Автор Тема: Прашања и одговори.  (Прочитано 2232449 пати)

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6811
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
Одг: Прашања и одговори.
« Одговори #13830 на: 08 Август 2024, 11:43:07 am »
Можи така и ќе остани и ќе нема гајле, да нема потреба да менуваш.   :)

Отсутен Charlie

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 214
« Одговори #13831 на: 08 Август 2024, 11:53:28 am »
Можи така и ќе остани и ќе нема гајле, да нема потреба да менуваш.   :)
Уште подобро

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен changetheoil savethecar

• Редовен
  • Пораки: 1049
  • Best Motors Worldwide
« Одговори #13832 на: 08 Август 2024, 12:31:45 pm »
@changetheoil savethecar не сум запознаен со тоа, но ми треба за балансирање - тресењето после 130 никако не исчезна. Задница/предница проверена, ставена колата во лер на 130, променети држачи на мотор, итн...
@nestor04
ti trese uz voznja nad 130 ili pri kocenje.
proveri bandasite dali se ok, dali imaat prav hod.
ako ti trese pri kocenje ili diskovi, glavata na koj lezat ili podvozje.
nekogas i od plockite doaga tresenjeto, posto imas ti powerdisk od ate treba i plockite da se soodvetni.

ate powerdisk so ateobicni.

---Best Motors Worldwide---
       (Oo=[][]=oO)

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6153
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #13833 на: 08 Август 2024, 13:21:07 pm »
Да ате пауердиск со обични плочки ми е комбинацијата и сеуште изгледаат како нови. Инаку ми тресе само при возење, при кочење не. Сум пробал повеќепати, баш поради тоа возев и барав мазен пат накај Грција, се пуштив до кај 160 ама како да немаше толку вибрации, како да намалуваа. Од 130-150 има вибрации кои не се многу изразени, но ги чувствувам на волан.

Инаку поминав кај 90% од вучканизерите во градов, сите имаат Hofmann машини, но немаат Road Force балансерка. Уште во Вулко ми остана да проверам.
« Последно менување: 08 Август 2024, 13:30:31 pm nestor04 »

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7218
  • French diamond
« Одговори #13834 на: 08 Август 2024, 13:52:13 pm »
Ако се е океј со гуми, бандажи тогаш 99% е полуосовина.  Нема што друго да е, штом е изразено на воланот.

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #13835 на: 08 Август 2024, 13:56:44 pm »
Ако добро се сеќавам, возев со зимски гуми на челични бандажи за нова година накај Солун. Накај Гевгелија возев 150 и веќе почнав да осеќам вибрации, но гумите се 5-6 години стари така да се сомневам на гуми. А кога ја купив колата имаше ливче од сервис од Струмица каде пишуваше "Од 130 до крај тресе". Не сум разговарал со претходниот газда што е проблемот. Тој напамет ги знае сите проблеми - дискови(сменети), мотор прегреан(сменет), црево од антифриз (се возела така 2 години и течел, сменето и тоа), но ништо не чепнал бидејќи се изгорел од пари давање и само нешто ново излегувало. Баш ќе го прашам сега ако знае.

Дали може да се гуми бидејќи - кинески се (или корејски) + секојдневно по два пати најмалку ја качувма на тротоар (така ми е гаражата), а се меки?

Едит: Инаку е мала вибрација, можеби 20% од ова него што му тресе, баш го следам батево по форуми, излегло до гумите.
« Последно менување: 08 Август 2024, 14:04:46 pm nestor04 »

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8004
  • Плинаш!!!
« Одговори #13836 на: 08 Август 2024, 17:10:01 pm »
И кај тебе ќе излезе дека е од гумите. Изротирај ги со се бандаши само за проба да видиш. Јас имав таков глуп проблем, само кај мене беше коа кочев од кај 80 до кај 60км/ч. Помислив на дискови, па на главчина и на крај испадна гума. И тоа гумата се деформира само кога е по додатен притисок од кочењето инаку во возење не тресе воопшто. Така да ротирај и ќе видиш дали ќе има промени.

Sent from my 23124RA7EO using Tapatalk

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #13837 на: 08 Август 2024, 17:13:10 pm »
Ротирани се од мене на почеток на сезона, а од Мотовентар како ги наместиле не знам. Од август 2022 се гумите и не се возени којзнае колку, ама можеби толку се квалитетни. Почекувам да дојде ноември, ионака ќе земам деновиве нови зимски, па ќе ги балансирам на друго место и ќе знам дали е до балансирање. 3 пати по 800 денари дадов во Мотоцентар џабе, затоа почекувам.

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #13838 на: 08 Август 2024, 18:00:21 pm »
На претходниот газда му тресело од дисковите. Кај мене се сменети... Не знам...

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8004
  • Плинаш!!!
« Одговори #13839 на: 08 Август 2024, 19:16:08 pm »
Кога ќе ги смениш гумите, тогаш ќе бидеш сигурен дали е од нив.

Sent from my 23124RA7EO using Tapatalk

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2614
« Одговори #13840 на: 09 Август 2024, 08:18:02 am »
@nestor04 Рано ти е сега да монтираш зимски гуми, освен ако ги зимаш сега за поголем попуст па да ги монтираш кога ќе дојде време. Сега на зимските стари гуми си, Петлас?
Претпоставката е мајката на сите заебувања

Отсутен Jimny

• Сениор
  • Пораки: 3138
  • Skriven i ćutljiv crv rešeta moćno drvo.
« Одговори #13841 на: 09 Август 2024, 10:43:21 am »
Несторче каде у сред свети илија аугуст месец 40 степени и јаче  ке местиш зимски гуми , што направи тој опел од тебе а опеле-опеле

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #13842 на: 09 Август 2024, 11:13:43 am »
@nestor04 Рано ти е сега да монтираш зимски гуми, освен ако ги зимаш сега за поголем попуст па да ги монтираш кога ќе дојде време. Сега на зимските стари гуми си, Петлас?
Планирам да ги купам средината на август, идејќи има попуст, а ќе стојат немонтирани во исправена положба со почесто ротирање на нагазната површина. Инаку од 15.03-15.11 возам Laufenn G Fit EQ+ летни гуми, кои ги купив август 2022 и беа со свеж дот.

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #13843 на: 09 Август 2024, 12:27:36 pm »
Најдов балансерка Beissbarth, мислaм дека моделот е Beissbarth MT ZERO 8, има Eccentricity test и Runout detection. Да се пробам? Гледам истата ја користат во Motocentar Gallery во East Gate Mall.

Се надевам нема да ја дозафркнат?  Сепак машината е 11,000€ и е нова.

Исто така имам прстени на бандажи од кои едниот ми изгледа како пукнат, каде можам да најдам такви или морам по нарачка од дечкото од фб?
« Последно менување: 09 Август 2024, 12:33:18 pm nestor04 »

Отсутен Makedons

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 403
  • Macedonia
« Одговори #13844 на: 09 Август 2024, 16:37:40 pm »
Дечки има ли некој што може да го среди ова? https://imgur.com/jiIkiNT

Како меурчиња има на пластиката од вратата кадешто се наоѓаат командните копчиња.
Претпоставувам дека е од сонце така направен, а колата беше таква уште од сам старт.
Се мислев и дали да ја излупам фолијава бидејќи има недопрена пластика и убаво изгледа (glossy e, ама па такви површини повеќе се гребат) и така да си терам, ама ај да не ја изгребам пластиката па да ја покријам пак си реков на крај.

Доста време поминав со ова сакам да го средам бидејќи ме иритира и не ми е убава глетка. Имав и купено фолии за сам да ја средувам, на крај се откажав за да не зезнам работа па да се препуштам на некој што се разбира.

Ако имате предлог некаков, кажете.