Автор Тема: Прашања и одговори.  (Прочитано 2846702 пати)

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 6424
Одг: Прашања и одговори.
« Одговори #13800 на: 01 Август 2024, 12:04:12 pm »
2019та е менат мотор, миислам дека беше менат ланецот тогаш, да се осигурам дека е тој, ќе ја терам, ваљда има уште километри дур дс се расштрака салам.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен changetheoil savethecar

• Редовен
  • Пораки: 1083
  • Best Motors Worldwide
« Одговори #13801 на: 01 Август 2024, 22:50:45 pm »
Имам од задна страна квичење при мали брзини, најмногу при тргнување, сѐ до 20 км/ч. (ретко до 40), нешто како нежно кочење на кочница, при притискање на кочница звукот престанува. Крената на дигалка колата, задно десно тркало блокираше, ја вратив рачната преку сајла директно и се среди сѐ до наредно кревање на рачна. Дискот никогаш не бил прегреан, немам тресење при кочење никакво, кочи перфектно и дисковите и плочките се монтирани пред околу 20к км - ATE PowerDisc (за поагресивно кочење).

Дали клипчето од шепата не враќа? Дали е лагер бидејќи тресе на 130 км/ч? Дали има воздух во системот, мада не пропаѓа педалата во никој случај.

Што може да биде?

Едит: Инаку откако ме зафркаваше рачната, беше прештелована и крената колата на дигалка, однесена на мајстор, двете тркала идентично вртеа, без некој посебен отпор.
@nestor04

dali cepkase sajlishtata na racnata?

ako si menjal sajla samo na edna strana togas najverovatno e do toa
ili ti blokira kocniot klip u sepata, siguno ti e gumenatamansetna otidena i klipot ti fatil rga pa ti prai problem.

cim ti se pojavil na edna strana racunaj kade da e ke gi fati site po red.
vadenje na sepite i kompletna proverka i restavracija.
ne se isplati da kupuvas restavrirani ili pak novi, gi imas delovite posebno treba da najdes nekoj kadar da ti gi sredi i ke ti kocit.
ako si menjal sajla moras sekogas dvete sajli da gi menjas i od levata i desna strana.

---Best Motors Worldwide---
       (Oo=[][]=oO)

Отсутен nestor04

• Легенда
  • Пораки: 7036
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #13802 на: 01 Август 2024, 23:29:37 pm »
Сајлата е дупла (за двете тркала, нема единечна) и е 193цм ако добро памтам. Денес ссмо еднаш го слушнав тој звук. Се мислам дали има воздух во системот, барем малку, бидејќи кога возам долго време без кочење и притиснам кумплунг, има "од" од пола педала па надолу, до пола како сама да пропаѓа. Клипчињата се чисти од рачната, а од хидрауликата не знам.

Едит: Денес само еднаш ја слушнав, мме...
« Последно менување: 03 Август 2024, 01:07:47 am nestor04 »

Отсутен kristijan250

• Почетник
  • *
  • Пораки: 28
« Одговори #13803 на: 05 Август 2024, 14:57:57 pm »
Здраво
Се работи за бмв е84 2.0 184 hp мотор, е сега приметувам дека во мали обртаи 1400-1700 одприлика во билокоја брзина при забрзување да засецнува колата значи секунда две како да  се мисли да појде и појде, сменети се филтри за уље воздух и гориво, се работи за х драјв верзија, до што би можело да биде ако има некој слично нешто искусено
Во благодарам

Отсутен Charlie

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 228
« Одговори #13804 на: 06 Август 2024, 18:00:42 pm »

Не знам колку може да се види, али пред два три дена се појави малку масло врз предниот десен држач на мотор. Дали д тоа знак дека е при крај или има уште живот во него.  Инаку немам никакво тресење на колата не забележувам си работи ептен тивко.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен nestor04

• Легенда
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #13805 на: 06 Август 2024, 18:54:44 pm »
Препорака за добар вулканизер, по можност со Hunter машина во Прилеп?
- Vulco
- Чизмата
- Кај фудбало
Или кај Благоја на Варош?

Отсутен vladic3110

• Сениор
« Одговори #13806 на: 06 Август 2024, 20:39:11 pm »
Какви искуства имате со чистење на бензински дизни со ултра звук ? Некој викаат нож со две острици е може да се океј,а се случувало и да мочаат од повеќе после. Дали мерст проток некако од ко ќе ги извадат или директ в када ?
Си еба матер некоја дизна на меганот едвај успевам да го запалам, не ја прима гаста кога е ладен, при постигнување на нормална температура движи нормално колата. Ако ја угасам. И да ја запалам истста песна пак вергла верглс вергла, на крај ќе запали и седи 300-400 обртаи, малце на гаста да гибнам и сњ се враќа во нормала. Ако возам на плин нема ништо, загреана и пали на плин нема вакви верглања.
Незнам која дизна е не кажува вредности на дијагностика, само ако светне чек енџн, ама никако да светне.

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 6107
« Одговори #13807 на: 06 Август 2024, 20:46:11 pm »
Барај некој со посаглам дијагностика,мора да има за секоја дизна посебно колку гориво вбризгува.

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk

Отсутен nestor04

• Легенда
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #13808 на: 06 Август 2024, 20:51:20 pm »
Можм да ти понудам чистење кај другар со ултразвук за смешна цена, но без проверка. А за дијагностика тука сме.

Отсутен mac_mk

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 118
« Одговори #13809 на: 06 Август 2024, 23:00:06 pm »
Здраво, приметив уље околу капачката и уште на неколку места, што би можел да биде проблемот? 1.9тди 105коња BKC мотор

Sent from my SM-G980F using Tapatalk

Отсутен nestor04

• Легенда
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #13810 на: 06 Август 2024, 23:22:26 pm »
Дали прска масло од шипка и од капаче кога работи?

Отсутен mac_mk

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 118
« Одговори #13811 на: 06 Август 2024, 23:32:09 pm »
Дали прска масло од шипка и од капаче кога работи?
Кога се на место не, бар у лер кога работи, на извадени не сум пробал сега ама од порано мислам дека да.

Sent from my SM-G980F using Tapatalk

Отсутен Tomce

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 776
    • ibiz.mk
« Одговори #13812 на: 06 Август 2024, 23:42:50 pm »
@mac_mk toa gore e erg ventil.  Mozno e samo dithun da pusta. Ako ne ti pokazuva checke engine
Izbrisi i vidi kolku ke ti mrsi.

Za kapaceto i kaj mene bese slicen problem ispadna gumicka skinata.
Vidi ili smeni kapace. Ili vidi dali e dobro zatvoreno.
Sekako i tuka najubavo iscisti i vidi kolku ke kape, mozno e pri menjanje ulje da se slizne

Отсутен vladic3110

• Сениор
« Одговори #13813 на: 07 Август 2024, 02:58:38 am »
Барај некој со посаглам дијагностика,мора да има за секоја дизна посебно колку гориво вбризгува.

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk

Нема и  во официјален сервис на нивната дијагностика нема. Да ја најдам која е ќе ја менам само неа, почнува и да чука од лер гас полна ако стиснам секундарно ќе штракни..
Ќе одам утре на сервис да прашам уште еднаш шо како, нека ги извадат па ќе барам чаре.

Отсутен MAPJAH

• Легенда
  • Пораки: 7203
  • Бенве сие бенве
« Одговори #13814 на: 07 Август 2024, 07:30:53 am »
Филтер за картерна вентилација треба да се промени со нов.

Sent from my iPhone using Tapatalk