторот,  заради следното:
- не се препорачува чистење на стар мотор бидејќи има голема можност разните нечистотии низ годините да ги исполниле (да направиле чеп) шуплините  и оштетувањата кои создадени низ годините. Чистењето ќе ги отвори оштетувањата и ќе направи повеќе проблеми него ќар.
- со чистењето се ослободуваат нечистотии кои можат да се заглават во одредени делови во моторот и така да направат проблем. -> Овој ризик би го преземал.
- Адитивот може да ги нагриза осетеливите заптивки на моторот. -> производителите како ЛМ цврсто стојат дека адитивите се тестирани и не прават проблем. -> И овој ризик би го преземал.
- производителите на коли/мотори не препорачуваат адитиви. -> Прозводителите не ни планираат ниту пак сакаат колите да се возат над 200000км, така да не се ни замараат во вакви работи.

Значи само заради првата причина се откажав, па решив само да сменам ново уље по спецификација 5w30, и додатно ќе ствам LM Ceratec на новото уље.

2. Чистење на дизни
Иако имаше опција да се стави адитив и директно во резервоарот за гориво мене најефикасно ми личи чистење со LM Diesel purge. Се става адитивот во сад, се исклучуваат цревата измеѓу фитлерот за гориво и бош пумпата, се ставаат цревата во садот со што фактички моторот работи само со адитивот. Веднаш потоа се става нов филтер за гориво. Целата постака ја има овде:
https://www.youtube.com/watch?v=iq_ZGh1KEec
Ако некој ја правел оваа постапка, треба ли да се смени нов филтер за гориво веднаш по чистењето, или треба малку да се повози со стариот па потоа да се стави нов?

Само немој да згрешиш да ставиш Кертек туку така. На некој форум еднаш прочитав дека ако имаш МоС2 и сакаш да ставиш Кератек и обратно, после МоС2 треба да ставиш едно полнење чисто масло без адитиви, да го возиш така сервисниот интервал па после следното менување на масло да ставиш Кератек. Кератек не смеело да се стави ако сеуште има МоС2 во моторот. значи батали Кератек сега. А и кога ќе ставаш, кератекот треба да се стави и после тоа да се вози 30-тина минути а не веднаш по ставањето да се изгаси моторот.

Адитиви за чистење не ти требаат од причина што во самите квалитетни масла има адитиви за чистење кои ќе си ја завршат работата како треба без никаков ризик.

Отсутен ford_mkd1

• Јуниор
  • **
« Одговори #1718 на: 17 Август 2016, 13:19:57 pm »
Фала Џонтра за советот со Кератек, во тој случај ќе почекам едно менување масло :)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #1719 на: 17 Август 2016, 13:23:02 pm »
Иначе Кератеке права ствар.
Ние овде сме го користеле повеќе луѓе и недвосмислено има осетлив бенефит, особено зимно време. Само мислам дека не е баш прецизно тоа што велат дека Кератек трае 50.000 км. Јас би рекол најмногу 25.000, односно секое трето менување. Ова ми е субјективен заклучок бидејќи после таа километража престануваат да се чувствуваат ефектите и кога ќе ставам следен пат повторно се осеќа разликата.

Али има ризик кај стари бензински мотори, кај тебе нема гајле. Ако моторот троши масло, тогаш има ризик кератек да навлезе во комората за согорување и поради температурата инстантно да се врзе со свеќиците и да ги изолира. После ќе потрошиш 10 сета свеќици или треба да го отвараш моторот за да се исчисти.

Отсутен alekohrid

• Јуниор
  • **
« Одговори #1720 на: 18 Август 2016, 09:38:32 am »
Читајки ја темава и јас ставив кетатек, а во меѓувреме имав мерено колку галами моторот и секогаш беше исто, ладен загреан 70-71 дб, од кога ставив кетатек ама никаква разлика немаше, и па мерев иста 'галама' праеше а го купив од автомакедониа 650 ден некако ефтин ми се виде да не е некоја превара?

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
« Одговори #1721 на: 18 Август 2016, 10:04:44 am »
Таман работа да платиш поскапо за Snake Oil.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен hajlender

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 132
« Одговори #1722 на: 18 Август 2016, 10:39:28 am »
Ме интересира едно прашање до поискусните. Кога ги репарирав дизните кај стојче во влае, тогаш ми рекоа да ставам гориво само макпетрол и обавезно на фулл резервоар едно мало шишенце двотактол. Од време на време кога излагам на отворено редовно ставам, и до сега искрејно осетив поубаво и помирно возење, помирен мотор. Има ли вистина во тоа дека дизел горивата кај нас се многу суви и неопходно им е подмачкуње со двотактол?

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #1723 на: 18 Август 2016, 10:51:30 am »
Jас имам ставено Ceratec скоро во сите возила, Wir Leben Autos и тоа по регуларна цена од ~1000денари. Никогаш не 'осетив' подобрување.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #1724 на: 18 Август 2016, 10:53:52 am »
До кога ќе ве лажат мајсторите. Двотактол не се става во нафтата. Само добра нафта и повремено добар адитив за нафта.