Автор Тема: Што купивте или сакате да си купите за вашите автомобили  (Прочитано 719926 пати)

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6373
  • Шо да пишам тука?🤔
Не знам дали е за во соодветна тема, но дали некој ги возел двата модели на целосезонски гуми - Continental и Goodyear (3 генерација). Ги имам возено Goodyear-от 3 генерација околу 75к км и беа добри додека не почнаа да пукаат и да лизгаат, т.е скоро 2 години. Каква е споредбата меѓу тие два модели?

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4448
Не знам дали е за во соодветна тема, но дали некој ги возел двата модели на целосезонски гуми - Continental и Goodyear (3 генерација). Ги имам возено Goodyear-от 3 генерација околу 75к км и беа добри додека не почнаа да пукаат и да лизгаат, т.е скоро 2 години. Каква е споредбата меѓу тие два модели?
На форумов мислам нема таков. Можеби на некој странски форум да видиш.
Од искуството тука со двете гуми, која и да ја одбереш нема да згрешиш.

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2688
Тоа е сосем добар резултат, да поминеш со една гума 75к км
Своерачен потпис ;)

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2299

На која кола помина 75 илјади километри со GY? И за колкав временски период?

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4042
Нема муабет колку е поедноставно со вакви гуми, да не речам едно гајле помалце за мислење.
Да си имал посебни сетови можеби уште 1 или макс 2 години плус би ги возел, ама па дупли трошоци за гуми и плус за промена 2 пати годишно.
За што возило иначе станува збор, СУВ да не беше некој?

Шкода Кодиак е возилото. Ќе возам 6 години стари летни и 8 години стари зимски кои никогаш не биле премиум пошто за 2 -3 месеци премиум зимски би купил само ако јадам снег секој ден тие 2-3 месеци. Ги поминав јас сите варијанти. Ене ги едни бандаши со зимски од мрецедесот седат на оглас 2 години. Фрлени пари. Не се враќам назад на два сета гуми повеќе. Ако купам кола која ќе ја возам на летни само нема да ја возам зимно време.

Тоа е сосем добар резултат, да поминеш со една гума 75к км

На гума со поголем радиус очекувано би било повеќе км да може да се помине, сметано математички.

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔

На која кола помина 75 илјади километри со GY? И за колкав временски период?
2 години, Мерцедес МЛ320 ЦДИ

Отсутен Ordevski

• Редовен
  • Пораки: 1910
После 4 години и 60000+ km, пак си купив исти гуми. Супер си поминавме до сега, и не ми се менуваше добитна комбинација, иако имаше можност да одма на друг бренд, сепак ова беше игра на сигурно. Старите гуми беа уште возливи, особено за лето, но сакав со зимска сезона да ги „почнам“.

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
Одличен доказ дека сум направил правилен избор. Еве веќе 5.500км ги возам, само пофални зборови за сите услови освен снег, што немам пробано. Со здравје да се тркалаат, после 60к да одиш на All season Contact 3.

Sent from my SM-S938B using Tapatalk

Отсутен draganamon

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 849
Дечки, вие што имате All Season гуми, како и на колку време ги ротирате ?

Кога ротирате, ротирате сосе бандаж или само гумите ?

Дали има врска со сензорите при ротиранје, пример, ако предна десна ставиш задна лева, дали ќе прави проблем сензорот ?

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4042
Јас ги ротирам секоја есен, или еднаш годишно. Бидејки се дирекциони предните одат назад, задните напред, нема лево десно мрдање. Толку!

Отсутен draganamon

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 849
Јас ги ротирам секоја есен, или еднаш годишно. Бидејки се дирекциони предните одат назад, задните напред, нема лево десно мрдање. Толку!
Сосе бандаж ?

Sent from my SM-S916B using Tapatalk

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
Ако е ист бандажот да (иста ширина).

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7355
  • French diamond
Таман работа на all season гуми да ги вадите гумите и да ги преместувате од еден на друг бандаж, се вади преден десен комплет и се става на задно лево тркало и обратно,.

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 6072
Кога веќе се става дизалица и за овие гуми подобро ќе ставам друг бандаш со добра зимска отколку да ротирам едни исти гуми 80000км и да се лажам самиот дека се топ како врват годините и километрите.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3115
  • Слобода или смрт
Таман работа на all season гуми да ги вадите гумите и да ги преместувате од еден на друг бандаж, се вади преден десен комплет и се става на задно лево тркало и обратно,.

Гумите се со правец на ротација и ова што го кажуваш е благо кажано глупост.

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6609

Само една од низата.