Автор Тема: Прашања и одговори.  (Прочитано 2570251 пати)

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
Одг: Прашања и одговори.
« Одговори #525 на: 03 Септември 2015, 00:40:04 am »
https://www.youtube.com/watch?v=OFuDW7aJGcA
 Go imam problemot sto e na videoto, ne da krcka tera na ludilo  :)  ;D ..kazuvajte resenie

Ќе живееш со тоа дур не смениш ламела. Иако таму чкрипи, подмачкување нема многу да помогне. Корпата на ламелата е стврдната и се ствара голем отпор на тие делови таму. Глеаш, дури и овој на видеово со пола кило маст, па не се спасил од чкрипење. :)

Можда да пробаш со некоја маст во компримирана боца, како онаа за ланци за мотор или силиконски спреј можда ќе има подобар ефект. Со силиконскиот спреј само краткотрајно сум го ублажувал проблемот.

На Стилото скоро и да исчезна цвичењето откако сменив ламела, ама сеа притискањето е ко` у ваздух, порано две нозе ми требаа за куплунг да стиснам :)

Тој подмачкувал кај што не треба.
Звукот се јавува од една гумица што е негде на шасија и кога стискаш на педалата буткаш едно шипче, е тоа шипче кај што лизга во една гумичка таму чкрипи.
Треба од внатре да го подмачкаш со силиконски спреј, немој како мене да се поебеш со вд40.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #526 на: 03 Септември 2015, 00:48:02 am »
ова ти е шепата од плочките :D мене ме заебаваше и ме правеше ментален звуков. Кога еден профи механичар одма ја мрдна и ми вика вака ти тропа? и мене очи ќе ми паднеа хаха.
им ставив тефлон трака и се изгуби со месеци го нема :)
е како да ја мрднам ка стегната е ;D
е како се собира и го стиска дискот со плочките ако е стегната. Нели е на клизачи? епа луфта има на нив. Проклати убаво со рака.

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Џабе ќе клати.

Испадната ми е гумицата или од старост или била оштетена, таа е како под вакум и ја враќа шепата откако ќе отпуштиш кочница.
Незнам дали се продава само гумицата, дали се универзални.

Треба при промена на плочки да се подмачкува со маст отпорна на високи температури и да се провери да се притисне рачно да се види дали ќе се врати само.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44958
  • Il Moderatore
« Одговори #527 на: 03 Септември 2015, 13:49:40 pm »

Звукот се јавува од една гумица што е негде на шасија и кога стискаш на педалата буткаш едно шипче, е тоа шипче кај што лизга во една гумичка таму чкрипи.
Треба од внатре да го подмачкаш со силиконски спреј, немој како мене да се поебеш со вд40.

Не чкрипи гумицата доле на шасија... горе си крцка... Барем на овие фиативе...
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #528 на: 03 Септември 2015, 18:42:40 pm »
Му се јавив на претходниот газда, го сменил уљето на 123 000км, само не е сигурен дали е ставил 0W-30 или 5W-30, бил на пат и не се сеќава точно кое го има користено, а тој ми рече демек немало веза, а јас вас ве прашувам како поискусни(и тој беше електричар за коли, али што го знам, швеџо е)... пример го сменил со 0W-30 пред 10 000км, дали може да му додадам 5W-30? Пошто јас купив 5W-30 зошто тоа е препорачано за колата. Овде е таков системот, според регистрацијата на колата автоматски ти дава се што е препорачано за колата, од глава до пети.
Јас не мудрувам, туку прашувам. Да знаев немаше да прашам и ке мудрував, јас овде ве прашувам вас за помош.
Помош?

10000км има поминато, боље смени го. Иначе немаш проблем ако му додадеш 5w30.

Отсутен grandemiki

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 281
« Одговори #529 на: 03 Септември 2015, 20:32:38 pm »
Не чкрипи гумицата доле на шасија... горе си крцка... Барем на овие фиативе...
точно дека имаа проблем со горе на амортизерот ама чудно ми е одсабајле ка ја возим значи кочницата логично не е загреана и не ми тропка а за назад дека поминувам покрај повеќе тумби кочница нормално се користи и за назад тропка .. заебана работа ме вади од такт го држим воланот и се осеќа дека се тресе ко да мислиш ке ти падне тркалото :/ ќе сменим плочке ке стегнем ако тропка тогаш лежачот иде на ред за мењавање.. :/

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44958
  • Il Moderatore
« Одговори #530 на: 03 Септември 2015, 23:29:04 pm »
^^ За друг проблем дискутиравме.. ;)
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5433
  • Пиши лаже
« Одговори #531 на: 04 Септември 2015, 01:32:46 am »
А зошто свири кај мене каишот кажете ми кога е незагреана колата? Кога е добро загреана не се слуша. Не знам дали е некој проблем, ама мене ми иде страшно на живци.

Нешто вака свири: https://www.youtube.com/watch?v=rvBOxr4aDUg

Гледам некои пробуваат со вд40, некои со вода, некои со сапун и се и сешто... Не сакам да ризикувам јас, па да прашам.

Каишот не е за менување, не е ни на пола. И кога ги сменивме нови сите каиши пак свиреше така. Кога ке дадам малку гас и задржам го снемува звукот.
Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #532 на: 04 Септември 2015, 01:40:31 am »
А зошто свири кај мене каишот кажете ми кога е незагреана колата? Кога е добро загреана не се слуша. Не знам дали е некој проблем, ама мене ми иде страшно на живци.

Гледам некои пробуваат со вд40, некои со вода, некои со сапун и се и сешто... Не сакам да ризикувам јас, па да прашам.

Каишот не е за менување, не е ни на пола. И кога ги сменивме нови сите каиши пак свиреше така. Кога ке дадам малку гас и задржам го снемува звукот.

дизел ти е колата или бензин?

како и да е... цвичењето на каишот на ладно, докажано е дека е уствари пролизгување.. нај често се јавува кај дизелите, на палење, па после 10-15 секунди (некад и поише, зависи од колата) прекинува... тоа е уствари периодот, додека релејот ги држи греачите вклучени. во тој момент, влече струја премногу јако и каишот по малку пролизгува на алтернаторот... и кај бензинците и кај дизелите истото се случува, кога е акумулаторот веќе ослабен. има снага за да завергла и запали, ама е осетно ослабен, па на палење алтернаторот работи со полно оптеретување, додека да го подосвежи малку...

и во двата случаи (мотори) кога ке призагрее моторот, ке подомекне каишот и ке почне поубаво да лепи на шајбната па ке престане да квичи...

а тоа турање сапуни, пудри, вд 40 и незнам ти што не е никакво решение. не ретко некој ке ти рече дека каишот ти е лабав, затоа е тоа така.. ами што прајме кај колите што имаат автоматски затегнивач? еве и кај мене има.. претходниот каиш, нов новцат, почна да цвичи лани зимо, кога залади..

вистинскиот одговор е ДА НЕ КУПУВАШ ЕВТИНИ КАИШИ... или ако не е евтин, барем да не зимаш не проверен бренд... цвичењето е до каишот и неговиот квалитет, и до ништо друго...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пиши лаже
« Одговори #533 на: 04 Септември 2015, 01:44:24 am »
Дизел, 1.9 тди. Проблемот е што кај мене цело време свири и кога е во лер колата се слуша и тоа јако, особено зимно време.
Каков каиш купува татко ми не знам стварно, но не верувам дека е некој ефтин. Сепак ке проверам и ке му кажам кога ке дојде ред за менување да бара некој подобар од тој. Може ли некако да проверам што каиш е или не?

Отсутен DejzY

• Редовен
  • Пораки: 1004
« Одговори #534 на: 04 Септември 2015, 01:50:55 am »

Не ми го пушта видеово да слушнам како ти свири, ама кај мене на вектрата чкрипеше кога е ладна од ПК каишот. Некој затегач имаше попуштено. Само не ми текнува дали го затегнаа(ако воопшто се штелува тоа) или ставија нов, но сега не чкрипи воопшто.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #535 на: 04 Септември 2015, 01:51:59 am »
секако дека може... тури ја во брзина колата (5-та), дигни хауба и гледај го каишот. ако не се гледаат букви на него, почни полека да ја влечеш колата према себе, и ке почне да ротира каишот, кад тад (ако не се избришани буквите) ке се појави што бренд е и меѓудругото и димензиите ке ти се појават... ако е по квалитетен каиш, ке прочиташ што е, ако не е, ке нема ниакви ознаки, т.е. се избришале више...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пиши лаже
« Одговори #536 на: 04 Септември 2015, 01:59:40 am »
Фала ти за одговорот, ке пробам деновиве ако видам нешто. Кога ке дојде ред за мењање, ке пишам. :)

Дејзи, ако ти текне пиши кој е тој затегач.

Отсутен stef_stef

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 303
« Одговори #537 на: 05 Септември 2015, 03:58:19 am »
Може не е за тука, али ќе се снајдеме.

Кај да купам w5w led сијалички?

Отсутен marchesk

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 796
« Одговори #538 на: 05 Септември 2015, 13:23:28 pm »
^ Ти треба како на сликава, односно Канбус модел или ти вршат работа и обични?

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30617
    • CARclub.mk
« Одговори #539 на: 06 Септември 2015, 11:37:04 am »
Ја купив Канбус вакви во Аутолидер во Чаир, 200 (или 250) мкд комад. Океј беа, али пак даваше на рандом интервали ерор на борд. Не би се заебавал пак.