Автор Тема: Што купивте или сакате да си купите за вашите автомобили  (Прочитано 614198 пати)

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 1722
Одг: Што купивте или сакате да си купите за вашите автомобили
« Одговори #3990 на: 06 Декември 2024, 12:28:31 pm »
Поштарите во пошта земаа 23-24 илјади денари плата. Сега земаат можеби 26-27 илјади денари. За тие пари добро е што воопшто се јавуваат.

Се надевам се разбираме од каде потекнуваат најголем дел од проблемите генерирани од незадоволство.

Јас да сум поштар нема ни да се јавувам на телефон. Ќе оставам само картончиња во сандаче и ќе глеам да си одам дома во 11ч.

Исто и за карго. Ако не дојдеш за 2-3 минути пред зграда, чао џаци.

Терминал за плаќање немал :)))))) Кај живееш ти бе пријателе? Во Хелсинки?

Не знам како дојде до заклучок дека правиме муабет за Пошта, ама муабетот беше за приватни курирски сервиси. Од Пошта секако не очекувам ништо, веќе 5-6 години ни писменца не ми носат дома, сам мора да следам за секоја пратка кога ќе е спремна за преземање, 2-3 пати ми имаат вратено пратка пошто не сум добил известување дека е тука. :)

Исти е проблемот и со приватниве доставувачи. Пренатрупани се со пратки и земаат мали плати. Плус го јадат скопскиов сообраќај секојдневно.

Како што реков, треба да имаат пред се оптимизиран работен ден и добри плати. Тоа се решава со зголемување на цената на доставата. Тука се јавува друг проблем на алчни газди со очекувана профит маргина од 95%.  Но начинот е тој.

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 1002
« Одговори #3991 на: 06 Декември 2024, 12:34:47 pm »
Ќе си нагласите достава до база (која ви одговара најблизу) и нема да имате никаков проблем. Таму у базата ќе си стои се до моментот додека ви одговара да ја земете без да ви се пореметат дневните обврски. Ако курирот чека 10 луѓе по 15мин денес кај му е крајот, и 24ч да работи нема да стигне да достави се. Јас никогаш не бирам достава до адреса, има во забелешка место  да пишам достава до база на карго со кое што соработувате и никогаш немало проблем.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Океј, ама во тој случај треба да ми наплатат помалку за достава. :)

Немам проблем накачи цени за достава, јас со задоволство ги плаќам тие 1600 денари на ДХЛ Експрес кога нарачувам од странство, ама знам точно кога ќе стигне, секогаш ми ја доставуваат или горе до врата или можам преку системот да изберам да ја остава пратката кај домар, сите давачки си ги плаќам онлајн со картица.

А не да се бркаме со доставувачиве па паркирал 5 згради подолу ако може да се симнам, па нема ни терминал за плаќање со него итн
Немаш проблем за достава ти, и помалку од 0.5% граѓани што заработуваат колку тебе. Каргото им е од голема корист на обични луѓе што не треба како порано да одат на автобуска сраница и да се молат да го подмитуваат шоферот да им пренесе нешто до градот до кој што ќе оди автобусот и слично. Ситни онлајн бизниси или луѓе кои пто продаваат нешто на реклама5 или фб. Мене ми одговара цената а и услугата моментално. Никогаш не сум имал никаков проблем, можеби закаснило ден два но е разбирливо и никаде не ветуваат услуга достапно за следниот ден. Пробај следен пат јави им се и кажи им дека ќе им платиш 1500ден достава дало во одредено време ти донесат, сигурно ќе се нафати курирот. Не може јас да барам да нема меѓуградски автобуси затоа што не патувам со нив. Едноставно е.

Нека стават приоритетна достава во понуда, сигурен сум дека ќе има многу што ќе ја користат. Нека вложат и во средување на сајтовите и следење на пратките. Ништо од ова не зависи од самите доставувачи, на газдите не им се дава пари за подобрување како и скоро секој бизнис во Мк. Ако тера, тера.

Отсутен Jimny

• Редовен
  • Пораки: 2070
  • Skriven i ćutljiv crv rešeta moćno drvo.
« Одговори #3992 на: 06 Декември 2024, 12:45:51 pm »
па не се  25,26 да зимат приватниве курири карго,марко,пост офис,рале-пром и остали што го има испод 37,8 40 илјади не се е сеа тоа што собрле пензионери да возат и да еден човек и наплаќа,разнесува,сортира,води евидентиција тука е и проблемот исто така  што немат соодветни возила за транспорт и тако даље од ананас денес порачуваш утре најдоцна стига се што е над 3000 илајди денари е брзо, се испод со денови не се они ебавт за пратка 300,400 ден ке си чекаш еднанедела и тоа е.Работниот кадар кој го имат горе доле брзите приватни пошти е ризичен во повеќе аспекти во ред е тој господин што има желба да работи ама домаќин на 60 години или докажан работник не се бидуе.Тотал пост логистик мислам дека така се викаше каргото најужасни ако некогаш нешто нарачувам од друг град посочувам дека од тоа карго не сакам услуга или да ми достават во слуај да се они не подигам пратка од другиве да било кои да се ке земат паричка од мене.За мене тоа карго не постои и ке добиваат најлоша оцена каде и да се укаже моментов да ги изрекламирам бидејки се безобразни не ми донесоа пратка утнале број наместо последен 4 на телф, вртела таа од базата на 5 нивна грешка за да ме блокира на телф, зимам друг телф ме блокира прашувам каде е пакетот ми исклучува блокира на мои повици преку 70 пакетот важен некои делови за невестава мојот притисок 190са 275 станувам  идам директно викам што е раб дали треба лајф да идам на социјал медум што ме блокираш што не се јавуваш ај што чекам 4 дена ко да патува од Елфесборг ама ова она дај пратката еви ви пари и да се гоните у 300 лепе очи да не ви видам.Ке ги тражиме стариве поштари каде носеа луѓево се прописно па и деца правеа по села и градови се бореа со голи раце со шарпланинци у дворови и достави пошта/Денот го чекам кога грујо ке се врати и да се се врати во нормала како што си беше денот го чекаме денот

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6740
  • Бенве сие бенве
« Одговори #3993 на: 06 Декември 2024, 13:08:04 pm »
https://www.econt.com/

Ова е најдобро организирана пошта и со најмногу услуги на балканов. Сум ги користел повеќе пати, перфектни се.
Проблемот кај нас е нелојална конкуренција и тоа што никој не сака да унапреди нешто додека и вака му функционира. Има “карго” од наши сонародници кое што оперира на диво (не дека другиве се со фискална) со приватна кола напукана пратки се пушта Велес Кавадарци Неготино, вториот друг реон, третиот трет. Луѓето дури и македонски не знаат едвај ќе се разбереш. Има луѓе кои возат диво такси си имаат разработено фирми поминуваат од сабајле собираат пратки ќњ качи 3-4 патници и гас за Скопје. Кога се ова ќе се собере добро е што и толку функционираат овие легалниве.

Отсутен Makedons

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 253
  • Macedonia
« Одговори #3994 на: 06 Декември 2024, 13:16:31 pm »
Поштарите во пошта земаа 23-24 илјади денари плата. Сега земаат можеби 26-27 илјади денари. За тие пари добро е што воопшто се јавуваат.

Се надевам се разбираме од каде потекнуваат најголем дел од проблемите генерирани од незадоволство.

Јас да сум поштар нема ни да се јавувам на телефон. Ќе оставам само картончиња во сандаче и ќе глеам да си одам дома во 11ч.

Ако не му се свиѓа работата на некој за која е платен да ја работи, секогаш може отказ да си даде. Така е и со нас и работите што си ги имаме. Ако си се нафатил да работиш, работи ја сопствената работа до крај нема што да релативизираме тука дека не биле соодветно платени.

3 порачки ми имаат вратено назад од интернет бидејќи поминале 5 дена откако пристигнале во Пошта, а не сум бил ни известен.
Сум имал негативно искуство и со приватниве, почнувајќи од она грчкото кај Беко што си "отишол" човекот буквално дур да кренам на телефонот, а и со Карго Експрес некои девашки ама сето тоа го сметам за ситници за кои нема да навлегувам многу, многу иако пак ќе кажам дека се подобри од останатите во рамки на нашата земја, а да се со нормална цена на услуга.

Отсутен Tomce

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 588
    • ibiz.mk
« Одговори #3995 на: 06 Декември 2024, 13:23:33 pm »
, а и со Карго Експрес некои девашки ама сето тоа го сметам за ситници за кои нема да навлегувам многу, многу иако пак ќе кажам дека се подобри од останатите во рамки на нашата земја, а да се со нормална цена на услуга.

со карго експрес некако најбрзо иде, и најорганизирани се. Само замерка за работно време, од 9 до 4(а скоро секогаш 3:30затвараат), а подигнување пари од 10 до 3, реално не секогаш можеш да излезеш од работа.

Со екологистик секогаш чекам по 10тина минути додека ја најдат пратката

Отсутен Bravo

• Редовен
« Одговори #3996 на: 06 Декември 2024, 13:36:31 pm »

Ако не му се свиѓа работата на некој за која е платен да ја работи, секогаш може отказ да си даде. Така е и со нас и работите што си ги имаме. Ако си се нафатил да работиш, работи ја сопствената работа до крај нема што да релативизираме тука дека не биле соодветно платени.

3 порачки ми имаат вратено назад од интернет бидејќи поминале 5 дена откако пристигнале во Пошта, а не сум бил ни известен.
Сум имал негативно искуство и со приватниве, почнувајќи од она грчкото кај Беко што си "отишол" човекот буквално дур да кренам на телефонот, а и со Карго Експрес некои девашки ама сето тоа го сметам за ситници за кои нема да навлегувам многу, многу иако пак ќе кажам дека се подобри од останатите во рамки на нашата земја, а да се со нормална цена на услуга.

Си ја работат. Соодветно на платата. Односно газдите гледаат да ги заебат што више за мали пари и тоа се прелева кај крајниот корисник. Впрочем како и се друго.

Него, гумица на уљна пумпа смени ли ко што ти реков?

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6442
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #3997 на: 06 Декември 2024, 13:42:20 pm »
П.С. Колку бакшиш му давате на курирот кога е насмеан и ве чека 15мин да ви ја даде пратката на рака каде што ви одговара?

Хахаха, бакшиш ни на келнер не му оставам, тоа му е работа, за мојата работа никој бакшиш не ми дал (добро сега, сок/ благо вадам некогаш  ;D ).
15мин се случува обратно, јас да го чекам, секогаш сум излегувал со трчање, а проблем е друг ко ќе треба да излези за нешто што не е негово и да чека.

Ќе си нагласите достава до база (која ви одговара најблизу) и нема да имате никаков проблем.

Зборуваш за порачки по телефон каде усно им го дефинираш тоа, и функционира, ама онлајн патики/ ананас/ екупи и сл, баш пишав и во забелешка „да се достави до база, ќе го подигнам лично“, ама џабе беше, се јавија.  :D
Со народ да работиш е најкомлицирано, затоа колку повеќе Пакет станици се отворат толку пораат за сите курири и клиенти, почнавме варени јајца шо вика Браво да порачуваме.  :)

Отсутен Makedons

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 253
  • Macedonia
« Одговори #3998 на: 06 Декември 2024, 13:57:52 pm »

Си ја работат. Соодветно на платата. Односно газдите гледаат да ги заебат што више за мали пари и тоа се прелева кај крајниот корисник. Впрочем како и се друго.

Значи си оправдуваш забошотување на работа ако не ти се работи, ако "не ти е денот".
Пак, сите знаеме вратата кај е. Vice versa, ако ти дадат бонус на работа поголем, душата да не ја почнуваш да ја оставаш повеќе и од самиот газда или си го задржуваш убавото темпо на работа?

Цитат

Каргото да стигне па ќе сменам

Отсутен Bravo

• Редовен
« Одговори #3999 на: 06 Декември 2024, 14:00:44 pm »

Значи си оправдуваш забошотување на работа ако не ти се работи, ако "не ти е денот".
Пак, сите знаеме вратата кај е. Vice versa, ако ти дадат бонус на работа поголем, душата да не ја почнуваш да ја оставаш повеќе и од самиот газда или си го задржуваш убавото темпо на работа?

Цитат

Каргото да стигне па ќе сменам

Друже на погрешен човек му кажуваш. Јас за себе работам, не за плата.

Отсутен kimi makedonski

• Редовен
  • Пораки: 2746
  • Слобода или смрт
« Одговори #4000 на: 06 Декември 2024, 15:14:04 pm »
https://www.econt.com/

Ова е најдобро организирана пошта и со најмногу услуги на балканов. Сум ги користел повеќе пати, перфектни се.
Проблемот кај нас е нелојална конкуренција и тоа што никој не сака да унапреди нешто додека и вака му функционира. Има “карго” од наши сонародници кое што оперира на диво (не дека другиве се со фискална) со приватна кола напукана пратки се пушта Велес Кавадарци Неготино, вториот друг реон, третиот трет. Луѓето дури и македонски не знаат едвај ќе се разбереш. Има луѓе кои возат диво такси си имаат разработено фирми поминуваат од сабајле собираат пратки ќњ качи 3-4 патници и гас за Скопје. Кога се ова ќе се собере добро е што и толку функционираат овие легалниве.

Имам 2 пратки бо база на еконт во софија треба да си ги подигнам.

Исто и speedy се ок. Кога ќе размислам 2 монитори 27мици ми ги донесоа од романија до софија преку комбинација дхл и локално спиди до адреса за 30 факинг лева вкупно. тоа се 900 денари за 2 огромни монитори меѓународен транспорт.

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 5916
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #4001 на: 09 Декември 2024, 23:02:29 pm »
Си нарачав денес 4x4L Addinol Super Light 5W40 за 7,728 ден. Литар е 483 денари, доставата јебе инаку набавна е 309 ден/Л. 45€ е доставата до Грција, маслото 80€ .
Нарачано од oil-shop24.de, истиот газда е на motoroel-billiger.de, vectol.de и addinol-shop.de т.е legit е страницата.

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Денес ми пристигна и го подигнав пакетот.
За прв пат после толку нарачувања излезе мало проблемче со адресата, но си го подигнав истиот ден од база.

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5193
  • Пиши лаже
« Одговори #4002 на: 10 Декември 2024, 07:06:45 am »
Од каде би нашол црево за воздух за Корсата?

Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 7827
  • Плинаш!!!
« Одговори #4003 на: 10 Декември 2024, 07:43:00 am »
Опел Аутостар?

Sent from my 23124RA7EO using Tapatalk

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5193
  • Пиши лаже
« Одговори #4004 на: 10 Декември 2024, 08:18:16 am »
Заборавив на тие, мислев дека не работат. :)
Фала ти Жиле, ке ѕвонам после да проверам.

Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that