Автор Тема: Прашања и одговори.  (Прочитано 2236341 пати)

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5932
Одг: Прашања и одговори.
« Одговори #3630 на: 11 Јануари 2017, 10:58:44 am »
Чим било 97ma на сајла е ,истото каснење се дешава секаде , и кајмене е така :)
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен marmlad

• Сениор
  • Пораки: 4220
« Одговори #3631 на: 11 Јануари 2017, 11:09:22 am »
Проблемот не е само каснење, туку и не почитување на команда. На пр. можеш многу брзо да ја притиснеш до крај и пуштиш педалата за гас, вртежите на моторот воопшто да не мрднат. Да ја притиснеш 10% и таа вопшто да не изреагира, па кога ќе допритиснеш уште 5%, тогаш нагло да отвори 15%... итн итн... Tvornica Automobila Sarajevo.

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7067
  • хаУс мајстор
« Одговори #3632 на: 12 Јануари 2017, 14:23:43 pm »
И стaриoв имa мукa сo мењaчoт, ни зaпaленo ни изгaсенo не убaцувa вo 1вa, 3тa и 5тa брзинa. Прoбaв и сo вoзење, дa зaгрее и дa пoрaбoти мењaчoт, гo вoзев вo втoрa пa директ у 4тa убaцувaв, ништo, пaк не влегувa вo тие брзини. Се рaбoти зa Југo темпo 1.1. Некoј мислење?
"Кoбрaтa" јa прoчитaв преескa нa српски фoрум, дур укaпирaв штo знaчи... :)
Прв пaт слушнaв зa тoј збoр.
Човек учи додека е жив :) Си требал да прашаш некој постар маалски мајстор, тој сигурно знае.

Баш ме интересира што ке испадне проблемот.

Прoблемoт решен.
Oд менувaчoт дo шaлтерoт прoверенo беше се, сите спoјки си беa дoбри, стегнaти и никaде немaше луфтa. Е сегa, шaлтерoт вo кaбинa, кoгa му јa симнaв oнaa скaј нaвлaкa, имaше штo дa се види. Пoлнo беше сo земјa.
Нa стaрoтo Југo не сум приметил дaли имa зaштитнa гумицa пoд шaлтерoт, aмa нa другoвo имaше и нaјверoјaтнo истaтa е сецнaтa некaде, тaкa штo зглoбoт нa шaлтерoт си се пoлнел сo земјa.Бев кнaп сo време, тaкa дa сaмo рaсчепкaв сo штрaвцигер внaтре и сoбрaв сo прaвoсмукaлкa и нa крaј пoпрскaв внaтре се сo WD-40.
Oдмa прoменa,  сегa влaгa вo 1вa, 3тa и 5тa брзинa и знaчителнo се пoдoбри шaлтaњетo oд предхoднo, не е уште кaкo штo требa aмa е пoдoбрo.
Oстaнувa нa прoлет, пoвтoрнo дa се oтвoри, дa се исчисти нaјдoбрo штo мoже и дa се стaви мaст зa дa си имa пoдмaчкувaње.

Отсутен Zaffy

• Почетник
  • *
  • Пораки: 27
« Одговори #3633 на: 14 Јануари 2017, 17:50:47 pm »
Здраво дечки ми треба мала помош/совет од вас за еден проблем. Зафирата ја земав со ксенон светла(вградени во irmscher во Германија).

Кога ќе ја запалам колата и кога ќе уклучам позициони(angel eyes) си светат нормално без проблем(види слика подолу), е сега проблемот е кога ќе уклучам кратки светла левиот фар светнува и се гаси а десниот си работи нормално. Некогаш треба еднаш а некогаш повеќе пати треба да го вратам кругчето на позиција и кога пак ќе го свртам на кратки тогаш сите си се уклучуваат и работат без проблем. Во што може да биде проблемот во canbus-от/баластот/самите сијалици?

Отсутен Auto Car Care

• Редовен
  • Пораки: 1673
  • Mafra.Menzerna.Gyeon
« Одговори #3634 на: 14 Јануари 2017, 18:17:23 pm »
мислам имаш проблем во рекетата од каде што се уклучуваат светлата или чинам на Зафирата имаше лево прекидач.Како и да е,провери тоа и земи контакт спреј попрскај.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #3635 на: 14 Јануари 2017, 18:25:24 pm »
Ако е афтермаркет xenon, баласти или сијаличе. Смени сијаличе од лев на десен фар, и види дали ќе ти се повтори на десниот ова што го опишуваш. Ако остане на левиот фар проблемот - баластот те зеза.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Auto Car Care

• Редовен
  • Пораки: 1673
  • Mafra.Menzerna.Gyeon
« Одговори #3636 на: 14 Јануари 2017, 18:37:32 pm »
Ако е афтермаркет xenon, баласти или сијаличе. Смени сијаличе од лев на десен фар, и види дали ќе ти се повтори на десниот ова што го опишуваш. Ако остане на левиот фар проблемот - баластот те зеза.
ако е баласт или сијалица тогаш само трепнува и се гаси ама и 100х да ја палиш гасиш потоа нема да запали,само ќе трепни и ќе изгасни.Колку што разбрав по неколки вртења на копчето за уклучување на светлата потоа си светат нормално.Истава аномалија ја имаше кај синот колата.Прснав контакт спреј и неколку пати завртив на ручката за уклучување светла и сега нема проблем.А на другата кола кога ми прегоре сијалица xenon ја имаше онаа аномалија,ќе светне и ќе исклучи.Сменав сијалица и нема проблем а истиот симптом се јавува кога е цркнат баласт.

Отсутен Zaffy

• Почетник
  • *
  • Пораки: 27
« Одговори #3637 на: 14 Јануари 2017, 19:10:12 pm »
ако е баласт или сијалица тогаш само трепнува и се гаси ама и 100х да ја палиш гасиш потоа нема да запали,само ќе трепни и ќе изгасни.Колку што разбрав по неколки вртења на копчето за уклучување на светлата потоа си светат нормално.Истава аномалија ја имаше кај синот колата.Прснав контакт спреј и неколку пати завртив на ручката за уклучување светла и сега нема проблем.А на другата кола кога ми прегоре сијалица xenon ја имаше онаа аномалија,ќе светне и ќе исклучи.Сменав сијалица и нема проблем а истиот симптом се јавува кога е цркнат баласт.

Фала на одговорите. @Auto car Care добро си ме разбрал, светлата си работат најнормално само некогаш од прво уклучување некогаш треба да го вратиш на позција па на кратки и си се уклучуваат. Така да сијаличките не се сигурно бидејќи си работат најнормално. Заборавив да спомнам дека и при возење некогаш знае десниот само да трепне додека свети(свети-се гаси-свети) ама тоа трепнување трае секунда.

Зафирата не е на рачка туку си има посебна табла за светлата вака изгледа:

Ми нема поента ова да прави проблем, бидејќи тие кога ќе го ставиш потенциметарот на кратки се палат двата ама после секунда-две само левиот фар се гаси(десниот си останува да свети) и треба пак да го ставиш на средина па да го свртиш на десно потенциометарот и тогаш си се пали и левиот фар и не прават проблем.

Јас сепак мислам дека или е canbusot или баластот.

Отсутен Prof. Greenthumb

• Сениор
  • Пораки: 4044
  • MadaFunker
« Одговори #3638 на: 14 Јануари 2017, 23:14:37 pm »
Јас мислам дека си во право :)
Го имав истиот проблем и кај мене тоа испадна дека е, го сменив  canbusot или баластот и се опраи работата :)
New blood of old school

Отсутен Стефан_Т

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 222
« Одговори #3639 на: 15 Јануари 2017, 01:16:12 am »
Дечки, имам прашање. Ми беше препорачан сервис за подвозје и се што памтам е дека се наоѓа под кале.. Ако некој знае каде е, или ако има бројче, би ценел да ми каже. :D Позз

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30074
    • CARclub.mk
« Одговори #3640 на: 15 Јануари 2017, 07:33:49 am »
Ваљда сервис Ванчо. Позади лизгалиштето е.

Отсутен Стефан_Т

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 222
« Одговори #3641 на: 15 Јануари 2017, 10:55:50 am »
Ваљда сервис Ванчо. Позади лизгалиштето е.k
@zeroSignal Фала, че га проверим.. Туку, имам побитно прашање.. Зошто си буден во 7:30 во недела?

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4396
« Одговори #3642 на: 15 Јануари 2017, 20:08:08 pm »
Дали филтрите за во кабина со карбон што се,ги филтрираат миризбите од надвор?Конкретно смрдеава во Скопје,зашто обичниот филтер ко ништо да не филтрира,а карбонскиот ако брка работа да си го сменам обичниот што поскоро.

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7067
  • хаУс мајстор
« Одговори #3643 на: 15 Јануари 2017, 20:35:29 pm »
Зaдржувa миризбa.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #3644 на: 15 Јануари 2017, 20:42:41 pm »
Колку-толку, поарно е со карбонски...

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.