Автор Тема: Прашања и одговори.  (Прочитано 1956504 пати)

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20665
Одг: Прашања и одговори.
« Одговори #4005 на: 20 Февруари 2017, 10:30:43 am »
За носачи ѕирни во Еуростил имаат доста избор.
За поквалитетни држачи за точаци, имаше едно типче на ФБ што шитка квалитетни, а половни, ама не ми текнува како се викаше типот :(
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Стефан_Т

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 222
« Одговори #4006 на: 20 Февруари 2017, 10:34:18 am »
Јас имам кровни носачи и багажник туле (лол) беше малку соленок.... пред 12тина години. Тулето го лупнавме (ја не!!) и лепен е у драчево (не ми текнува на името на тој, али едниот..), очигледно наша кривица, а носачите немаат абер. Мое искуство е тоа

Отсутен BraneMKD

• Редовен
  • Пораки: 1023
« Одговори #4007 на: 20 Февруари 2017, 10:51:03 am »
Овие од 3-4000 ке завршат работа ? Незнам што толку им ставиле цена по 7-8000. Комплет за 2 велосипеда ке излезе 15к. QQ

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #4008 на: 20 Февруари 2017, 11:26:47 am »
Што и' ставиле цена на Мечка Ес класа, кога има Елантра за 12000 што ќе заврши работа :)

Си има зашто некои држачи си држат цена.

Ако сакаш поквалитетни (Thule, Mont Blanc, Atera...), распрашај се за дечково на Фејсбук, или разгледај во постарите постови во темата за Велосипеди.

Има и општа тема за кровни носачи и слично, ама на телефон сум па ме мрзи да ја барам :)

Да го пингам @MartinAlfista, може ќе прочита, он ми кажа за ликов на ФБ.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен BraneMKD

• Редовен
  • Пораки: 1023
« Одговори #4009 на: 20 Февруари 2017, 12:04:26 pm »
Веле се си има своја цена. И јас незнам зошто купуваат мерцедес кога можат елантра. Еве јас одбрав елантра пред мерцедес. :P
Шала на страна. Сакам да си земам држачи само не ми се даваат толку пари. Сепак се 2 шикпи + бренд плаќање. Ке побарам половни да видам што цена се.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #4010 на: 20 Февруари 2017, 12:14:51 pm »
Емм, не баш... Ти требаат шипките, плус држачи за точаци.

Од лично искуство можам да ги препорачам Auto Maxi шипките, Thule ProRide 591 држачот за точак и Menabo Mania куферот.

Брендот си има зашто го плаќаш ;)

Отсутен Bumb

• Редовен
  • Пораки: 1196
« Одговори #4011 на: 20 Февруари 2017, 14:38:52 pm »
Како се проверува vacum leak?
Односно сакам да проверам да не ми диши  негде некое цревце да влага ваздух и слично...

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10461
« Одговори #4012 на: 20 Февруари 2017, 14:59:06 pm »
Со уста... :)

Отсутен ARMEX

• Сениор
  • Пораки: 3616
« Одговори #4013 на: 20 Февруари 2017, 15:29:17 pm »
Сапуница ако дише.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #4014 на: 20 Февруари 2017, 15:36:13 pm »
Вакуум е...

Отсутен Bumb

• Редовен
  • Пораки: 1196
« Одговори #4015 на: 20 Февруари 2017, 15:36:43 pm »
Дај бе поконкретно кажете што како

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #4016 на: 20 Февруари 2017, 15:45:58 pm »
Цревцата од вакуум ќе ги вадиш и кога ќе тргниш воздух, треба да го држи вакуумот, т.е. ако е дупнато црево/казанче/пумпа... ке можеш да "диши" низ цревцето. Неповратните вентили треба да пуштаа само во една насока, значи ќе го извадиш и ќе дувниш/вовлечиш и треба само во една насока да пропушта. Треба да ја запомниш позицијата т.е. насоката на вентилот да го вратиш во правобитна состојба...

Отсутен karajann

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 375
« Одговори #4017 на: 20 Февруари 2017, 16:42:35 pm »
Овие од 3-4000 ке завршат работа ? Незнам што толку им ставиле цена по 7-8000. Комплет за 2 велосипеда ке излезе 15к. QQ
И јас така мислев, па од Lidl за 30еур зедов Menabo за караван и им правев држачи за Модусот. Одлично си ја вршат работата, само што на ниски брзини свират, а на високи бучат много. Плус на тоа околу саат време за монтажа или демонтажа, па цела зимска сезона беа на кола, а оваа не ги ни ставив.
Така да кога ќе собереш нарушен комфорд и зголемена потрошувачка, не се исплаќа.

...Сакам да си земам држачи само не ми се даваат толку пари. Сепак се 2 шикпи + бренд плаќање. Ке побарам половни да видам што цена се.

Би ти препорачал да си прашаш и во овластен сервис колко се.
Предноста во наменските за возилото е тоа што можеш да ги вадиш и ставаш за 5минути без алат и да немаат фиксирани делови за колата.
Во мојот случај за астрата прашував за Thule  кај некој Мики што е застапник за Македонија коштаа околу 250 еур плус китот за фиксирање за кој требаа да ми се јават за цена и ме заборавија.
Во еуро стил беа околу 7000 ден Menabo, а во аутомакедонија околу 9000 ден Opel.
Половни се движеа од 100 до 150еур(150 продаваше еден на опел и ме убедуваше дека не се оригинал во Аутомакедонија). На крај за 4500ден начекав половни Опел.

Пред 15 дена една пријателка ме замоли да и побарам носачи за мерива А, половни се движеа околу 100еур, а од Аутомакедонија Опел беа 7080ден, што не ти се исплаќа да земаш половни.

Така да прашај си во овластен, ништо не те кошта, ако не им се забегани цените зимај.
« Последно менување: 20 Февруари 2017, 23:46:21 pm karajann »

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17504
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #4018 на: 20 Февруари 2017, 17:05:47 pm »

Да го пингам @MartinAlfista, може ќе прочита, он ми кажа за ликов на ФБ.

Прва опција секако мора да биде овластен сервис - за кровните носачи (шипките). Ако не ти се допаѓа цената, трк во Еуростил, ќе си најдат они што ти одговара.

За држачите за велосипеди не спомнувај во Еуростил, ќе пробаат да ти тупнат и такви во комплет. Јас топло го препорачувам Дејан Радевски, носи од некаде висока класа на држачи и ги шитка по поволни цени. Земале многу луѓе од него, презадоволни се бидејќи држачите не се раскантани, кршени и слично, туку се здрави прави читави и најчесто одлично сочувани. :)

Отсутен Nproof240

• Почетник
  • *
  • Пораки: 33
« Одговори #4019 на: 21 Февруари 2017, 16:26:38 pm »
Имам проблем со Astra H 1.9 cdti
Се појави check engine и не влечеше повеќе (најверојатно оди во limp mode)
Со проверка преку педалите извади грешка 1125 која што според интернетов се однесува на педалата на гас
Денес ја повозив и почна нормално да влече но се уште свети чек енџин
Дали некој имал сличен проблем?
Дали би можело да биде нешто со EGR?