Автор Тема: Адитиви со Д-р. djidji  (Прочитано 422468 пати)

Отсутен Hardboy

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 172
Одг: Адитиви со Д-р. djidji
« Одговори #2295 на: 08 Април 2023, 23:06:39 pm »
Ако одиш на адитив варијанта побарај од Ликви Моли, Pro-Line Diesel System Cleaner или Diesel Engine System Cleaner ако мислиш дека е до градска вожња.
Но, ако е од масло подобро да го возиш пократко (по мое 4-6 илјади км, сепак е од овластен и си дал доста пари по сервис) и да го смениш, моја препорака Равенол или Амсоил.
-Amsoil SAE 0W-20 LS-VW Synthetic European Motor Oil
-Ravenol VSE SAE 0W-20
-VW Motoröl LongLife IV FE 0W-20
-Liqui Moly TopTec 6200 0W-20
Има и Кастрол, но многу ретко да начекаш оригинал, затоа ги наведов овие 4.

препорачано е 5w-30. поради продолжената гаранција ќе одам на уште еден редовен сервис во официјален па потоа ќе видиме.
Има доста задоволни од мотул ама на постара генерација 2,0 тди со 150 кс
За Кастрол знам дека нема оргинал кај нас :)

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 5903
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #2296 на: 08 Април 2023, 23:19:37 pm »
Препорачано од фабрика е 0-20, ама посигурно ти е 5-30.

Отсутен Hardboy

• Јуниор
  • **
« Одговори #2297 на: 08 Април 2023, 23:25:31 pm »
моја грешка, 0-20 е препорачано. се помешав со пасатот :)

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #2298 на: 08 Април 2023, 23:26:43 pm »
Имаш две возила, а како што гледам не се претставени на форум(можеби грешам?)
Чекам тема 😉

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43710
  • Il Moderatore
« Одговори #2299 на: 09 Април 2023, 08:17:58 am »
 Ја на нова кола со само 20.000км, не би турал никакви чуда врагови адитиви и сл. Би сменил гориво можеби, ако сум точел на Макпетрол, сеа би пробал на Лукоил или ообратно, да видам дали ќе напраи разлика. 

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Hardboy

• Јуниор
  • **
« Одговори #2300 на: 09 Април 2023, 09:49:09 am »
не се отворени теми за возилата на форумов,
за брзо можеби за едната, макар што е незгодно после година и пол 🙂
Досега е турано гориво исклучиво од Макпетрол. Кога фати кризата и луѓето купуваа во канти близок пријател начека од Окта и горивото беше со многу нечистотија и раски

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5653
« Одговори #2301 на: 09 Април 2023, 11:51:35 am »
не се отворени теми за возилата на форумов,
за брзо можеби за едната, макар што е незгодно после година и пол 🙂
Досега е турано гориво исклучиво од Макпетрол. Кога фати кризата и луѓето купуваа во канти близок пријател начека од Окта и горивото беше со многу нечистотија и раски
moze mu bila necista kantata na prijatelot ?
Jas do sega celo vreme sum punel na Makpetrol ama eve unazad 2 meseca se prefrliv na Okta cisto za proba. Znaci ni na dizelot ni na benzinecot ne osekjam ama bas nikakva razlika vo vozenje,potrosnja i rabota na motor.

Отсутен Coco

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 116
« Одговори #2302 на: 15 Април 2023, 01:14:58 am »
Сакам да ставам адитив за прочистување на целиот нафтен систем и по можност за прочистување на комората за согорување. Дали ќе биде Ликви Моли или Манол не ми мени ништо. Битно ми е,тој шо е повеќе упатен во ова да ми даде точен предлог.

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #2303 на: 15 Април 2023, 08:11:56 am »
Од Ликви моли го препорачувам Pro-Line Diesel System Cleaner. Кошта околу 550 ден., никогаш не сум ставал таков адитив, освен кај другар пред 1 недела поради проблем со втора дизна која ретко да ја заприметиш во возење, ја даваше како грешка на компјутер.
На форумов има доста поискусни од мене со адитиви и многу од нив би ти препорачале Wynns, но добро е да слушниш повеќе мислења  :)

Отсутен Coco

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 116
« Одговори #2304 на: 15 Април 2023, 11:41:06 am »
Од Ликви моли го препорачувам Pro-Line Diesel System Cleaner. Кошта околу 550 ден., никогаш не сум ставал таков адитив, освен кај другар пред 1 недела поради проблем со втора дизна која ретко да ја заприметиш во возење, ја даваше како грешка на компјутер.
На форумов има доста поискусни од мене со адитиви и многу од нив би ти препорачале Wynns, но добро е да слушниш повеќе мислења  :)
Пред година и нешто ставав од црното шише на  wynns за прочистување на дизни,ама само за дизни е. Како шо напишав горе јас сакам да може да ја среди и комората за внатрешно согорување.

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #2305 на: 15 Април 2023, 11:52:12 am »
Има таков адитив од Wynns наречен Combustion Chamber Cleaner, Berryman B12(повеќе за injectori), Berryman 2611 и Seafoam но дали ги има кај нас не знам.

Отсутен changetheoil savethecar

• Редовен
  • Пораки: 1038
  • Best Motors Worldwide
« Одговори #2306 на: 15 Април 2023, 12:22:59 pm »
site aditivi za cistenje itn... se isto sranje razlicno pakuvanje.
dali bile wynns, likvi, itn... nit dizna ke ocisti nit butur toa u rezervor ko ke go sipas brat so 60l benzin diesel ko kapka u more....
ako se diznite za cistenje stasani samo u servis pred da zaribaat oti posle jet kasno  ;D

cistenje dizni na autoput  8)
---Best Motors Worldwide---
       (Oo=[][]=oO)

Отсутен darkserial

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 789
« Одговори #2307 на: 15 Април 2023, 13:50:24 pm »
Пред година и нешто ставав од црното шише на  wynns за прочистување на дизни,ама само за дизни е. Како шо напишав горе јас сакам да може да ја среди и комората за внатрешно согорување.
Имаш Wynn's Diesel Total Treatment
VW Golf 5 1.9 TDI - 77kw - 2005

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5653
« Одговори #2308 на: 15 Април 2023, 17:49:57 pm »
Jas sabajle si staviv od Sonax aditivot za cistenje na dizni sto ide vo rezervar toa sivoto sisence i nakrcav meckava do plafon.
Nekako mi stana praktika na nekoj si 3 meseci ednas da sipam aditiv za dizni i taman nakaj Veles i nazad tie 100km pamce od malce da se produva restoto kje se dotrosi niz skopje. E sega dali placebo efekt ama posle aditivot osekjam dosta mirna rabota na motorot e sega dali e sto kje se izduva na avtopat dali od aditivot neznam.

Отсутен kire95

• Редовен
  • Пораки: 1835
« Одговори #2309 на: 20 Април 2023, 10:03:03 am »
Дечки, земав едно вакво да ја освежам малку Астрата, одамна не сум ставил адитив. Вака по искуство, на колку литри гориво е најдобро да се измеша?

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
@ivanxh некоја импресија да споделиш ако си го употребил?