Онак само кажав дека одјавена кола неможе да се преведе на нотар а не дека неможе да се регистрира...
е па добро бе друже.. и јас ти одговорив на истото.. прво на нотар, купопродажен договор, па после одјавување... и патем речено, грешен ти е терминот.. колата не е одјавена.. одјавени и се таблиците... за да одјавиш кола, дека више не е кола туку е куп железо, и да сакаш, неможеш више.. порано можеше секој, мислам дека сега више физичко лице неможе тоа да го направи, туку го можат само авто отпадите (легални) и отпадите за секундарни суровини (легални)...
Отиди во тој град кај човекот. Идете првин регистрирајте го возилото, искористи му го неговиот бонус за поефтина регистрација. Потоа направете купопродажен договор на нотар. Дојди си дома, прати му ги таблиците на човекот да ги одјави, па потоа иди поднеси барање за нови таблици и нова сообракајна.
неможе така. мора и сообраќјната да биде со таблиците и купопродажниот договор. од договорт бараат копија а оригиналот да се приложи, додека на сообраќајната од задна страна пишуваат, дека таблиците се одјавени, каде (во кој град) ќе оди возилото, кој е нов сопственик и тураат печат со потпис... било што од ова да не е испоштовано, цурик назад на довршување, не признаваат...
а што се тиче регистрацијата, да... може и така, само што после ке треба да отидеш до истата осигурителна компанија, да доплатиш околу 300/400 денари за да ти ја сменат полисата на твое име. ќарот од попустот (ако го има воопшто) ке се изгуби, затоа што ке мораш да се враќаш со друга кола назад во градот од кај што е купена колата, и да ги трчараш процедурите...
а да... и одјавувањето на таблиците не е беспари... и тука на 3 места треба да направиш БАКНИРАКА, околу 500-600 денари вкупно, за кои МНОГУ СУМ СИГУРЕН дека продавачот нема да сака да ги даде.. никогаш не сум барал никој да ми плати кога сум купувал, ама и не сум плаќал кога сум продавал, така да, неможе баш тоа, “прати таблиците и терај работа“.. умре тоа време, поготово што на формуларот кај што се предаваат таблиците ТРЕБА ПОТПИС ОД КУПУВАЧОТ да има на него...
Што е форава со А9 таблици низ Скопје што се возат и тоа на прилично постари возила?
Stranci drugar, bez drzavjanstvo ...
за тоа не сум сигурен дали се странци без државјанство, искрено прв пат слушам од тебе, ама мислам т.е. поприлично сум сигурен дека и возила увезени од странство, а купени на име на фирма, нешто со данокот имаше, дали попуст некаков или воопшто не се плаќаше, па така, има и специјални таблици за нив.. порано кога беа таблиците со 3 бројки, беа А9, па почнаа В9, па дури и С9 имам видено.. сега вака со 4 бројки ке има доволно... патката е што утре ако сакаш да ја продадеш колата на физичко лице, ке мора данокот да се плати...