Автор Тема: Прашања и одговори.  (Прочитано 2239063 пати)

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
Одг: Прашања и одговори.
« Одговори #3600 на: 09 Јануари 2017, 07:56:59 am »
karsi Niko komp. na juzen bul ..

Клабери, кај имаше силиконски цревца, некаде стара рампа ли беше, телефон име....
Фала

Извинете за двоен одговор...

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11811
  • Архитект
« Одговори #3601 на: 09 Јануари 2017, 08:57:47 am »
Мал совет околу можен дефект со Алфата. Вчера ја запалив да ја повозам, ја возев околу 25км, без рачни, без шлајфувања и случно. Нормално возење во снежни услови. Последните 5 километри мењачот почна да станува се потешко да се стави во брзина, а на крајот скоро и невозможно. Едвај се вратив до дома да го земам Аудито да се довозам :) Значи кога ја запалив колата сабајлето се беше најнормално, бев накафе околу 1 саат, ја запалив колата ја повозив 5км и почнаа проблемите.
Ја оставив да се олади, се симнав до двор видов дека без проблем влегува во брзина и ја оставив, мислев дека е времен дефект од ладново. Но брат ми пробал да ја вози денеска и по 1км пак се случило истото, колата едвај влегува брзина.
Некоја идеја што може да биде ? Секако колава е за на редовен годишен сервис кај Жаре неделава но ако е вака работава со мењачот, незнам како ќе стасам до Скопје.
Се работи за Alfa Romeo 147 FL 1.9 JTD 8V.

Јас ќе се замешам во манџата.
Провери првен дали сите течности се до макс.
Глицерин, серво течност и масло во менувач.

После види со пумпите.

Отсутен Alfista

• Редовен
  • Пораки: 1492
« Одговори #3602 на: 09 Јануари 2017, 14:31:13 pm »
Мал совет околу можен дефект со Алфата. Вчера ја запалив да ја повозам, ја возев околу 25км, без рачни, без шлајфувања и случно. Нормално возење во снежни услови. Последните 5 километри мењачот почна да станува се потешко да се стави во брзина, а на крајот скоро и невозможно. Едвај се вратив до дома да го земам Аудито да се довозам :) Значи кога ја запалив колата сабајлето се беше најнормално, бев накафе околу 1 саат, ја запалив колата ја повозив 5км и почнаа проблемите.
Ја оставив да се олади, се симнав до двор видов дека без проблем влегува во брзина и ја оставив, мислев дека е времен дефект од ладново. Но брат ми пробал да ја вози денеска и по 1км пак се случило истото, колата едвај влегува брзина.
Некоја идеја што може да биде ? Секако колава е за на редовен годишен сервис кај Жаре неделава но ако е вака работава со мењачот, незнам како ќе стасам до Скопје.
Се работи за Alfa Romeo 147 FL 1.9 JTD 8V.

Јас ќе се замешам во манџата.
Провери првен дали сите течности се до макс.
Глицерин, серво течност и масло во менувач.

После види со пумпите.
Смени масло во менувач мислам дека има вода наталожено

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #3603 на: 09 Јануари 2017, 14:37:58 pm »
Вода не влегува во мењач, нешто друго е.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен Alfista

• Редовен
« Одговори #3604 на: 09 Јануари 2017, 14:39:58 pm »
Не влегува секако, можеби има кондензирано вода од порано, (топло-ладно).

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #3605 на: 09 Јануари 2017, 14:47:53 pm »
Многу поверојатно е да му откажува слејв пумпата.

Отсутен Alfista

• Редовен
« Одговори #3606 на: 09 Јануари 2017, 14:57:58 pm »
Многу поверојатно е да му откажува слејв пумпата.
Пумпата (ја викаат долна) на мењач ако тече - губи притисок, или ако се отидени гумиците
потешко друка, а ако отвориш хауба и ја гледаш дали доволно турка(или влече), можеш да оцениш
дали е тоа проблемот. Мене повеќе ми оди паметот накај мењач, некои вилушки - лагери, и
на екстремно ниски температури заглавуваат многу мењачи.
Инаку јас возев без 2л.масло во мењач повеќе од 8 км. мењачот не се расипа.После му ставивме масло.

Отсутен marmlad

• Сениор
  • Пораки: 4220
« Одговори #3607 на: 09 Јануари 2017, 15:41:23 pm »
Да, вода ВЛЕГУВА во мењач (преку бирач или некој давач). Последниот на кој мењавме масло имаше само вода и муљ.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #3608 на: 09 Јануари 2017, 15:45:15 pm »
Или у Стајковци... :D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3960
« Одговори #3609 на: 09 Јануари 2017, 17:17:22 pm »
Денеска рано пред да тргнам на пат ја пробав колата повторно и кога е изгасена лесно се става во брзина и се менуваат сите брзини. Кога е запалена речиси е невозможно да се смени брзина. Во таква состојба нема шанси да ја возам до Скопје, особено на времево. Заради тоа колата е однесена во сервис во Велес кој е блиску до местото каде што работам и до дома, не ми се возеше далеку така. Ја однесов касно така да утре ќе ми јават дијагноза. Му опишав проблемот што е па ќе видиме. И он спомна дека е или пумпа за кумплуг или потисна. Утре ќе имам повеќе информации.
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7067
  • хаУс мајстор
« Одговори #3610 на: 09 Јануари 2017, 17:51:26 pm »
И стaриoв имa мукa сo мењaчoт, ни зaпaленo ни изгaсенo не убaцувa вo 1вa, 3тa и 5тa брзинa. Прoбaв и сo вoзење, дa зaгрее и дa пoрaбoти мењaчoт, гo вoзев вo втoрa пa директ у 4тa убaцувaв, ништo, пaк не влегувa вo тие брзини. Се рaбoти зa Југo темпo 1.1. Некoј мислење?

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #3611 на: 09 Јануари 2017, 17:53:56 pm »
Ламела, потисна друк лагер и сајла.  Тешко да најдеш нови делови за Застава.

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7067
  • хаУс мајстор
« Одговори #3612 на: 09 Јануари 2017, 17:58:28 pm »
Зaбoрaвив дa нaпoменaм декa пред дa стегне времевo, менувaчoт си влегувaше вo сите брзини без прoблем.
Квaчилoтo фaќa скрoз дoле, кoлaтa имa 50к км пoминaтo.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #3613 на: 09 Јануари 2017, 17:59:05 pm »
Пробај да ти наштелуваат сајла за кумплуг. Може безпари да си поминеш.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #3614 на: 09 Јануари 2017, 20:48:59 pm »
Зaбoрaвив дa нaпoменaм декa пред дa стегне времевo, менувaчoт си влегувaше вo сите брзини без прoблем.
Квaчилoтo фaќa скрoз дoле, кoлaтa имa 50к км пoминaтo.
Мислам декаа шалтерот на југото е со полуги врзан за бирачот на мењач, штом е прва трета пета, таму барај го проблемот

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.