Nekoi vikaat iridium i plin ne odat zaedno
Баш на НКГ овие за плин се со иридиум (барем така пишува на нивната веб страна). Истото го пишува и за Денсо.
Jas imav losho iskustvo bash so ovie NGK Iridium, koga ja kupuvav prethodnata kola so nea dojdoa i majstorot koga ja sreduvavme kolata mi kaza deka greota da gi menjash predvreme poshto se vozele 80-90Kkm i go poslushav...
Posle 20-30Kkm mi se desi da se skine pipakot na ednata svekjica i da ostane vo cilindarot. Me sovetuvaa da ne go otvoram motorot i deka kje go izbacela sama ... 6-8 meseci posle toa ja dadov kolata i posle nekolku meseci deckoto na kogo mu ja prodadov kolata mi se javi deka riknal motorot....
Takada ja sum povekje za regularna svekjica i da si imas intreval na menjanje 20-40Kkm nego da mislis deka imas dolgotrajni svekjici da ti se desi vakov kurshlus...
и демек од свекицата рикнал моторот? ма дај жити се... тоа што го збориш со кинењето на врвот се дешава и на обична свекица... ти немаш појма колку врвови од свекици сме ваделе од разноразни мотори. еве што се дешава уствари: кога ке нелаета такво парче цврст метал, или ке се зарие во клипот или во главата УШТЕ ВО ПРВИОТ ТАКТ НА КРЕВАЊЕ НА КЛИПОТ. во зависност што е помеко во тој момент кај што ке падне во цилиндарот. ако е главата помека, таму ке се набие, ако пак се погоди под вентил, директ у клип иде и за вечни векови амин, ке си седи таму и нема да направи ама бап ниакков проблем... ти велам еден куп ги имам видено... кај тебе веројатно имале пројдени 30Ккм и ти си прошол уште толку слушајки го мајсторот, а уствари си претерал. да не се лаѓеме дека било која свекица исто проаѓа и на бензин и на плин... двојна е разликата... знам дека сега тука ке ме демантира некој, како он возел незнам колку на плин, ама небитно е тоа. не значи дека ако си прошол толку, дека и требало толку...
а тоа што рикнал моторот.. па јбг, рикнал, му дошол крајот, а како и зашто, незнаеш.. можда го пукнал картерот и не приметил па зарибал, можда ја стискал колата како спортско ауто... можда не смени уље, може ама баш свашта да се деси, а ти велиш после неколку месеци ти се јавил купувачот... 3 дена се веќе многу, а не 3 месеци за да имаш било каква поврзаност ти и твоето претходно понашање со колата, со било каква дешавка откако си ја продал, вториот ден.