Автор Тема: Адитиви со Д-р. djidji  (Прочитано 532221 пати)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
Одг: Адитиви со Д-р. djidji
« Одговори #1755 на: 11 Октомври 2016, 19:53:33 pm »
А овие од liqui moly? или овој подобар е? :)

Треба да се исти или LM  да е подобар.

Отсутен darkserial

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 796
« Одговори #1756 на: 17 Октомври 2016, 11:39:53 am »

Кој би ми го препорачал од Liqui Moly? Има повеќе типови, незнам кој треба да го купам, кој е најдобар за мојава кола?
VW Golf 5 1.9 TDI - 77kw - 2005

Отсутен ford_mkd1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 90
« Одговори #1757 на: 17 Октомври 2016, 12:08:57 pm »

Кој би ми го препорачал од Liqui Moly? Има повеќе типови, незнам кој треба да го купам, кој е најдобар за мојава кола?

зависи каков проблем имаш. За во гориво ако имаш проблем со системот за согороување, поблаг третман имаш со Super Diesel Additive - за обичен дизел, и Common Rail Additive за поновите дизели, а ако колата ти е бензинец, има аналоген за бензинец. Внимавај да го избереш точниот за твојата кола. Овие ги користиш на секои 2000км. Ако сакаш по интензивен третман, а возилото ти е дизел, тогаш Diesel Purge, но истиот има покомплицирана процедура и истиот пожелно е да го направиш веднаш после менување на филтер за гориво и веднаш после неговото користење да смениш масло бидејќи средството е инвазивно и го менува составот на маслото во случај да дојде до него. Е сега за маслото можеш да користиш чистење со Engine Flush Plus или Motor Clean но ова е ризично во случај моторот на има оштетувања и со чистењето да ги откриеш истите. Јас сум користел и Мос2 а потоа и Ceratec и мислам дека се доста корисни особено зимно време. Мос2 е активен и трае 1-2 менувања на масло, а Кератек ти трае неколку менувања или макс до 50000км. Ликви моли се докажан бренд и најевтини ти се во автомакедонија. http://www.liqui-moly.com/liquimoly/produktdb.nsf/id/en_Englisch.html?Opendocument&land=GB&voiladb=web.nsf&voilalang=e

Отсутен darkserial

• Јуниор
  • **
« Одговори #1758 на: 17 Октомври 2016, 12:24:18 pm »

Треба да се исти или LM  да е подобар.

зависи каков проблем имаш. За во гориво ако имаш проблем со системот за согороување, поблаг третман имаш со Super Diesel Additive - за обичен дизел, и Common Rail Additive за поновите дизели, а ако колата ти е бензинец, има аналоген за бензинец. Внимавај да го избереш точниот за твојата кола. Овие ги користиш на секои 2000км. Ако сакаш по интензивен третман, а возилото ти е дизел, тогаш Diesel Purge, но истиот има покомплицирана процедура и истиот пожелно е да го направиш веднаш после менување на филтер за гориво и веднаш после неговото користење да смениш масло бидејќи средството е инвазивно и го менува составот на маслото во случај да дојде до него. Е сега за маслото можеш да користиш чистење со Engine Flush Plus или Motor Clean но ова е ризично во случај моторот на има оштетувања и со чистењето да ги откриеш истите. Јас сум користел и Мос2 а потоа и Ceratec и мислам дека се доста корисни особено зимно време. Мос2 е активен и трае 1-2 менувања на масло, а Кератек ти трае неколку менувања или макс до 50000км. Ликви моли се докажан бренд и најевтини ти се во автомакедонија. http://www.liqui-moly.com/liquimoly/produktdb.nsf/id/en_Englisch.html?Opendocument&land=GB&voiladb=web.nsf&voilalang=e
Е супер, фала ти за големиот одговор.
Вака, немам досега никаков проблем. Моторот ми е VW Pumpe Duse (PD), 1.9 TDI 77kw, 2005-та. Сакав онака да ставам адитив, има поминато 190к км, па да се прочистат дизни и сл. Е сега и прашањето ми е до тебе, има потреба да ставам адитив а немам проблем? Или да не чепкам ништо? :)

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #1759 на: 17 Октомври 2016, 12:44:45 pm »

Како одредувате кој адитив е подобар од некој друг? Според кои критериуми? Што гледате?

Отсутен ford_mkd1

• Јуниор
  • **
« Одговори #1760 на: 17 Октомври 2016, 14:01:52 pm »

Е супер, фала ти за големиот одговор.
Вака, немам досега никаков проблем. Моторот ми е VW Pumpe Duse (PD), 1.9 TDI 77kw, 2005-та. Сакав онака да ставам адитив, има поминато 190к км, па да се прочистат дизни и сл. Е сега и прашањето ми е до тебе, има потреба да ставам адитив а немам проблем? Или да не чепкам ништо? :)
И јас се прашував истото, тоа е прашање од милион долари :) Ете многу луѓе ќе речат дека треба да се користи само во случај на проблем. Производителите на мотори не го препорачуваат, но исто така и не предвидуваат моторите да поминат повеќе од 200-300.000км. Затоа моја препорака е да се користат адитиви баш во твојот случај- кога немаш проблеми. За горивото во твојот случај Common Rail Additive е добар за превентивно одржување и не е скап некои 250 ден max на секои 2000км. За детално чистење системот за согорување, Diesel Purge е исто така бесопасен ако се користи по процедура. За маслото Ceratec е исто безбеден адитив, некои 700 ден, за 50000км не е скапо. Има и поскап со слично дејство, наречен Motor protect. Внимавај кое масло го користиш бидејќи некои веќе имаат адитиви во нив, на пример не се препорачува Ceratec во комбинација со масло што има веќе Мос2. Овие што ти ги споменав и јас сум ги користел и мислам дека се безопасни и ефтини. Е сега они кои прават чистење на моторот (Engine Flush Plus или Motor Clean), можат да бидат поинвазивни за моторите со поголема километража. Според мене и тие се одлични но ако почнат да се користат веќе од 100.000км, па користење на секои 50000км.
« Последно менување: 17 Октомври 2016, 15:08:12 pm ford_mkd1 »

Отсутен darkserial

• Јуниор
  • **
« Одговори #1761 на: 17 Октомври 2016, 14:40:09 pm »
И се прашував истото, тоа е прашање од милион долари :) Ете многу луѓе ќе речат дека треба да се користи само во случај на проблем. Производителите на мотори не го препорачуваат, но исто така и не предвидуваат моторите да поминат повеќе од 200-300.000км. Затоа моја препорака е да се користат адитиви баш во твојот случај- кога немаш проблеми. За горивото во твојот случај Common Rail Additive е добар за превентивно одржување и не е скап некои 250 ден max на секои 2000км. За детално чистење системот за согорување, Diesel Purge е исто така бесопасен ако се користи по процедура. За маслото Ceratec е исто безбеден адитив, некои 700 ден, за 50000км не е скапо. Има и поскап со слично дејство, наречен Motor protect. Внимавај кое масло го користиш бидејќи некои веќе имаат адитиви во нив, на пример не се препорачува Ceratec во комбинација со масло што има веќе Мос2. Овие што ти ги споменав и јас сум ги користел и мислам дека се безопасни и ефтини. Е сега они кои прават чистење на моторот (Engine Flush Plus или Motor Clean), можат да бидат поинвазивни за моторите со поголема километража. Според мене и тие се одлични но да речеме да почнат се користат веќе од 100.000км, на секои 50000км.

Оки ќе пробам од ова што ми го кажа, фала за препораките. А и јас исто мислам дека треба да се користи адитив оти имаме многу лоша нафта во мк. Инаку да возиш во Германија мислам дека нема потреба од дополнителни адитиви, оти самата нафта е чиста и ги има потребните адитиви...

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4591
« Одговори #1762 на: 17 Октомври 2016, 19:19:28 pm »
Имав ставено од сонакс-от за чистење на дизни,тоа од 250 денари,имаше промена во работата на моторот,се смири осетно,но по 1000км отприлика пак се појави немирна работа,меѓутоа значително поретко и многу помалце на осеќај.Сега пред одмор ставив на пола резервоар Бардал за дизни и напунив до горе.Извозев 1200 км на отворено, па ќе видам у нареден период како ќе биде работата на моторот, а и ќе идам да ги измерам пак дизните.

Отсутен pero sipino

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 220
« Одговори #1763 на: 17 Октомври 2016, 20:50:18 pm »
каков адитив одговара за VW Vento 2.0 115 hp 2E мотор за во бензинот  нешто зафркава бидеќи се вози на плин на бензин ич не прима дури и гасни кога додавам туража

Отсутен masterwu

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 375
« Одговори #1764 на: 17 Октомври 2016, 23:23:23 pm »
Некој да препорача превентивен адитив за Civic 1.7 CDTI 2005, 158.000км? Нешто што има во Макпетрол би било ок, барем да ги искористам и поените :)

Нешто проблеми моментално немам.
« Последно менување: 18 Октомври 2016, 00:54:03 am masterwu »
Honda Civic 1.7 CDTI '05

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #1765 на: 18 Октомври 2016, 00:02:30 am »
Како одредувате кој адитив е подобар од некој друг? Според кои критериуми? Што гледате?
Никако, според реномето и специјализираноста на компанијата, што не мора да значи дека е тоа апсолутно точно. За да се знае со точност потребни се исцрпни испитувања. Конкретно Liqui Moly е специјализирана компанија и се занимава само со тоа, има сопствени лаборатории и сопствено производство. Во својот бизнис модел нема план Б за разлика од Сонакс или Вурт на пример. Логично е LM да посвети максимално внимание на своите производи бидејќи ако заебе работа отиде клучот на врата. Втор критериум е пазарната застапеност и следствено достапноста на сведоштва на корисниците јавно.

Производителите на мотори не го препорачуваат
Видиш интересна работа. Ова што го велиш значи дека производителот го смета за штетен адитивот па не го препорачува или истото значи дека производителот на моторот апстинира од препорачување и коментар? :)

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #1766 на: 18 Октомври 2016, 09:13:51 am »
Видиш интересна работа. Ова што го велиш значи дека производителот го смета за штетен адитивот па не го препорачува или истото значи дека производителот на моторот апстинира од препорачување и коментар? :)

Произведувачот на моторот не може да знае што срање и колку од тоа срање ќе ставаш у моторот на колкави интервали, но добро знае дека го направил да работи екстра „само“ со уљето кое го препорачува.

Може тоа што ќе го туриш ќе е ок, можда не. Затоа - не. Непотребно додавање променливи во равенката.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #1767 на: 18 Октомври 2016, 10:01:57 am »
Со оглед на тоа дека квалитетот на горивото е една од променливите во равенката со сериозно детриментален ефект врз моторот, не ќе да е лошо да се додадат уште променливи кои би го намалиле тој ефект.

Отсутен darkserial

• Јуниор
  • **
« Одговори #1768 на: 18 Октомври 2016, 10:27:50 am »
Во мк горивата ти се, сите знаеме какви... :D
Затоа мое мислење, адитив одвреме навреме за прочистување на срањата од макпетрол и лукоил треба да се става. Ние овде возиме тиња!  :-\

Отсутен ford_mkd1

• Јуниор
  • **
« Одговори #1769 на: 18 Октомври 2016, 23:08:49 pm »
второто. Производителите на коли/мотори сакаат да се фалат со примероци од по 1 милион км, ама нели ако може сите да купуваат нова кола после 150000 км, нема да биде лошо за нив :)
Инаку, навистина не може да се користат адитивите без да се знае колку толку дејството, составот и по можност како реагира адитивот со горивото,маслото итн. Јас би ги споредил адитивите со додатоци во исхраната, не се неопходни, но со паметна употреба би требало да бидат корисни.