Автор Тема: Што купивте или сакате да си купите за вашите автомобили  (Прочитано 684801 пати)

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
Јас ке го платам со 1-400ка и 1-300ка 😁

Sent from my E5603 using Tapatalk

Шо бе пеер имаш принтер у боја ??

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 6002
Да,од галичките е 😁

Sent from my E5603 using Tapatalk

Отсутен Ѓорѓи

• Редовен
  • Пораки: 1411
Стигнало пред две недели, но конечно имав прилика да го пробам

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20800
Си купив момент-клуч

дигалка за кола

и клинови

The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен WorM

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 616
Си купив момент-клуч

Што евра клучот и од каде? Лидл?

Отсутен velestrumf

• Легенда
eBay, 24 EUR.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен WorM

• Јуниор
  • **
eBay, 24 EUR.

Го имаш тестирано? Колку макс нутњи? Мене ми треба ваков за штрафовите на тркалата кога ги менувам (зимски/летни). Увек им се опирам ко сивоња додека не ги искрцкам, а знам дека не треба..

Отсутен velestrumf

• Легенда
Го немам тестирано, денеска стигна. Нема да можам ни да го тестирам уште извесно време, због заради повреда на ногата.
Њутнажа (зборов вришти :) ) вика од 28-210.

Никад до сега не сум користел, не знам ни дали морам, ама ете, ми излезе како океј понуда, па го пазарив.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6579
Јас имам момент клуч и според упатство сите VW  се стегаат на 120нм. Според тоа што можам да забележам вакa субјективно кога менувам гуми со момент клучот, 120нм е мноооогу мало стегање не треба како вол да стегаш.
« Последно менување: 28 Март 2018, 14:58:58 pm vlatko.klp »

Отсутен WorM

• Јуниор
  • **
Јас имам момент клуч и според упатство сите VW  се стегаат на 120нм. Според тоа што можам да забележам вакв субјективно кога менувам гуми со момент клучот, 120нм е мноооогу мало стегање не треба како вол да ти стегнеш.

Дап, знам, негде прочитав дека 125нм, значи отприлика тука е..Морам да набавам еден момент клуч. Викендов менував па уште осеќам последици :)
Фала за цифрата.

Отсутен velestrumf

• Легенда
У мануелот за Инсигнијата вика 150 Нм.
За Лансерот, појма немам на колку требаше, по осет ги стегав кога ги мењав, ама па, никад не ми се десило беља со шраф.

Отсутен Molec

• Сениор
  • Пораки: 4768
  • (Oo\(|||)°(|||)/oO)
Јас имам момент клуч и според упатство сите VW  се стегаат на 120нм. Според тоа што можам да забележам вакв субјективно кога менувам гуми со момент клучот, 120нм е мноооогу мало стегање не треба како вол да ти стегнеш.
И за BMW е исто 120nm...очигледно цело време сме престегале и престегаме ако го правиме тоа рачно/одокативно/со пнеуматик пиштол...после промена на гуми кај локалните ,,експерти“ со скокање на клуч едвај се одвртува штрафот и се слуша квичење/шкрипење...тоа сигурно не е ок.

Отсутен zlatkoa

• Сениор
  • Пораки: 3298
120nM се отприлика товар од 12.2 килограми на растојание од 1 метар.

Значи секој штраф ако го завртуваш со шипка со должина од 1 метар, треба да крајот од шипката да обесиш товар од 12,2 килограми.

Од центарот на ротација (штрафот) до точката каде што е обесен товарот да има 1 метар.

За тие што немаат момент клуч, да си знаат окативно.

Ако стегаш, штраф со крсатрица и со рипање на неа со нога, измери го растојанието од штраф до местото каде што газиш со нога во метри и резултатот подели го со 9.81 за да добиеш колку кила треба да запнеш.

Подели го моментот на стегање (120нм) со растојанието од штраф до ногата кај што газиш (0.3метри) 120N/0.3m=400N или во превод треба да скокаш со 40,77 кила тежина врз крстарицата.
« Последно менување: 28 Март 2018, 15:29:07 pm zlatkoa »

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17780
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
Си купив две Michelin Energy Saver, 6 и нешто илјади километри возени во најсрање димензијата 195/55/15 за 3000 денари. Поарни се од нови кинески (и поефтини).

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
Си купив две Michelin Energy Saver, 6 и нешто илјади километри возени во најсрање димензијата 195/55/15 за 3000 денари. Поарни се од нови кинески (и поефтини).
Шо знам... :D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.