Автор Тема: Прашања и одговори.  (Прочитано 1911363 пати)

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10403
Одг: Прашања и одговори.
« Одговори #3975 на: 18 Февруари 2017, 12:33:24 pm »
Ако го носиш во црвено грото коли(дизел) чадат црно... ама како што го разбрав проблемот бло гушење/ трокирање(ваљда) а не чад црн....

Отсутен Bumb

• Редовен
  • Пораки: 1196
« Одговори #3976 на: 18 Февруари 2017, 19:31:04 pm »

Денес ја извадив и ја чистев клапната, не било нешто тешко... не беше нешто којзнае колку прљава пошто ја чистев скоро, само одоздоле пошто е неприступачно ако не ја извадиш...

Купив од вурт спреј за клапни и со него ја чистев скоро цел го потрошив...

Случајно најдов вода у тоа кај што се става филтерот за воздух... уште не ми е јасно како дошла водата таму

Внатре кај што е тоа цевчето-дупчето...

Па го извадив и тоа и ја истурив...

Запали од прва без проблем од коа средив се...

Бев малце и ја издував,има некое подобрување мислам ама ќе видиме деновиве како ќе се понаша...

Па ќе видиме...

А утре на компјутер ќе ја стаам да видам што ќе каже и ако може да се сетира нешо..

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен Bumb

• Редовен
« Одговори #3977 на: 18 Февруари 2017, 21:10:38 pm »
Џабе па е тромав да ти ебам лергасот

Отсутен Steff_Maja

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 188
    • FaceBook
« Одговори #3978 на: 18 Февруари 2017, 21:26:10 pm »
Дали некој знае каде може да најдам информации какви конектори има во Audi A4 B5 1998 во централната конзола како на сликата (тија копчиња горе)?

Конкретно прашањето ми е кај мене имам копче за вклучување халогенки предни, задни, трепкачи, заден грејач, подесување фарови
и има уште еден конектор без копче. Тој е по боја портокалов, а останатите приклучени се 2x бели, виолетов, жолт, сив.

MB: ASUS Sabertooth P67 CPU: Intel Core i7 2600K 4.5 Ghz CPU Cooler: Cooler Master Nepton 240M RAM: 16 GB Kingston Hyper X Genessis 1600 Mhz SSD: Samsung 830 128GB HDD: Samsung SpinPoint F3 1TB + WD Caviar Blue 1TB + Seagate 2TB VGA: ASUS GTX 770 DC II PSU: Cooler Master Silent PRO M2 1000W Case: HAF 932 (Advanced) + NZXT Sentry 2 Monitor: Samsung SyncMaster SA350 23" Full HD Led Optical: Optiarc DVD-RW Keyboard & Mouse: Logitech MK260 Speakers: Logitech Z680

Отсутен Zamisli

• Почетник
  • *
  • Пораки: 26
« Одговори #3979 на: 18 Февруари 2017, 23:58:23 pm »
Дечки, фиеста 1.4 тдци 2004, двапати мерам два пати вика дека троши 10 л./100 км. Зимски гуми, редовно сервисирана, малку алтернаторот зуи. Некако ко многу да троши. Градска вожња, неагресивна на кратки релации. На сервис во септември на компјутер нема грешка.

Sent from my Redmi Note 2 using Tapatalk

Отсутен Johnny625

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 195
« Одговори #3980 на: 19 Февруари 2017, 00:11:19 am »
Дечки, фиеста 1.4 тдци 2004, двапати мерам два пати вика дека троши 10 л./100 км. Зимски гуми, редовно сервисирана, малку алтернаторот зуи. Некако ко многу да троши. Градска вожња, неагресивна на кратки релации. На сервис во септември на компјутер нема грешка.

Дека е многу, многу е. Јас возам Цитроен Ксара 1.9 тд со класична бош пумпа и никогаш просек не сум извадил 10 низ град дури ни со вклучена клима или поагресивно возење. Фиестата би требало да е многу поштедлива, помала зафатнина, комон рејл и сл.

Сепак не брзај со заклучоци. Прво што треба да направиш е да наточиш квалитетна нафта и добро да ја издуваш колата со подолга релација оти и самиот кажа дека низ град се вози. Послем ова види како е потрошувачката.

« Последно менување: 19 Февруари 2017, 00:17:00 am Johnny625 »

Отсутен Bojan j

• Сениор
  • Пораки: 3039
« Одговори #3981 на: 19 Февруари 2017, 08:44:15 am »
Момци, каде можам да направам копија од даљинско за гаража? Ценовно како оди?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54948
  • Махер
« Одговори #3982 на: 19 Февруари 2017, 10:12:46 am »

6.5 троши тој мотор кај мене. Да не е бензинец твојата? :) Тие коли трошат 10 и нагоре.
Имаш проблем, невозможно е 10 да потроши исправна.

Отсутен Zamisli

• Почетник
  • *
  • Пораки: 26
« Одговори #3983 на: 19 Февруари 2017, 11:36:45 am »
Дизел е, зимава на -20 палеше без проблем, освен алтернаторот нема друг проблем, стално од макпетрол пунам нафта

Отсутен marmlad

• Сениор
  • Пораки: 4219
« Одговори #3984 на: 19 Февруари 2017, 12:04:14 pm »
Bumb, по ова што гледам, клапнава ти е на сајла со моторче за лер гас. Кај овие нема ништо за сетирање...

Отсутен antibiotic1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 301
  • МАЗДАШ
« Одговори #3985 на: 19 Февруари 2017, 12:10:19 pm »
Дали знае некој која цена идат 1кг пп апарати(прочитав негде не се задолжителни но тоа се купува пред а не после пожар :D)? Ми даваат еден половен за 350денари ама не е сервисиран одамна па да си направам математика.
Old Mazda's never die, they just get faster.

Отсутен slavjanski

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 97
« Одговори #3986 на: 19 Февруари 2017, 12:31:40 pm »

Не е до чистење на клапната проблемот,туку во степ моторчето или Iddle Air control valve. На интернет има што се продаваат вакви вентили,но кај нас ретко кој се нафаќа од електричарите да го извади, клапната на фиат е правена единечна така да и да имаш проблем со TPS сензор со степ моторчето ќе мораш цела клапна да ја смениш. А ова степерот е баш за лер гаста.Со чистењето одстрануваш само механички проблем,доколку би го имала.

Џабе ќе се нервираш јас направив доста процедури:

-Којзнае колку пати го штелувавме плинот (мислејќи дека е до него)
-Кога почнав да ја возам и на бензин повеќе истиот проблем си испадна и на бензин,само со помал интензитет т.е на бензин не гаси туку на плин
-Ресетирав компјутери вадев клеми се заебавав бог знае што не пробав секој можен совет скоро од интернет и она што  Simo го напиша и сл.
-На автоелектричар ја калибриравме клапната,еден ден има ефект потоа пак по старо.
-Половна клапна од отпад зедов за проба, еден ден ефект и после пак по старо
-Друга половна клапа,пак истиот проблем
-Од мајка роден се најде со пунто исправно како моето, ми ја даде неговата клапна да ја пробам...колата спиеше.

Одговорот кошташе многу заебанции, а решението 200 евра. Се вика нова клапна. Додека стиснам заби за нова, ќе го возам како старо југо да не изгаси на семафор дури чекам црвено, со повремени турирања...

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43640
  • Il Moderatore
« Одговори #3987 на: 19 Февруари 2017, 12:38:49 pm »
И јас мислев дека е од поновите HGT-а со електронска клапна :(

ТПС от да се растури, и да се поместат четкиците малце погоре подолу по отпорните траки, тоа може да пробате да спасите некое евро. Само треба некој фиљан мајстор електричар „со фат“ што се вика.  пошто најчесто отпорните траки се уништени под четкиците во лер позиција и тоа праи мака.
Еве отприлика како изгледа ТПС-от:

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Bumb

• Редовен
« Одговори #3988 на: 19 Февруари 2017, 13:38:41 pm »

Не е до чистење на клапната проблемот,туку во степ моторчето или Iddle Air control valve. На интернет има што се продаваат вакви вентили,но кај нас ретко кој се нафаќа од електричарите да го извади, клапната на фиат е правена единечна така да и да имаш проблем со TPS сензор со степ моторчето ќе мораш цела клапна да ја смениш. А ова степерот е баш за лер гаста.Со чистењето одстрануваш само механички проблем,доколку би го имала.

Џабе ќе се нервираш јас направив доста процедури:

-Којзнае колку пати го штелувавме плинот (мислејќи дека е до него)
-Кога почнав да ја возам и на бензин повеќе истиот проблем си испадна и на бензин,само со помал интензитет т.е на бензин не гаси туку на плин
-Ресетирав компјутери вадев клеми се заебавав бог знае што не пробав секој можен совет скоро од интернет и она што  Simo го напиша и сл.
-На автоелектричар ја калибриравме клапната,еден ден има ефект потоа пак по старо.
-Половна клапна од отпад зедов за проба, еден ден ефект и после пак по старо
-Друга половна клапа,пак истиот проблем
-Од мајка роден се најде со пунто исправно како моето, ми ја даде неговата клапна да ја пробам...колата спиеше.

Одговорот кошташе многу заебанции, а решението 200 евра. Се вика нова клапна. Додека стиснам заби за нова, ќе го возам како старо југо да не изгаси на семафор дури чекам црвено, со повремени турирања...
Викаш џабе да пробам со друго степ моторче?

Отсутен Leon-cist

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 774
  • .
« Одговори #3989 на: 19 Февруари 2017, 14:08:46 pm »

провери ја рачната сопирачка, сајлата, кочионите цилиндри и ткн можно е да ти е блокирано сајлата и цело време возиш со полублокирани тркалца.  Мене така мерцедес ц класа ми трошеше ненормално и после сите проверувања испдна дека натрапникот  бил "ручката"  ;D
VW MK-7 (1.6 тди)