Автор Тема: Прашања и одговори.  (Прочитано 2229280 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
Одг: Прашања и одговори.
« Одговори #765 на: 10 Ноември 2015, 08:37:46 am »
Бобина.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
« Одговори #766 на: 10 Ноември 2015, 09:12:43 am »
Бобиии(на) баш ми е гајле,
нема да лекторирам по тебеееее ....

;D ;D ;D

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34290
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #767 на: 10 Ноември 2015, 09:30:44 am »
.... кааај си бе женет, нешто те снема у последно време....
Coincidence? I think not :D

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
« Одговори #769 на: 10 Ноември 2015, 10:12:01 am »
.... кааај си бе женет, нешто те снема у последно време....
Coincidence? I think not :D

Милентија, си прошол низ ова :) од љубители на автомобили, стануваме познавачи на организација на свадби, ентериер, екстериер на место за живеење, материјали за градежништво, бела техника, организација на простор ... сето тоа зачинето со расправии со столари, мајстори, лимари ...
Ај ваљда за роденден на форумов ќе се видиме :)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34290
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #770 на: 10 Ноември 2015, 10:19:55 am »
Хаха, па да, се надевам. Само подсетете порано кога ќе биде да имам време да ја обработам женава иначе нема да ме пушти...

Отсутен Vlado_78

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 228
    • Pretty Womans from your city for night
« Одговори #771 на: 10 Ноември 2015, 13:24:48 pm »
Владо, префрли ја на бензин и повози ја така 2-3 дена. Пиши после дали се оправила. :)
После два дена возење на бензин, се приметува дека подобро работи сабајле на прво палење... :)
Се надевам дека нема да почне пак лошо да работи на сабајле од кога ќе си се вратам на плин да ја возам...
Thanks
Пак ќе ти се врати истиот проблем ако имаш лоша струја.
Ако пак ти прави исто тогаш барај го проблемот во каблите, свеќиците или бонбината.

Јас имав ист ваков проблем и мислев дека е до плинскиот уред и се додека мајсторот на плинот не ме убеди дека не е до плинот туку да си сменам бонбината.

Фала за одговорот али кај мене не е проблемот кога е на плин колата префрлена...(највероватно него прочита мојот проблем во претходните постови)
Имав проблем да лошо работи колата на сабајле-ладен старт дур е на бензин, а чим се прфрли на плин работи ОК. Затоа 2-3 дена ја возев само на бензин и сега осетно подобро работи колата сабајле на бензин(ладен Старт)
Поздрав :)

***БоМбина кај Заев, а во авто свет Бобина... хехехе

Отсутен slavjanski

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 97
« Одговори #772 на: 10 Ноември 2015, 19:37:47 pm »
Прашање до сите упатени:
Како се проверува масло на мењачот и кочниците на Fiat punto 2001 година бензин?

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #773 на: 10 Ноември 2015, 20:30:08 pm »
Во мењач немаш начин како да провериш масло. Најдобар начин е да досипаш додека не прелие преку преливната штопна. Или цело да го смениш.

А за кочниците што треба да провериш? Хидраулична течност или потрошеност? Ако е првото, или на садот имаш ознаки мин/макс. Ако е второто, тогаш:

И за дисковите:

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен slavjanski

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 97
« Одговори #774 на: 10 Ноември 2015, 20:35:38 pm »
...

Се снајдов за кочниците течноста е измеѓу мин и макс, валјда е ок?
Можеби глупаво прашање поставувам но два пати одам кај механичари во смисла за проверка за возилото никој не сака да те ферма ако нема ќар од тебе да направи пари, дојди денес,дојди утре за една проста работа.Човек да стани механичар за да може да ја носе колата на механичари.
Исти случај беше за антифриз на ладњакот не сум турал ниту па имаше некоја штопна за испуштање на течноста, го одвртив цревото од ладнакот истече старата течност дополнив антифриз црвен со мешавина од дест. вода.
За масло во мењачот како се дотура на пунто? На моторот има една капачка за моторно масло.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #775 на: 10 Ноември 2015, 21:17:29 pm »
Нема на моторот, на мењачот има штопна преку која се става. Кога ќе прелее преку неа, тогаш е таман. Сепак треба некој малку поискусен да го стори тоа, барем првиот пат.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #776 на: 10 Ноември 2015, 21:51:30 pm »
На волку се менуваат или ако има волку се ставаат последни плочки?

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #777 на: 10 Ноември 2015, 22:07:25 pm »
На волку се менуваат или ако има волку се ставаат последни плочки?
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
Сакаше да каже со шублер се мерат, пошто најчесто на местата каде што ја пишува минималната дозволена дебелина дискот е заеѓен и не се чита... Истата дебелина ќе си ја дознаеш на интернет. Во зависност од автомобилот, неговата снага и производителот на дискот бројките се различни.  Еве за голф 105 коња и 140 коња се различни.

На пример кај мене на задните vw оем дискови минималната дебелина беше 8мм (се читаше пошто беше овде означено , па не зарѓело )

, додека кај феродото минималната дебелина е 7мм и е испишана овде
  .
 Инаку и двата диска кога се нови се 10мм дебели.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #778 на: 10 Ноември 2015, 22:12:40 pm »
Кај тебе таа дебелина за дискови кои не се вентилирачки.

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #779 на: 10 Ноември 2015, 22:25:22 pm »
Кај тебе таа дебелина за дискови кои не се вентилирачки.
Добро де што е битна дебелината, поентата е битна (сликата на Симо е рандом очигледно), со шублер треба да се премери дебелината доколку не се чита. Во случај да се чита ставив слики.

И вентилирачки да се, не се исти кај сите, кај пунто 1.2 од 60 коња ако се 20 мм, кај 1.4 турбо од 135 коња можеби се 26мм... Затоа или на старите дискови ќе види ако се чита, или на интернет ќе пребара па ќе измери со шублер. :)