Автор Тема: Прашања и одговори.  (Прочитано 2038275 пати)

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6676
Одг: Прашања и одговори.
« Одговори #1785 на: 04 Мај 2016, 15:14:16 pm »
Колеги помагајте.Сакам да купам едно возило на која му истекла пред 4-5 дена регистрација и веднаш да си го пренесам но да променам и табли.
Дали ќе ми биде дупло наплатено за две сообраќајни или можам да кажам да ми ги дадат пред да вадам сообраќајна на мое име?
Како е процедурата?

Отиди во тој град кај човекот. Идете првин регистрирајте го возилото, искористи му го неговиот бонус за поефтина регистрација. Потоа направете купопродажен договор на нотар. Дојди си дома, прати му ги таблиците на човекот да ги одјави, па потоа иди поднеси барање за нови таблици и нова сообракајна.

Отсутен zlatkoa

• Сениор
  • Пораки: 3281
« Одговори #1786 на: 04 Мај 2016, 19:31:56 pm »
Што е форава со А9 таблици низ Скопје што се возат и тоа на прилично постари возила?

Отсутен TheHeatIsOn

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 515
« Одговори #1787 на: 04 Мај 2016, 19:32:53 pm »
Stranci drugar, bez drzavjanstvo ...

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #1788 на: 04 Мај 2016, 21:49:45 pm »
Онак само кажав дека одјавена кола неможе да се преведе на нотар а не дека неможе да се регистрира...

е па добро бе друже.. и јас ти одговорив на истото.. прво на нотар, купопродажен договор, па после одјавување... и патем речено, грешен ти е терминот.. колата не е одјавена.. одјавени и се таблиците... за да одјавиш кола, дека више не е кола туку е куп железо, и да сакаш, неможеш више.. порано можеше секој, мислам дека сега више физичко лице неможе тоа да го направи, туку го можат само авто отпадите (легални) и отпадите за секундарни суровини (легални)...

Отиди во тој град кај човекот. Идете првин регистрирајте го возилото, искористи му го неговиот бонус за поефтина регистрација. Потоа направете купопродажен договор на нотар. Дојди си дома, прати му ги таблиците на човекот да ги одјави, па потоа иди поднеси барање за нови таблици и нова сообракајна.

неможе така. мора и сообраќјната да биде со таблиците и купопродажниот договор. од договорт бараат копија а оригиналот да се приложи, додека на сообраќајната од задна страна пишуваат, дека таблиците се одјавени, каде (во кој град) ќе оди возилото, кој е нов сопственик и тураат печат со потпис... било што од ова да не е испоштовано, цурик назад на довршување, не признаваат...

а што се тиче регистрацијата, да... може и така, само што после ке треба да отидеш до истата осигурителна компанија, да доплатиш околу 300/400 денари за да ти ја сменат полисата на твое име. ќарот од попустот (ако го има воопшто) ке се изгуби, затоа што ке мораш да се враќаш со друга кола назад во градот од кај што е купена колата, и да ги трчараш процедурите...

а да... и одјавувањето на таблиците не е беспари... и тука на 3 места треба да направиш БАКНИРАКА, околу 500-600 денари вкупно, за кои МНОГУ СУМ СИГУРЕН дека продавачот нема да сака да ги даде.. никогаш не сум барал никој да ми плати кога сум купувал, ама и не сум плаќал кога сум продавал, така да, неможе баш тоа, “прати таблиците и терај работа“.. умре тоа време, поготово што на формуларот кај што се предаваат таблиците ТРЕБА ПОТПИС ОД КУПУВАЧОТ да има на него...

Што е форава со А9 таблици низ Скопје што се возат и тоа на прилично постари возила?
Stranci drugar, bez drzavjanstvo ...

за тоа не сум сигурен дали се странци без државјанство, искрено прв пат слушам од тебе, ама мислам т.е. поприлично сум сигурен дека и возила увезени од странство, а купени на име на фирма, нешто со данокот имаше, дали попуст некаков или воопшто не се плаќаше, па така, има и специјални таблици за нив.. порано кога беа таблиците со 3 бројки, беа А9, па почнаа В9, па дури и С9 имам видено.. сега вака со 4 бројки ке има доволно... патката е што утре ако сакаш да ја продадеш колата на физичко лице, ке мора данокот да се плати...
« Последно менување: 04 Мај 2016, 22:00:54 pm onak »
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #1789 на: 04 Мај 2016, 21:57:40 pm »
Пак си грешка, на одјавената сообраќајна позади не го пишуваат сопственикот туку го пишуваат градот каде што ќе се регистрира следно колата.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #1790 на: 04 Мај 2016, 22:02:45 pm »
Пак си грешка, на одјавената сообраќајна позади не го пишуваат сопственикот туку го пишуваат градот каде што ќе се регистрира следно колата.

стварно ме мрзи да ги барам сликите, затоа што секоја сообраќајна ја имам сликано. да, ти го пишуваат и името позади... немам купено кола надвор од скопје околу 1 година... ако за оваа 1 година се десила измена ок, а ако не се десила, тогаш си грешка... ако еднаш некаде на некој случај не пишале, не значи дека не пишуваат...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен FiLo

• Сениор
« Одговори #1791 на: 04 Мај 2016, 23:05:38 pm »
а што се тиче регистрацијата, да... може и така, само што после ке треба да отидеш до истата осигурителна компанија, да доплатиш околу 300/400 денари за да ти ја сменат полисата на твое име. ќарот од попустот (ако го има воопшто) ке се изгуби, затоа што ке мораш да се враќаш со друга кола назад во градот од кај што е купена колата, и да ги трчараш процедурите...

Лани ние оваква процедура направивме како што ја опишав погоре, без промена на таблици само. Ниту доплативме за промена на полиса, ниту ништо. Човекот се согласи да ја регистрира колата на негово име за бонусот, нормално ние ја плативме регистрацијата, па после 2-3 дена направивме купопродажен договор на нотар.
Сообраќајната тек после 1 месец од склучувањето на договорот ја променивме, заради атестот на плинот што малку ни се одолжи тогаш.

Отсутен JKD

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 231
« Одговори #1792 на: 05 Мај 2016, 00:17:05 am »
На загреан мотор(90 степени) застанав да го стиснам малку леонот,и у прва исфрли малку бел џат...потоа нема џат од втора нагоре,и претходно сум стискал баш поради ова со другар позади мене да вози и немале видено џат,ама у прва има...а и на прво палење од сабајле,знае некад да исфрли црн чат ама ептен малку не ни се крева нагоре...

што би можело да биде ? направен е голем сервис пред 1000 километри

Отсутен FiLo

• Сениор
« Одговори #1793 на: 05 Мај 2016, 00:31:13 am »
Можно да се дизните во прашање, на другар со пежо ХДИ сличен симптом како кај тебе, бил на мајстор, наводно дизните не му биле како што треба.

Отсутен BazeMK

• Почетник
  • *
  • Пораки: 29
« Одговори #1794 на: 05 Мај 2016, 02:24:20 am »
Дали некој знае каде изработуваат пластика по мерка во Скопје?

Имењаче, браутчед ми пластики за моторчето (падна, па скрши некои пластики) му ги среди еден мајстор на Илинденска... ај побарај го, блиску ти е, појди види дали може да ти среди..

075 574 695 Злате

Фала ќе се јавам.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #1795 на: 05 Мај 2016, 02:44:23 am »

Лани ние оваква процедура направивме како што ја опишав погоре, без промена на таблици само. Ниту доплативме за промена на полиса, ниту ништо. Човекот се согласи да ја регистрира колата на негово име за бонусот, нормално ние ја плативме регистрацијата, па после 2-3 дена направивме купопродажен договор на нотар.
Сообраќајната тек после 1 месец од склучувањето на договорот ја променивме, заради атестот на плинот што малку ни се одолжи тогаш.
имате среќа, не сте направиле сообраќајка.. исто така одамна полиција не бара полисата на увид, иако во законот постои и тоа, дека мораш да му ја покажеш полисата ако ти побара.. ако ја немаш, казна... е сега, и во двата случаи, што мислиш, дали ке имаш проблеми, ако полисата не е на твое име? М?

а и објаснувањето беше целосно за промена на сопственост ако купиш кола од друг град...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен howitz

• Редовен
  • Пораки: 2273
« Одговори #1796 на: 05 Мај 2016, 12:29:42 pm »
На загреан мотор(90 степени) застанав да го стиснам малку леонот,и у прва исфрли малку бел џат...потоа нема џат од втора нагоре,и претходно сум стискал баш поради ова со другар позади мене да вози и немале видено џат,ама у прва има...а и на прво палење од сабајле,знае некад да исфрли црн чат ама ептен малку не ни се крева нагоре...

што би можело да биде ? направен е голем сервис пред 1000 километри

Ако е дизел, мора малку чур :)
За вкусови не се расправа, по нив се плука.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #1797 на: 05 Мај 2016, 14:30:29 pm »
Голема лага. Од палење, до 200кмх, ни грам чур. 2 дизели во фамилијата. Ако треба и видео ќе направам.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен howitz

• Редовен
  • Пораки: 2273
« Одговори #1798 на: 05 Мај 2016, 15:04:37 pm »
Стисни 2-ра пуна и 3-та до крај па кажи ми. На загреан мотор се разбира, а за granny ride нормално дека не чури.
За вкусови не се расправа, по нив се плука.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17607
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #1799 на: 05 Мај 2016, 15:13:34 pm »
Голема лага. Од палење, до 200кмх, ни грам чур. 2 дизели во фамилијата. Ако треба и видео ќе направам.

Јас не верувам на оваа изјава и сакам да снимиш видео од двата дизели!