Автор Тема: Прашања и одговори.  (Прочитано 2235807 пати)

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7067
  • хаУс мајстор
Одг: Прашања и одговори.
« Одговори #3615 на: 09 Јануари 2017, 21:37:26 pm »
И јaс мислaм декa е тaму прoблемoт, бaш утре ќе ѕирнaм, бидејќи oд лер пoгoре не мрдa мењaчoт.
Фaлa ви мoмци.

Присутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8005
  • Плинаш!!!
« Одговори #3616 на: 09 Јануари 2017, 22:48:53 pm »
Или мајсторски кажано: Провери ја "кобрата" знае да испадне некое штрафче па да зеза.

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • хаУс мајстор
« Одговори #3617 на: 09 Јануари 2017, 23:20:52 pm »
"Кoбрaтa" јa прoчитaв преескa нa српски фoрум, дур укaпирaв штo знaчи... :)
Прв пaт слушнaв зa тoј збoр.

Отсутен skorpion

• Редовен
  • Пораки: 2215
  • Burn the tires, not your soul!!!
« Одговори #3618 на: 09 Јануари 2017, 23:39:28 pm »
Ја мислам дека имаш соберено снег одоздола дека мрда шалтерот, само една полуга е, нешто ситно е, одма под шалтерот, ако легнеш би требало да се виде.
Jedno upozorenje!
Kad prelazite ulicu, uvek gledajte u automobile a ne u semafor!
Semafori retko kad udare čoveka.

Присутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8005
  • Плинаш!!!
« Одговори #3619 на: 09 Јануари 2017, 23:46:53 pm »
"Кoбрaтa" јa прoчитaв преескa нa српски фoрум, дур укaпирaв штo знaчи... :)
Прв пaт слушнaв зa тoј збoр.
Човек учи додека е жив :) Си требал да прашаш некој постар маалски мајстор, тој сигурно знае.

Баш ме интересира што ке испадне проблемот.

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • хаУс мајстор
« Одговори #3620 на: 10 Јануари 2017, 06:07:14 am »
Ја мислам дека имаш соберено снег одоздола дека мрда шалтерот, само една полуга е, нешто ситно е, одма под шалтерот, ако легнеш би требало да се виде.
Не е oд тoa, кoлaтa беше гaрaжирaнa (сувa) и уште вo гaрaжa гo јaви тoј прoблем.
Денес aкo имaм време ќе ѕирнaм, бaш дa видaм штo ќе биде.

Отсутен AND_031

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 401
« Одговори #3621 на: 11 Јануари 2017, 01:18:49 am »
Станува збор за Голф 6 1.4 16в бензинец. Имам забележано на колата дека кога тргнувам од целосен стоп колата има пауза од времето кога ја стискам педалата за гас до моментот кога ќе појде. Значи не дека нема снага да појде туку воопшто моторот не почнува да ги набива вртежите. Можеби трае дел од секунда или макс. една секунда, но секако приметливо и знае да иритира посебно кога треба побргу да реагираш, некој ти дава предност и сл. Ова се случува само во прва брзина т.е од тргнување од место потоа одзивот на гас е моментален без разлика на брзината. Нормално е ова?

Отсутен Kozanostra

• Редовен
  • Пораки: 1901
  • Opel Astra 2.0 DI
« Одговори #3622 на: 11 Јануари 2017, 01:51:46 am »
Ако се дешава тоа кога е ладно времето може да работи под саух колата и кога тргнуваш доаѓа како да треба повеќе да стиснеш на педалата за гас.Ништо страшно ако е тоа.....

Отсутен AND_031

• Јуниор
  • **
« Одговори #3623 на: 11 Јануари 2017, 07:52:55 am »
Ако се дешава тоа кога е ладно времето може да работи под саух колата и кога тргнуваш доаѓа како да треба повеќе да стиснеш на педалата за гас.Ништо страшно ако е тоа.....
Нека затопли па ќе проверам дали било до тоа. Се дешава инаку и на новите коли што фактички имаат и автоматски саух? И уште една мисла имам да земам едно флашиче адитив за прочистување на бензински мотори, чисто да ги малце зсачисти гарежите ако замастуваат некој сензор или така нешто. Што мислиш за ова, веројатно нема ризик од користење на истиот?

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #3624 на: 11 Јануари 2017, 07:54:03 am »
Станува збор за Голф 6 1.4 16в бензинец. Имам забележано на колата дека кога тргнувам од целосен стоп колата има пауза од времето кога ја стискам педалата за гас до моментот кога ќе појде. Значи не дека нема снага да појде туку воопшто моторот не почнува да ги набива вртежите. Можеби трае дел од секунда или макс. една секунда, но секако приметливо и знае да иритира посебно кога треба побргу да реагираш, некој ти дава предност и сл. Ова се случува само во прва брзина т.е од тргнување од место потоа одзивот на гас е моментален без разлика на брзината. Нормално е ова?

AND, претпоставувам дека претходно си возел кола со клапна (throttle body) со сајла, а голфов има електронска клапна. Ако е така, нормеално е да има мало доцнење, и ќе се навикнеш. Ако доцнењето се појавило сега и е поизразено на истата кола, тогаш претпоставувам дека треба да се зачисти клапната од гарежот од уљни испарувања и ќе биде подобро ;)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен marmlad

• Сениор
  • Пораки: 4220
« Одговори #3625 на: 11 Јануари 2017, 09:26:51 am »
Мана им е на VW групација тоа. Пробај со чистење како што кажа Симо, заедно со рекалибрација во сервис кој има софтвер за тоа (не ја пипај сам, ке ја изместиш од меморираната позиција).

Отсутен AND_031

• Јуниор
  • **
« Одговори #3626 на: 11 Јануари 2017, 09:39:16 am »
Мана им е на VW групација тоа. Пробај со чистење како што кажа Симо, заедно со рекалибрација во сервис кој има софтвер за тоа (не ја пипај сам, ке ја изместиш од меморираната позиција).

AND, претпоставувам дека претходно си возел кола со клапна (throttle body) со сајла, а голфов има електронска клапна. Ако е така, нормеално е да има мало доцнење, и ќе се навикнеш. Ако доцнењето се појавило сега и е поизразено на истата кола, тогаш претпоставувам дека треба да се зачисти клапната од гарежот од уљни испарувања и ќе биде подобро ;)

Фала на советите, претходно возев Поло од 97ма 1.4 бенизинец незнам дали беше на сајла. За оваа кола неможам да кажам дали е по изразено зошто колата на старо ја земав, како и да е да пробам прво со адитив за чистење на инјекторите и гарежите па ако нема ништо подобро да ја носам на мајстор или за друг тип на чистење мислите?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #3627 на: 11 Јануари 2017, 09:41:21 am »
Си прешол од карбуратор на инџекшн. Добредојде во 21ви век. :)

Отсутен AND_031

• Јуниор
  • **
« Одговори #3628 на: 11 Јануари 2017, 09:55:48 am »
Си прешол од карбуратор на инџекшн. Добредојде во 21ви век. :)
Полото беше 1.4 MPI, т.е. инџекшн така да мислам дека немаше сајла ама реагираше побрзо. Сега ова се случува само во прва брзина т.е. поаѓање или барем само тогаш е приметно.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #3629 на: 11 Јануари 2017, 10:57:06 am »
Од '97 сигурно било со сајла, без разлика што било MPI.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.