Автор Тема: Прашања и одговори.  (Прочитано 1990126 пати)

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 5959
  • Шо да пишам тука?🤔
Одг: Прашања и одговори.
« Одговори #12435 на: 13 Септември 2023, 12:36:47 pm »
@Bicikle
На ова мислев:

јас поинаку перам.. прво испуштам се, па полнам со вода од чешма, турам 1 до 1,5 шишенце есенција, палам до работна температура да крене т.е. перка да упали, па гасам и чекам да се излади. откако ке се излади прво хладњакот му ги пуштам и двете црева и му пуштам вода под притисок.. после истото го повторувам и према блокот, секако, прво термостатот изваден. после тоа враќам се на место, полнам со вода, палам до уклучување на перка, чекам да исклучи, гасам кола и така жешко отворам на црево доле, секако претходно не сум ја стегнал стегата и со отворено капаче од резервоарче го правам тоа, за да нема притисок. чекам да се излади, плакнам пак со црево низ хладњак па низ блок, склопувам и полнам чист гликол концентрат од 100%. таа кола што така е истретирана, со сигурност следните 5 години нема никаков проблем по прашање хладњак, црева и парно, затоа што тоа е границата кога гликолот почнува да се распаѓа, т.е. адитивите во него почнуваат.

појаснување... есенцијата е одличен растворувач на маснотии, каменец и корозија ако има. меѓутоа за каменецот и одредени оксиданти сака повисока температура за да си го сработи тоа за 10-20 минути... само и сака обилно плакнење... е сега понекад може да се деси да протече хладњак или па дури и дихтунг некој да попушти.. тоа е затоа што таму више се душнал хладњакот или дихтунгот подгорел, само каменец и маснотии со се останати прљавштини го затнале дупчето, а есенцијата ги исчистила нив па сега тече... затоа не е препорачливо ова за секоја кола...

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10488
« Одговори #12436 на: 13 Септември 2023, 12:43:43 pm »
mozit podobro kje izcistit, ama go grizit alominot. a kamenec edino od cesmovakja, pa za 80 denari ne gledam da sozdavas problemi shto inaku bi gi nemalo. isto i masnotii od kade, osven ako ne duva dikton. Ako duva drug muabet, ama i problemot e drug. ja ne bi kiselina v hladnjak, ne deka ne su prael takvi gluposti od ne znaenje. zemi nekoj aditiv vili Liquid molly, mannol ...

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17562
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #12437 на: 13 Септември 2023, 12:45:11 pm »
Како и маслото, и антифризот има спецификации кои ги задоволува, па ја би ти рекол купи што ќе најдеш а задоволува спецификација, и при менување потруди се целосно да се испере системот пред ставање на новиот антифриз.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #12438 на: 13 Септември 2023, 13:35:49 pm »
ja msila prashanjeto mu beshe "kako da go ispere najdobro sistemot" Licno ima primeteno ko silikonski troshki ( taka izgledaat na oko), i lesno moze da se odstranat, ama ne mozham da kazham deka toa se edini produkti od raspad na antifriz. A i dihtungot predhodno mu bil oshteten, najverojatno ima i masnotii i sagji niz sistemot za ladenje. Iako samo so voda nema celosno da se iscistat, ne bi shibnal kiselina( esencija) radi shto go grizi alominot. Mozhda nekoj radiator flush kje si ja zavrshi rabotata odlicno i bes nus pojavi.

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #12439 на: 13 Септември 2023, 13:38:00 pm »
Стариот мотор дека прегреан и имав проблеми.
Антифризот беше ептен заебан. Од тогаш едно 4 пати имам сменето антифриз (и дотурано) и на обична вода се возеше од кај Маршер до тука и пак гледам ко да е подсменета бојата, а не е нешто валкан.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5057
« Одговори #12440 на: 13 Септември 2023, 13:40:53 pm »
ja msila prashanjeto mu beshe "kako da go ispere najdobro sistemot" Licno ima primeteno ko silikonski troshki ( taka izgledaat na oko), i lesno moze da se odstranat, ama ne mozham da kazham deka toa se edini produkti od raspad na antifriz. A i dihtungot predhodno mu bil oshteten, najverojatno ima i masnotii i sagji niz sistemot za ladenje. Iako samo so voda nema celosno da se iscistat, ne bi shibnal kiselina( esencija) radi shto go grizi alominot. Mozhda nekoj radiator flush kje si ja zavrshi rabotata odlicno i bes nus pojavi.
tie troski so gi gleas so se na dopir kako silikon se od meshanje na antifrizi koi ne odgovaraat eden so drug

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #12441 на: 13 Септември 2023, 13:44:23 pm »
e mozit, sega barem go znam nivnoto poreklo :) Spolaj ti :)

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8152
  • Rural fuckin society - we live in!!!
« Одговори #12442 на: 14 Септември 2023, 15:39:38 pm »
Дечки, кој растурач или некој поединец продава мотори за Форд или Пежо, Цитроен?

Се бара 1,6 хди / тдци.

Присутен kire95

• Редовен
  • Пораки: 1862
« Одговори #12443 на: 14 Септември 2023, 16:28:07 pm »
Дечки, кој растурач или некој поединец продава мотори за Форд или Пежо, Цитроен?

Се бара 1,6 хди / тдци.
Барај го Златко само пежо цитроени растура Скопје се наога ако е битна локацијата https://www.pazar3.mk/oglas/vozila/osteteni-vozila-za-delovi/prodazba/skopje/skopje-opstina/polovni-delovi-za-peugeot-i-citroen/1177268

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8152
  • Rural fuckin society - we live in!!!
« Одговори #12444 на: 14 Септември 2023, 16:37:52 pm »
Благодариме.

Отсутен Busav

• Сениор
  • Пораки: 3804
« Одговори #12445 на: 14 Септември 2023, 20:24:19 pm »

Се бара 1,6 хди / тдци.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Барам девојка која ке си го продаде бубрегот за да си купам кола :)

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #12446 на: 19 Септември 2023, 13:00:54 pm »
Друштво никаде не можам да најдам Манол антифриз ваков:

Ако некој е во можност да ми испрати или да ми каже каде можам да го најдам во Прилеп?
Бев во Матадор, Пит Стоп, Мото АС, Шампион, кај Матрако, Ангромеханика, во Техномото(нема Равенол), кај Кристијан и таму нема.
Едит: Порачав, фала.
« Последно менување: 19 Септември 2023, 13:12:25 pm nestor04 »

Отсутен draganamon

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 705
« Одговори #12447 на: 19 Септември 2023, 22:03:37 pm »
Дечки
Ford Mondео МК5, од 2016 година, хеч со 5та врата, како да видам кој се димензиите на багажникот во цм ?
Пример, ако спуштам едно седиште, дали ќе можам да ставам пакет долг 2м на 1м во него ?

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55019
  • Махер
« Одговори #12448 на: 19 Септември 2023, 22:30:51 pm »
Дечки
Ford Mondео МК5, од 2016 година, хеч со 5та врата, како да видам кој се димензиите на багажникот во цм ?
Пример, ако спуштам едно седиште, дали ќе можам да ставам пакет долг 2м на 1м во него ?
90х200 душек собира. Е сега ширината кај тркалата измери со метро, не е тешко.
И висината е битна.

Отсутен Panda993

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 100
« Одговори #12449 на: 20 Септември 2023, 11:41:15 am »
Drugari imam centralno zakljucuvanje bez alarm na kolata(ne e fabricki odposle e stavano) na kolata.
E sega ednoto dalinsko si crkna ne go biva.
Dali nekoj znae kade da najdam dalinsko i kako mozam da go kloniram?

Bidejki po servisive derat.... mi vikaat komplet novo sve.
Nema logika da ne moze da se napravi kopira/ klonira dalinskovo.....